Ima ljekovita svojstva

Top 10 razloga zašto trebaš jesti cimet (baš) svaki dan

O cimetu i njegovoj ljekovitosti provedene su i brojne studije koje su potvrdile kako cimet ima antibakterijska, antioksidativna, antikancerogena te druga snažna svojstva

diana-polekhina-UGUy1i6_-GQ-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Cimet se od davnina s razlogom smatra jednim od najzdravijih začina na svijetu. Ima čudesna svojstva i može ublažiti razne tegobe. Usporava širenje raka, štiti od bolesti srca, a pomaže čak i kod mršavljenja.

Image
Protiv prehlada i gripa

Jesenska prehrana: Namirnice koje pomažu u jačanju imuniteta

Vrlo je aromatičan, ima lijep miris i fini okus, a dobiva se iz kore drveća i dostupan je u obliku štapića ili pak u prahu. Postoje razne vrste cimeta, a najzdraviji je cejlonski cimet. O cimetu i njegovoj ljekovitosti provedene su i brojne studije koje su potvrdile kako cimet ima antibakterijska, antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena te prouupalna svojstva.

shimmer fallback

Želiš li učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, svakako uvrsti cimet u svoju prehranu. Ipak, ako uzimaš određene lijekove, prije redovite konzumacije cimeta posavjetuj se s liječnikom. Preporučena dnevna doza cimeta je maksimalno 6 grama, a sve količine iznad toga se ne smatraju sigurnima za upotrebu.

U nastavku ti otkrivamo 10 zdravstvenih prednosti cimeta, a većina ih je potkrijepljena i znanstvenim istraživanjima.

Sadrži tvari koje imaju moćna ljekovita svojstva

Cimet se dobiva od kore drveća poznatog pod nazivom Cinnamomum. Kroz povijest se koristio kao lijek, a upotrebljavali su ga još i u starom Egiptu. Nekad je bio vrlo rijedak pa se smatrao prikladnim poklonom za kraljeve. Danas je široko dostupan u trgovinama, a postoje dvije glavne vrste cimeta – to su cejlonski odnosno 'pravi' cimet te cassia cimet. Cimet sadrži vrijedne spojeve koji imaju snažan utjecaj na ljudsko zdravlje i na naš metabolizam.

shimmer fallback

Obiluje antioksidansima

Jedan od razloga zašto je cimet tako zdrav je i taj da sadrži jako puno antioksidansa. Poznato je da su antioksidansi važni za naš organizam jer štite stanice od djelovanja slobodnih radikala. Najvažnija vrsta antioksidansa koji se nalaze u cimetu su polifenoli. Pokazalo se da cimet ima toliko snažno djelovanje da se može koristiti čak i kao prirodni konzervans u hrani.

shimmer fallback

Ima protuupalna svojstva

Namirnice koje sadrže protuupalna svojstva su važne jer štite naše tijelo od kroničnih upala koje mogu izazvati brojne bolesti. Cimet je u tom pogledu vrlo koristan. Studije su pokazale da antioksidansi koje cimet sadrži imaju snažna protuupalna svojstva.

shimmer fallback

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Neka istraživanja sugeriraju da bi cimet mogao biti učinkovit i kod smanjenja rizika od razvoja srčanih bolesti. Stabilizira razinu šećera u krvi, a također smanjuje i razinu lošeg kolesterola. Također, neke su studije pokazale da redovita konzumacija cimeta snižava krvni tlak. Svi ti čimbenici u kombinaciji mogu drastično smanjiti rizik od pojave srčanih bolesti.

shimmer fallback

Snižava razinu šećera u krvi

Inzulin je jedan od ključnih hormona koji reguliraju naš metabolizam i potrošnju energije. Nažalost, neki su ljudi otporni na djelovanje inzulina, a to se stanje naziva inzulinska rezistencija i obilježje je ozbiljnih stanja poput metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Cimet poboljšava osjetljivost na inzulin te tako doprinosi snižavanju razine šećera u krvi. Upravo radi toga, cimet ima i snažan 'antidijabetički' učinak.

shimmer fallback

Pomaže kod neurodegenerativnih bolesti

Neurodegenerativne bolesti najčešće karakterizira progresivan gubitak strukture i funkcija stanica u mozgu, a dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Studije su pokazale da spojevi u cimetu sprečavaju nakupljanje proteina tau na mozgu, koji je inače uzrok Alzheimerove bolesti. Dokazano je i da sastojci u cimetu štite neurone, normaliziraju razinu neurotransmitera te poboljšavaju motoričke funkcije.

shimmer fallback

Štiti i od raka

Rak je vrlo ozbiljna bolest koju karakterizira nekontrolirani rast stanica. Smatra se kako cimet ima potencijalne koristi u prevenciji i liječenju raka, a djeluje tako da sprječava rast stanica koje izazivaju rak. Istraživanje provedeno na životinjama je pokazalo da cimet djeluje toksično na stanice raka i ubija ih.

shimmer fallback

Potiče mršavljenje

Cimet u kombinaciji s medom može potaknuti i gubitak kilograma. Naime, cimet snižava razinu šećera u krvi i dobar je izbor za osobe koje se bore s pretilošću. Jak je antioksidans i pomaže u borbi protiv stresa, štiti imunitet, doprinosi sitosti, a poboljšava i rad metabolizma. Ipak, upotreba za mršavljenje još uvijek nije znanstveno potvrđena, a mišljenja se razlikuju.

shimmer fallback

Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija

Cinamaldehid, jedan od glavnih aktivnih sastojaka cimeta, može pomoći u borbi protiv raznih vrsta infekcija. Ulje koje cimet sadrži učinkovito liječi infekcije dišnog sustava uzrokovane gljivicama. Također može spriječiti rast određenih bakterija, uključujući listeriju i salmonelu. Cimet ima i antimikrobne učinke te može pomoći kod karijesa i neugodnog zadaha.

shimmer fallback

Cimet može pomoći u borbi protiv virusa HIV-a

HIV je virus koji polako uništava imunološki sustav i ako se ne liječi može dovesti do razvoja AIDS-a. Smatra se da cimet može pomoći u borbi protiv HIV-a 1, koji je najčešća vrsta ovog virusa kod ljudi.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.