Ima ljekovita svojstva

Top 10 razloga zašto trebaš jesti cimet (baš) svaki dan

O cimetu i njegovoj ljekovitosti provedene su i brojne studije koje su potvrdile kako cimet ima antibakterijska, antioksidativna, antikancerogena te druga snažna svojstva

diana-polekhina-UGUy1i6_-GQ-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Cimet se od davnina s razlogom smatra jednim od najzdravijih začina na svijetu. Ima čudesna svojstva i može ublažiti razne tegobe. Usporava širenje raka, štiti od bolesti srca, a pomaže čak i kod mršavljenja.

Image
Protiv prehlada i gripa

Jesenska prehrana: Namirnice koje pomažu u jačanju imuniteta

Vrlo je aromatičan, ima lijep miris i fini okus, a dobiva se iz kore drveća i dostupan je u obliku štapića ili pak u prahu. Postoje razne vrste cimeta, a najzdraviji je cejlonski cimet. O cimetu i njegovoj ljekovitosti provedene su i brojne studije koje su potvrdile kako cimet ima antibakterijska, antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena te prouupalna svojstva.

Image

Želiš li učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, svakako uvrsti cimet u svoju prehranu. Ipak, ako uzimaš određene lijekove, prije redovite konzumacije cimeta posavjetuj se s liječnikom. Preporučena dnevna doza cimeta je maksimalno 6 grama, a sve količine iznad toga se ne smatraju sigurnima za upotrebu.

U nastavku ti otkrivamo 10 zdravstvenih prednosti cimeta, a većina ih je potkrijepljena i znanstvenim istraživanjima.

Sadrži tvari koje imaju moćna ljekovita svojstva

Cimet se dobiva od kore drveća poznatog pod nazivom Cinnamomum. Kroz povijest se koristio kao lijek, a upotrebljavali su ga još i u starom Egiptu. Nekad je bio vrlo rijedak pa se smatrao prikladnim poklonom za kraljeve. Danas je široko dostupan u trgovinama, a postoje dvije glavne vrste cimeta – to su cejlonski odnosno 'pravi' cimet te cassia cimet. Cimet sadrži vrijedne spojeve koji imaju snažan utjecaj na ljudsko zdravlje i na naš metabolizam.

Image
Foto: Unsplash

Obiluje antioksidansima

Jedan od razloga zašto je cimet tako zdrav je i taj da sadrži jako puno antioksidansa. Poznato je da su antioksidansi važni za naš organizam jer štite stanice od djelovanja slobodnih radikala. Najvažnija vrsta antioksidansa koji se nalaze u cimetu su polifenoli. Pokazalo se da cimet ima toliko snažno djelovanje da se može koristiti čak i kao prirodni konzervans u hrani.

Image
Foto: Unsplash

Ima protuupalna svojstva

Namirnice koje sadrže protuupalna svojstva su važne jer štite naše tijelo od kroničnih upala koje mogu izazvati brojne bolesti. Cimet je u tom pogledu vrlo koristan. Studije su pokazale da antioksidansi koje cimet sadrži imaju snažna protuupalna svojstva.

Image
Foto: Pexels

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Neka istraživanja sugeriraju da bi cimet mogao biti učinkovit i kod smanjenja rizika od razvoja srčanih bolesti. Stabilizira razinu šećera u krvi, a također smanjuje i razinu lošeg kolesterola. Također, neke su studije pokazale da redovita konzumacija cimeta snižava krvni tlak. Svi ti čimbenici u kombinaciji mogu drastično smanjiti rizik od pojave srčanih bolesti.

Image
Foto: Unsplash

Snižava razinu šećera u krvi

Inzulin je jedan od ključnih hormona koji reguliraju naš metabolizam i potrošnju energije. Nažalost, neki su ljudi otporni na djelovanje inzulina, a to se stanje naziva inzulinska rezistencija i obilježje je ozbiljnih stanja poput metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Cimet poboljšava osjetljivost na inzulin te tako doprinosi snižavanju razine šećera u krvi. Upravo radi toga, cimet ima i snažan 'antidijabetički' učinak.

Image
Foto: Unsplash

Pomaže kod neurodegenerativnih bolesti

Neurodegenerativne bolesti najčešće karakterizira progresivan gubitak strukture i funkcija stanica u mozgu, a dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Studije su pokazale da spojevi u cimetu sprečavaju nakupljanje proteina tau na mozgu, koji je inače uzrok Alzheimerove bolesti. Dokazano je i da sastojci u cimetu štite neurone, normaliziraju razinu neurotransmitera te poboljšavaju motoričke funkcije.

Image
Foto: Unsplash

Štiti i od raka

Rak je vrlo ozbiljna bolest koju karakterizira nekontrolirani rast stanica. Smatra se kako cimet ima potencijalne koristi u prevenciji i liječenju raka, a djeluje tako da sprječava rast stanica koje izazivaju rak. Istraživanje provedeno na životinjama je pokazalo da cimet djeluje toksično na stanice raka i ubija ih.

Image
Foto: Pexels

Potiče mršavljenje

Cimet u kombinaciji s medom može potaknuti i gubitak kilograma. Naime, cimet snižava razinu šećera u krvi i dobar je izbor za osobe koje se bore s pretilošću. Jak je antioksidans i pomaže u borbi protiv stresa, štiti imunitet, doprinosi sitosti, a poboljšava i rad metabolizma. Ipak, upotreba za mršavljenje još uvijek nije znanstveno potvrđena, a mišljenja se razlikuju.

Image
Foto: Unsplash

Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija

Cinamaldehid, jedan od glavnih aktivnih sastojaka cimeta, može pomoći u borbi protiv raznih vrsta infekcija. Ulje koje cimet sadrži učinkovito liječi infekcije dišnog sustava uzrokovane gljivicama. Također može spriječiti rast određenih bakterija, uključujući listeriju i salmonelu. Cimet ima i antimikrobne učinke te može pomoći kod karijesa i neugodnog zadaha.

Image
Foto: Unsplash

Cimet može pomoći u borbi protiv virusa HIV-a

HIV je virus koji polako uništava imunološki sustav i ako se ne liječi može dovesti do razvoja AIDS-a. Smatra se da cimet može pomoći u borbi protiv HIV-a 1, koji je najčešća vrsta ovog virusa kod ljudi.

Image
Foto: Pexels