Jedna od najpopularnijih namirnica koju povezujemo uz jesenski period zasigurno je bundeva. Osim što su bundeve vrlo upečatljiva dekoracija za jesenske dane, pojedine vrste bundeva također imaju izuzetan značaj u gastronomskom svijetu.
Od njih se mogu pripremiti mnoga ukusna i zanimljiva jela jer bundeve obogaćuju okus svakog recepta, a osim toga vrlo su vrijedne i u nutritivnom smislu.
Ove jeseni neka se bundeva nađe i na tvom jelovniku, a neke od razloga zbog kojih bi je trebala uvrstiti u svoju prehranu otkrivamo ti u nastavku.
Foto: Unsplash
Dobra je za vid
S obzirom na to da sadrži visoku količinu antioksidansa vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju, odlična je za vid i može usporiti određene degeneracije, otkrili su liječnici. Imaš li bilo kakvih problema s očima ili vidom, uvrsti bundeve u svoju prehranu.
Poboljšava imunitet
Još jedan od dobrih razloga zbog kojih bi trebala uvrstiti bundeve na svoj jelovnik je i taj što je ona odlična za jačanje imunološkog sustava jer sadrži vitamine i minerale, a tijekom ovog perioda u kojem haraju prehlade i gripe to je iznimno bitno. Osim toga, pojedine su studije pokazale da može čak i smanjiti rizik od razvoja pojedinih vrsta raka.
Odlična je za kožu
Karotenoidi odnosno pigmenti koji bunevi daju narančastu boju odličan su izvor anitoksidanasa koji pak su nužni za lijepu kožu. Želiš li da ti ten bude lijep i blistav, to je još jedan super razlog da počneš češće jesti bundevu.
Dobra je za srce, ali i želudac
Bundeva je dobar izvor kalija i magnezija - minerala koji su vrlo važni za ljudsko zdravlje. Osim toga, sadrži i vlakna koja povoljno djeluju na crijevnu floru i na probavu te pomažu kod snižavanja lošeg kolesterola.
Ima malo kalorija
Ako si u potrazi za niskokaloričnim namirnicama, obrati pažnju na bundevu koja je odličan izvor za sve one koji pokušavaju smršavjeti jer obiluje vlaknima, a ima malo kalorija. Bundevu možeš jesti u juhama, salatama, varivima, slasticama… Budi kreativna i uvrsti je u svoju prehranu.