Vruća kava ili 'cold brew', što je zdravije za tvoj organizam?

Razlika između toplo i hladno pripremljene kave nije samo u temperaturi, evo što ti pojedina vrsta može pružiti

Vruća kava ili 'cold brew', što je zdravije za tvoj organizam?

Kava je izvrstan napitak bez kojeg većina nas ne može zamisliti početak dana. Dok je većini ljudi sinonim za kavu šalica iz koje se širi taj zamamni miris, s toplijim danima raste popularnost hladne kave. Svi znamo kako se priprema vruća kava, no hladno pripremljena kava novost je na tržištu.

Image

Isprobala sam kremastu TikTok kavu - izgleda odlično koliko je i fina


'Cold brew' ili hladno pripremljena kava je u posljednjih nekoliko godina osvojila kavopije diljem svijeta. Za pripremu cold brew kave potrebno je nešto više vremena, ali je sam postupak vrlo jednostavan. Mljevena zrna kave preliju se hladnom vodom i ostave da odstoje barem 10 do 12 sati. Kako se hladnom vodom ekstrahira puno manje kemijskih spojeva iz samog zrna, okusom je nešto blaža od tradicionalno pripremljene kave

Obje vrste kave zdrave su ako ih umjereno konzumiraš, no s obzirom na način pripreme postoje određene razlike u kemijskom sastavu. Izdvojili smo nekoliko benefita jedne i druge vrste kave, a na tebi je da odlučiš koja je pogodnija za tebe i tvoj način života. 


Vruća kava ima više antioksidansa

U znanstvenom radu objavljenom 2018. godine znanstvenici su proučavali razlike između vruće i hladno pripremljene kave na kemijskoj razini. Istraživanja su pokazala da vruća kava sadrži više antioksidansa od kave dobivene hladnom pripremom. To čini vruću kavu nešto zdravijom opcijom jer su antioksidansi glavne aktivne tvari kave koje štite naše stanice od oksidativnog stresa, a samim time i oštećenja. 

Hladno pripremljena kava u pravilu ima manje kofeina

Iako količina kofeina u napitku najviše ovisi o samom zrnu i njegovom podrijetlu, u pravilu kava koja je hladno pripremljena sadrži manje kofeina od vruće kave. Cold brew tipično sadrži oko 40 mg kofeina na 100 g napitka, dok vruća kava ima nešto više, odnosno 60 mg na 100 g kave. Zato ako želiš u popodnevnim satima popiti još jednu šalicu kave, možda je bolje da popiješ hladno pripremljenu kavu kako bi lakše zaspala navečer. 

Vruća kava poboljšat će tvoje raspoloženje

Šalica vruće kave nakon buđenja može te oraspoložiti za cijeli dan. Istraživanje provedeno 2009. godine pokazalo je da fizička toplina, poput one koju dobiješ kada držiš šalicu vruće kave, može u tebi pobuditi pozitivne osjećaje. Upravo su toplu šalicu kave koristili u navedenom istraživanju kako bi istražili kako fizička toplina utječe na interakciju između ljudi. Ispitanici koji su uživali u šalici toplog napitka češće su okarakterizirali one oko sebe kao brižne i pažljive. 

Hladna kava nježnija je prema tvom želucu

Cold brew kava je znatno manje kisela od vruće kave zato što se hladnom vodom ekstrahira manje kiselina iz samog zrna kave. Zato je hladno pripremljena kava odličan izbor za one koji često pate od žgaravice. Također, to znači da je okus cold brew kave nešto nježniji i možeš ju piti bez puno šećera ili drugih dodataka poput mlijeka ili vrhnja koji jednu šalicu kave mogu pretvoriti u pravu kalorijsku bombu.

Jutarnji miris vruće kave može smanjiti stres buđenja

Nekada ne moraš ni popiti kavu kako bi osjetila pozitivan učinak za tvoje zdravlje. U istraživanju iz 2008. godine otkriveno je da aroma koja nastaje kuhanjem kave može promijeniti aktivnost određenih gena u mozgu. U eksperimentu su koristeći miševe kojima su uskratili san otkrili da sam miris kave aktivira ekspresiju određenih gena te time smanjuje umor i stres vezan uz pospanost.