Žensko zdravlje

Sve što trebaš znati o sindromu policističnih jajnika

Ne može se predvidjeti koja žena će razviti ovaj sindrom, a povezan je s razinom hormona, uključujući i proizvodnju inzulina

blur-1867402_1920.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

Jedan od najčešćih hormonskih poremećaja

Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih hormonskih poremećaja, a događa se približno jednoj od pet žena, a ipak vrlo malo se govori o ovom problemu.

Play logo
Image
Sve se mijenja

Kako se menstruacija počinje mijenjati kada 'zakoračiš' u 40-e?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) označava cijeli skup simptoma, mogu se pojaviti vodene ciste, poremećaji menstrualnog ciklusa (nestanak ili produljeni ciklusi), pretilost, pojačana dlakavost, inzulinska rezistencija. No ne moraju svi simptomi biti prisutni kako bi se postavila dijagnoza.

Liječnici ne znaju tko ima rizik od PCOS-a, kako objašnjava stručnjakinja za hormone Angelique Panagos, žene mogu imati različite ciste istovremeno. No ne može se predvidjeti koja žena će razviti ovaj sindrom, a povezan je s razinom hormona, uključujući i proizvodnju inzulina. Liječnici još nisu utvrdili zašto se kod nekih žena razvija.

Simptomi su različiti

"Simptomi PCOS-a zapravo se razlikuju od osobe do osobe, više od polovice žena uopće nema simptome. Neki od najčešćih znakova i uključuju masnu kožu i akne koje se ponavljaju, neredovita, rijetka ili odsutna menstruacija, prekomjerni rast dlaka na licu i tijelu, gubitak ili stanjivanje kose i debljanje. Žene koje žele zatrudnjeti također se mogu suočiti s poteškoćama zbog neredovite ovulacije i povećanog rizika od pobačaja koji ovo stanje uzrokuje", kaže Angelique za Cosmopolitan.

Play logo
shimmer fallback

Moguća pojava i depresije

Uz sve gore navedene simptome, kod nekih žena s ovim sindromom pojavljuje se i depresija. Kod jednih je uzrok hormonska neravnoteža, a kod drugih je rezultat svih gore navedenih poteškoća. Ako se žena osjeća loše vrlo je važno da se javi svom obiteljskom liječniku. Također kod nekih žena kao posljedica hormonske neravnoteže može doći do pojave dubljeg glasa, razvoja visokog krvnog tlaka, mrlja oko vrata i pazuha. U slučaju bilo kojeg od ovih simptoma vrlo je važno napraviti ultrazvuk i pretrage krvi.

Prehrana ima veliki utjecaj na ovo zdravstveno stanje

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povećavaju količinu inzulina u tijelu, zbog čega težina može izravno utjecati na simptome PCOS-a. No, ako imaš ovaj sindrom vrlo je neugodno jer on potiče želju za masnom hranom i ugljikohidratima. Pa što možeš učiniti? Angelique savjetuje uravnoteženu prehranu, povrće niskog glikemijskog indeksa (grah, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, nemasno meso, svježa riba, jaja) i zdrave masti.

"Zdrave masti također mogu pomoći u regulaciji osjetljivosti na inzulin. Razmisli o avokadu, orašastim plodovima, sjemenkama, bademima, jajima, cjelovitim žitaricama i lanenim sjemenkama", kaže dalje. "Pij vodu i konzumiraj organske namirnice kako bi izbjegla konzumaciju dodatnih hormona i kemikalija. Uz to, vrlo je važno izbjegavati ili dramatično smanjiti svu prerađenu hranu, kofein i alkohol", dodaje.

Play logo

Kako dalje navodi stručnjakinja vrlo je važno savjetovati se s liječnikom jer određeni lijekovi mogu pomoći kod ovog zdravstvenog stanja, a čak i neki dodaci prehrani mogu pomoći. Vrlo je važno pravilno liječiti ovaj sindrom jer može dovesti do većih problema kasnije u životu, od bolesti srca do dijabetesa tipa 2. Najbolje je razgovarati sa svojim liječnicima o svim mogućnostima liječenja.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.