Teška ovisnost

Želiš prestati pušiti? Uz ove savjete, bit će lakše

Znamo koliko su cigarete štetne, ali isto tako znamo da je svaki savjet dobro došao kada se treba riješiti ove ovisnosti jer nije tako lako prestati pušiti

Prestanak pušenja
Foto: Profimedia.hr

Svaki pušač želi da ovaj pokušaj odvikavanja od duhana bude konačan, odnosno onaj koji traje cijeli život. Većina pušača svaki put kad ugasi cigaretu pomisli kako je to posljednja i kako želi izliječiti svoje tijelo i um. No, ponekad to nije lagano i svaki savjet treba čuti te se pokušati što lakše riješiti ove ovisnosti.

Image

6 svakodnevnih navika koje su jednako loše kao i pušenje

Srećom, postoji mnogo savjeta i strategija koji mogu pomoći da prestanemo pušiti i više se nikada ne vratiti ovoj ovisnosti. Donosimo nekoliko važnih savjeta koji mogu olakšavati ovu borbu:

Uvijek je dobro imati plan

Malo pripreme može pomoći da se lakše počneš razmišljati na novi način, onaj koji će pomoći da se lakše odreknemo cigareta. Plan je važan kako bi se lakše prebrodio prvi period od deset dana koji je, prema stručnjacima, najteži. S liječnikom opće prakse možemo razgovarati o nikotinskim nadomjestcima koji nam najviše odgovaraju. Također je jako važna jedna stvar - važno je odrediti datum prestanka pušenja. A kako ne bi došlo do promjene plana najbolje je taj datum odrediti u roku tjedan ili dva.

Dobra je stvar razmisliti i o pristupu, na primjer postupno smanjivanje cigareta pa potpuni prestanak ili odmah potpuni prestanak. Naravno, kada prestanemo pušiti imat ćemo krize i želju za cigaretom te je zato važno u planu razmisliti o tome što ćemo činiti kada osjećamo žudnju za cigaretom. Nekoliko dobrih primjera: šetnja, popiti čašu vode, rješavati križaljke, pojesti komad voća ili nazvati prijatelja.

Strpljenje je važno

Kada prestajemo pušiti, prevladavamo ovisnost o nikotinu (uključujući tjelesnu i psihičku) i otpuštamo naviku koju većina pušača ima godinama. Pošteno je očekivati ​​da će "uništavanje" starih navika i njihova zamjena novim, zdravijim navikama potrajati. Ne smijemo zaboraviti da je prestanak pušenja proces.

Također, trebamo znati da što je više vremena prošlo između nas i posljednje cigarete postajemo jači. Stoga je važno biti strpljiva.

Image
Foto: Unsplash

Fokusiranje na sadašnjost

Odvikavanje od nikotina često je igra koja se događa u našem umu. Stalno razmišljamo o cigaretama i brinemo se da će nam cigarete uvijek nedostajati. Za novog nepušača može biti paralizirajuće razmišljati o tome da više nikada neće zapaliti cigaretu. Ovakve misli, ako se ne poduzmu mjere, lako mogu dovesti do ponovnog pušenja.

Ako počnemo osjećati paniku zbog svoje budućnosti bez dima, važno je da se usredotočimo na sada i dan koji imamo ispred sebe. Potrebna je praksa i strpljenje da ostanemo ovdje i sada, ali to se može učiniti i to je sjajan način za otpuštanje starih navika.

Briga o sebi

Rani prestanak pušenja vrijeme je kada bismo trebali biti na oprezu kako bi bili sigurni da su sve vaše fizičke potrebe zadovoljene. Briga o tijelu, posebno u ranoj fazi, pomoći će nam da umanjimo nelagodu zbog nedostatka nikotina.

Sljedeće stvari nam mogu pomoći: uravnotežena prehrana, odmaranje, dovoljan unos tekućine, svakodnevna tjelesna aktivnosti i redovito uzimanje vitamina. Ne smijemo zaboraviti, da prestanak pušenja nije iskustvo bez boli, to je privremena faza koju je potrebno proći.

Image
Foto: Unsplash

Izbjegavanje alkohola

Svi se malo razlikujemo u načinu na koji se krećemo kroz proces odvikavanja ovisnosti o nikotinu, pa je važno da otpustimo unaprijed stvorene predodžbe o tome koliko dugo treba trajati oporavak. Umjesto toga, trebamo se usredotočiti na trenutnu situaciju.

No, čak i ako samo povremeno ispijemo poneko alkoholno piće, postavljanje sebe u društveni ambijent u kojem ćemo piti alkohol nakon prestanka pušenja može biti opasno. Ne trebamo žuriti jer će doći vrijeme kada ćemo popiti piće, a da to ne izazove potrebu za pušenjem. No ne smijemo očekivati ​​da će to biti unutar prvih mjesec dana ili možda čak i prvih nekoliko mjeseci.

Traženje pomoći

Statistički podaci pokazuju da ljudi koji prestanu pušiti uz zdravu pomoć iz okoline imaju puno veću stopu dugoročnog uspjeha. Pored podrške koju možemo dobiti od prijatelja i obitelji, trebamo potražiti i stručnu pomoć ili grupe podrške na internetu, piše Verywellmind.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO REĆI 'NE' I PRIHVATITI ODBIJANJE?