Tijekom ljeta kao najtoplijeg godišnjeg doba u kojem dnevna temperatura često prelazi 30 oC u našem tijelu se javlja pojačana potreba za tekućinom, no ne bilo kojom. Tijekom ljeta treba svakako izbjegavati pića koja pospješuju dehidraciju, poput alkoholnih pića i pića koja sadrže više kofeina, no poželjna je konzumacija vode te sokova od svježe iscijeđenog ili miksanog voća te povrća.
Koristi koje nam nose sokovi
Stručnjaci diljem svijeta često napominju kako je za dobro opće stanje organizma u svakodnevnu prehranu potrebno redovno uvrstiti voće i povrće. Kako bi se voće i povrće iskoristilo do maksimuma, odnosno kako bismo iz njega izvukli najveću moguću količinu vitamina i mineralnih tvari, najbolje ga je konzumirati u obliku sokova. Sok od iscijeđenog ili miksanog voća i povrća organizam apsorbira mnogo lakše, nego kada voće i povrće konzumiramo cijelo, svježe, kuhano ili pečeno.
Budući da sokovi od iscijeđenog i/ili miksanog voća, osim raznovrsnih hranjivih tvari sadrže i velike količine prirodnog šećera, oni kod dijabetičara mogu izazvati povišenje nivoa šećera u krvi. Kako bi se to izbjeglo, voćnom soku je potrebno dodati i sok nekog povrća poput špinata, mrkve i celera. Time se, osim razblažavanja količine šećera, osigurava i povećanje broja hranjivih tvari u organizmu jer se radi o više vrsta voća i povrća, kao što se i poboljšava okus soka.
Znanstvenici s Vanderbiltova sveučilišta u Nashvilleu (Tennessee), došli su do zaključka da su osobe koje minimalno tri puta tjedno piju svježe pripremljen sok četiri puta manje sklone obolijevanju od demencije od onih koji piju sok samo jednom ili niti jednom tijekom tjedna. Učinak je bio bolji u osoba s varijantom gena povezanom s Alzheimerom i u fizički pasivnih osoba (Izvor: Suvremena.hr, http://www.suvremena.hr/1178.aspx).
Promotrimo neke od zdravih sokova i na što mogu blagotvorno djelovati:
Mrkva + đumbir + jabuka = pročišćavanje organizma
Jabuka + krastavac + celer = redukcija kolesterola i poboljšanje stanja abdomena
Rajčica + mrkva + jabuka = poboljšavanje strukture kože te pomoć kod lošeg zadaha
Naranča + đumbir + krastavac = hidratacija i poboljšanje teksture kože, redukcija topline tijela
Ananas + jabuka + lubenica = pogodan učinak na mjehur i bubrege
Jabuka + krastavac + kiwi = poboljšanje sastava kože
Kruška + banana = regulacija šećera u krvi
Mrkva + jabuka + kruška + mango = redukcija topline tijela, snižavanje krvnog tlaka, čišćenje organizma od otrova, antioksidans
Papaja + ananas + mlijeko = bogato C i E vitaminom te željezom, pogodan utjecaj na kožu, poboljšavanje metabolizma
Banana + papaja + mlijeko = bogatstvo vitamina, prevencija konstipacije
Kako pripremati prirodne sokove iz voća i povrća
Jednom kada kupimo svježe voće i povrće te odlučimo od njega pripremiti zdravi sok, valja na umu imati:
1. da voće cijeđenjem zadržava sve hranjive tvari koje je imalo i prije toga, osim vlakana te je zato kod pripreme svježeg soka voće preporučljivo miksati
2. da sok valja piti svjež, odmah nakon pripreme, jer toplina i zrak ubrzavaju razgradnju hranjivih tvari - ako je već pripremljena veća količina soka, onda se on treba staviti u plastične zdjelice, koje su dobro poklopljene te ih staviti u hladnjak, no nikako duže od 24 sata.
Svježe pripremljen sok vs. kupovni sokovi
Iako je mnogo lakše popiti sok, kojeg smo već pripremljenog kupili u dućanu, postoji ozbiljan razlog zašto konzumacija svježe pripremljenog soka nadmašuje konzumaciju onog kupljenog.
Kupljeni sokovi se konzerviraju te se tako uništava velika količina hranjivih tvari, vitamina i mineralnih tvari. Aditivi koji se upotrebljavaju u industrijskoj proizvodnji hrane su tvari koje se uobičajeno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak hrane, nego su to tvari određena kemijskog sastava koje se hrani dodaju tijekom proizvodnje, pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakovanja, transporta i čuvanja hrane. Dodavanjem aditiva mijenjaju se neke osobine hrane.
Kupljeni sokovi tako često sadrže cijeli niz vrlo štetnih supstanci, koje konzumentima često nisu poznate ili na etiketi samog proizvoda istaknute kao takve. Jedna od njih je prema članku Marka D. Golda u časopisu Nexus aspartam - vještaćki šećer. On kaže da iako je aspartam odobren od američkog Zavoda za Zaštitu Zdravlja (US FDA) kao siguran dodatak za hranu, on je ujedno i jedna od najopasnijih supstanci kojoj su ljudi ikada bili izloženi. 1994. g. je u izvještaju američkog Zavoda za Zdravlje i Zdravstvene Usluge (Department of Health and Human Services) zabilježeno čak 90 različitih simptoma izazvanih konzumacijom aspartama, a samo neki od njih su: glavobolja/migrena, gubitak svijesti, mučnina, grčenje mišića, povećanje težine, osip na koži, depresija, zamor, razdražljivost, ubrzanje rada srca, nesanica, problemi sa vidom uključujući i gubitak vida, gubitak sluha, smetnje kod disanja, napadi nemira i panike, smetnje u govoru, gubitak ukusa, tinitus, gubitak pamćenja i bolovi u zglobovima. Prema stručnjacima koji su proučavali sporedne efekte aspartama, on može prouzrokovati ili pogoršati: tumor na mozgu, multiplu sklerozu, epilepsiju, sindrom kroničnog umora, parkinsonova bolest, alzheimerova bolest, limfom, deformacije kod novorođenčadi, fibromijalgija i dijabetes.
Gazirani i slatki sokovi uvelike pridonose pretilosti. Ako svakog dana popijemo limenku soka (oko 3 dcl), možemo se udebljati do jednog kilograma mjesečno. Ne treba se zavaravati da napitci s oznakom dijetna, zero, light ili bez šećera ne debljaju. Ljudi koji piju dijetne sokove, jednostavno ne mršave. Umjetna sladila uzrokuju cijeli niz fizioloških i hormonalnih reakcija koje dovode do gomilanja kilograma i zato je bolje okrenuti se prirodi i pripremi prirodnih i svježih sokova.
Sandra Crnko
Nutricionistica Body Creator centra
Body Creator centri:
HR Zagreb, Vodnikova 8, Tel. 01 4812 571
Zagreb, Dubrava 44, Tel. 01 2910 976
Rijeka, Hahlić 19a, Tel. 051 674 498
USKORO VARAŽDIN, Koprivnička 12, Tel. 042 232 722
USKORO ZAPREŠIĆ
BiH Banja Luka, Kralja Alfonsa XIII 49b, Tel. + 387 (0)51 230 990
SLO Koper, Cesta na Markovec 1b, Tel. +386 (0)5 9091 570