Špinat
Još kao djeci postalo nam je jasno da špinat moramo jesti kako bismo bili zdravi i snažni. Uostalom, to nas je naučio naš crtani junak Popaj, a ako njemu nećemo vjerovati, kome ćemo?
Dakle, da još jednom utvrdimo, špinat je lisnato povrće koje je odličan izvor folne kiseline, vitamina A, B6, C i E, magnezija, mangana, kalcija i kalija. Bogat je i željezom, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima. Vitamin C jača imunitet, kalij olakšava rad bubrega i srca, kalcij pomaže zdravom rastu kostiju i zubi, a magnezij jača naše mišiće. I sve to dobiješ u nekoliko listova špinata! Dijetalna vlakna iz špinata pomažu kod zatvora i izlučivanja toksina iz organizma pa je špinat odlična namirnica ako želiš smršavjeti ili se pripremaš za proljetni detoks tijela.
Kako bi sačuvala sve te sastojke, najbolje ga je pripremati na pari i to što kraće moguće. Možeš od njega pripremiti i zeleni kašasti sok u kombinaciji s drugim lisnatim povrćem i voćem, jer tako neće izgubiti svoje vrijedne sastojke.