Teško se razbuđuješ? Ovaj doručak u trenu će ti podignuti energiju

Ako nisi jutarnji tip i treba ti dosta vremena da čak i uz pomoć velike šalice crne kave dođeš na "radnu temperaturu", kvalitetan doručak mogao bi ti pomoći da prije "živneš"

Teško se razbuđuješ? Ovaj doručak u trenu će ti podignuti energiju

Već i ptičice na grani znaju da je za cjelokupno zdravlje pa tako i za svakodnevno funckioniranje od velike važnosti ono što jedeš, a doručak osobito. Bitno je pravilno započeti dan, a to znači u organizam unijeti izbalansirani obrok. Balans se, u ovom slučaju, krije u pravilnom omjeru proteina, ugljikohidrata koji se sporo probavljaju, zdravh masnoća te vitamina. 

Proteini su bitni jer izgrađuju mišiće, pomažu transportirati vitamine i ostale nutrijente do stanica. Ugljikohidrati osobito oni iz vlakana pomažu probavu te su gorivo za organizam. Zdrave masnoće također tijelu daju energiju, ali mu i pomažu u apsorpciji određenih vitamina. Imajući na umu sve navedeno, zdravi doručak koji će te opskrbiti energijom i razbuditi trebao bi sadržavati voće i orašaste plodove, ugljikohidrate i proteine. 

Zobena kaša odličan je izbor hrane kojom ćeš započeti dan. Zahvaljujući tome što je neutralnog okusa postoje brojne varijacije na temu tako da ju možeš napraviti točno po svom ukusu, odnosno dodavati u nju što poželiš. Ovo je recept koji bi ti se mogao svidjeti, a sadrži apsolutno sve gore navedene elemente, odnosno vlakna, proteine, ugljikoidrate, zdrave masnoće i vitamine.

Image


(FOTO: Pexels)

Sastojci za jednu osobu:

Image

Idealan doručak: 10 namirnica s kojima je najbolje započeti dan

  • 6 velikih žlica zobenih pahuljica
  • jedna manja jabuka ili kruška
  • desetak grožđica
  • 3-4 oraha
  • žlica lanenih sjemenki
  • žlica meda
  • 1/4 žličice cimeta
  • šalica vode

Postupak:

Stavi pahuljice i grožđice u vodu i ostavi kuhati na laganoj vatri desetak minuta. Kad ih makneš s vatre, naribaju u njih jabuku, usitni orašaste plodove te dodaj zajedno sa cimetom i medom. Promiješaj dobro i pojedi. Ovakav doručak sigurno ti neće teško pasti na želudac, potaknut će ti probavu, zagrijati te i razbuditi.