Volim sunce, štitim kožu

Laboratoriji Vichy pokrenuli projekt preventivne zaštite od sunca pod nazivom Sun patrol

Volim sunce, štitim kožu

Upozoriti na štetne učinke UV zraka, te educirati o pravilnoj i potrebnoj zaštiti na suncu, glavni su ciljevi upravo predstavljenog projekta preventivne zaštite od sunca pod nazivom Sun patrol, koji  su pokrenuli Laboratoriji Vichy, Hrvatsko dermatovenerološko društvo, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatska ljekarnička komora, Hrvatska liga protiv raka te Društvo Naša djeca.

Laboratoriji Vichy su u sklopu projekta Sun patrol, uz pomoć partnera-stručnjaka, kreirali edukacijsku brošuru s odgovorima na česta pitanja o zaštiti od sunca: Zašto se zaštititi? Kako se zaštititi? Što su zaštitni faktori? te ostali savjeti za roditelje i pametno izlaganje suncu... Pored brošura za odrasle razvijene su i slikovnice za djecu, gdje na zabavan i zanimljiv način uče o važnosti zaštite kože.  

- 80 posto izloženosti suncu dostižemo već do 18 godine života, a epidemiološke studije pokazuju pak kako je učestalost raka kože u odraslih osoba  snažno povezana s učestalošću opeklina u djetinjstvu. Istraživanja pokazuju kako redovno korištenje zaštitnih krema sa zaštitnim faktorom 15 do 18 godine života možemo smanjiti rizik od raka kože za čak 78 posto, istaknula je na predstavljanju projekta Sun patrol prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva

Pultovi SUN PATROLA u gradovima

Laboratoriji Vichy na rizik od izlaganja i negativne učinke sunčevih zraka  upozoravat će tri vikenda u lipnju (19. i 20. te 26. i 27. lipnja) na  informativnim pultovima Sun patrol na zagrebačkim plažama Bundeku i Jarunu, te 19. i 20. te 26. i 27. lipnja na plažama Rijeke (Kostrena),  Splita (Bačvice)  i Osijeka (Copacabana). Sun patrol pult bit će opremljen s edukativnim brošurama za odrasle i djecu, te dijagnostičkim uređajem – melanometrom, dok će stručnjaci savjetovati koji zaštitni faktor odgovara kojem fenotipu kože.

Važnost edukacije

Prvi vikend projekta Sun patrol u Zagrebu protekao je vrlo uspješno, pokazujući kako građani Hrvatske žele što više saznati o zaštiti od sunca. Info pult posjetilo je više od 1800 osoba, a čak 80% njih izjavilo je kako se ne štite od sunca i kako ga ne smatraju štetnim. Nakon razgovora s dermatologom i pregleda melanometrom, većina je promijenila mišljenje.

Zaštita od sunca mora biti pravilno odabrana te prilagođena fonotipu i pojedinačnom tipu kože. Laboratoriji Vichy razvili su stoga liniju proizvoda Capital Soleil, koji se odlikuju kombinacijom patentiranog sustava filtriranja Mexoryl ® SX-XL zaštita od sunčevih zraka, u obliku antioksidantnih minerala.  Mexoryl ® SX-XL djeluje protiv UVB zraka na površini kože i UVA zraka dublje u koži te sprječava hiperpigimentaciju. Antioksidantni minerali magnezij i mangan iz Vichyjeve termalne vode jačaju zaštitu stanice  od oksidacije uzrokovane UV zrakama. Capital Soleil proizvodi pružaju sveobuhvatnu i zdravu zaštitu kože te sprječavaju dugotrajno oštećenja kože, nastanak sunčevih pjega kao i  nastajanje bora zbog sunca.

Kako bi zaštitili lice i većinu izloženih dijelova tijela, vrat, ramena, dekolte, ruke, dostupne su kreme sa zaštitnim faktorom SPF 50+ i SPF 30. CAPITAL SOLEIL, osvježavajuća njega za lice s učinkom aktivnih tvari Hyaluronine® koji održava vlažnost gornjeg dijela kože, te Sebostop® koji sprečava masni sjaj i nepravilnosti na površini kože. CAPITAL SOLEIL lagani fluid obogaćen s aktivnim Sebostop®, koji upija sebum i koji koži u trenutku daju „mat“ izgled.

Zaštitite usne, nos, madeže

Na suncu ne smijemo zaboraviti na zaštitu osjetljive kože usana, koja ne proizvodi pigment (melanin), koji djeluje kao prirodni UV filtar . Za zaštitu usana Laboratoriji Vichy kreirali su stick sa zaštitnim faktorom SPF 20, koji pouzdano štiti usne od UV zraka te intenzivno vlaži kožu. Za zaštitu posebno osjetljivih  područja kao što su nos, uši i madeži, postoji stick SPF 50+. U praktičnom pakiranju olakšava nanošenje i ne ostavlja bijele tragove na  koži.

Capital Soleil linija obuhvaća i proizvode koji štite tijelo  različitih tekstura i zaštitnih faktora za potrebe svakog pojedinca:  Capital Soleil sprej za tijelo (SPF 50), Capital Soleil hidratantno mlijeko za tijelo (SPF 50) , Capital Soleil sprej za tijelo i lice (SPF 30), te Capital Soleil mlijeko gel za tijelo (SPF 30, SPF 20, SPF 10).  Linija poizvoda za zaštitu od sunca Capital Soleil usklađena je s europskim preporukama. Europska komisija objavila je preporuku o učinkovitosti i etiketiranju proizvoda za zaštitu od sunca. Ona preporučuje da stupanj zaštite od UVA zraka mora dosegnuti 1/3 nivoa zaštite od UVB zraka.

UVA i UVB zrake

Iz Vichya podsjećaju da je zaštita od štetnih Sunčevih zraka važna za očuvanje zdravlja i mladenačkog izgleda naše kože. UV-zrake štetne su za sve tipove kože:
UVB-zrake zaustavljaju se u epidermi te potiču nastanak pigmenta – melanina koji koži daje boju. Nedostatna zaštita i predugo izlaganje UVB-zračenju mogu izazvati ozljede kože u obliku crvenila, mjehurića i bolnih sunčanih opeklina.
UVA-zrake prodiru duboko u dermu i u dvije su trećine slučajeva krive za prijevremeno starenje kože. Oštećuju fibroblaste koji su odgovorni za stvaranje kolagena i elastinskih vlakana koja kožu čine elastičnom. Spomenuta oštećenja smanjuju elastičnost kože što posljedično izaziva nastanak bora.
UVB i UVA-zrake također mogu izazvati alergije te poremećaje pigmentacije, a dugoročno mogu povećati i rizik od nastanka raka kože.

(MG)