Krumpiri su omiljeno povrće Hrvata i jedemo ga pripremljenog na različite načine, najčešće kao prilog uz mesa i variva. Baš svi obožavaju punjenju papriku s pire krumpirom ili meso s pečenim krumpirom. Djeca uživati u pomfritu, a ni odrasli neće odoljeti hamburgeru s prženim krumpirićima. Koliko je to važan dio naše prehrane pokazuje i podatak da Hrvati u prosjeku pojedu 30 kilograma krumpira godišnje pokazalo je istraživanje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. S obzirom na veliki udio u prehrani vrlo je važno znati kako utječe na tijelo, dobro i loše.
Na primjer, kada se spomenu "ugljikohidrati" prva pomisao su nam krumpiri. No isto tako većina ljudi je svjesna da krumpir pripremljen u vrućem ulju poput pomfrita nije dobar za zdravlje jer može povećati rizik od razvoja krvožilnih bolesti zbog visoke razine masnoće i soli. Iako je krumpir često na lošem glasu, istina je da sadrži puno važnih nutrijenata poput složenih ugljikohidrata i drugih. Krumpir srednje veličine ima oko 164 kalorije, 4,5 grama vlakana i oko 20 posto preporučene dnevne potrebe za kalijem, 46 posto preporučene dnevne potrebe za vitaminom C i 4.4 grama biljnih proteina. Također je dobar izvor vitamina, uključujući vitamin B6. No u nastavku pogledaj kako utječe na tijelo i što je dobro, a kada ga treba izbjegavati.
Dobro će utjecati na zdravlje crijeva
Ako se brineš da će ti vrući pire krumpir povećati razinu šećera u krvi možeš ga ohladiti prije jela. Kada se jede vrući krumpir škrob se u tijelu brzo pretvara u glukozu, što podiže razinu šećera u krvi. Na primjer, kada se kuhani krumpir ohladi, škrob se mijenja u otporni škrob prelazi u debelo crijevo i razgrađuje zdrave bakterije i djeluje kao probiotik. Šećeri iz ovog škroba se ne apsorbiraju u krvotok. Održavanje zdravlja crijeva može smanjiti rizik od brojnih zdravstvenih problema.
Poboljšava se osjećaj sitosti
Krumpiri imaju malo kalorija, sadrže puno vode, vlakna i proteina, a kada se pripremaju na zdravi način mogu pomoći kod mršavljenja. Osim toga je vrlo važno i to što su vrlo zasitni. Istraživanja su pokazala da je krumpir visoko na listi namirnica koje stvaraju sitost. Ljudi su se nakon obroka s krumpirom osjećali sito i zadovoljno.
Važan je način pripreme jer može doći do debljanja
Redovito konzumiranje pomfrita također može utjecati na debljanje. Studija iz 2007. objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da redovito konzumiranje prženih krumpirića direktno povezano s pretilošću. Slasni hamburger i porcija pomfrita mogu sadržavati 1000 kalorija, a to je jako puno za jedan obrok.
Šećer u krvi se može povećati
Svaki put kada konzumiramo ugljikohidrate raste šećer u krvi. Konstantne visoke razine šećera s vremenom mogu voditi do predijabetesa, inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2. Ako se redovito konzumira prženi krumpiri poput pomfrita i čipsa može se povećati rizik od razvoja dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti srca.
Pečeni i kuhani krumpir mogu povisiti šećer u krvi i povećati rizik od dijabetesa, ali to mogu učiniti i drugi zdravi ugljikohidrati poput zobene kaše, smeđe riže i kruha od cjelovitih žitarica. "Važno je kombinirati krumpire i druge ugljikohidrate s proteinima poput nemasne govedine, piletine, ribe ili jaja. Proteini usporavaju probavu i tako se smanjuju skokovi šećera u krvi", objašnjava dalje Goodson.
Prženi krumpiri negativno utječe na pamćenje
Krumpiri mogu utjecati na zdravlje mozga, a opet sve naravno ovisi o načinu pripreme. "Prženi krumpir i druge namirnice koje se pripremaju u vrućem ulju povezuju se s gubitkom fokusa, slabljenjem memorije, ali i povećanjem upalnih procesa u mozgu", objašnjava nutricionistkinja Mary Wirtz. Na tijelo isto utječu namirnice s dodanim šećerima, kao i pomfrit.
Pržena hrana loše utječe na kožu
Krumpir se ne treba izbjegavati, ali pržene krumpiriće treba jesti rijetko jer mogu ubrzati starenje. "Konzumiranje prevelikih količina hrane pripremljene na vrućem ulju može utjecati na oštećenje stanica i stvaranje upale što može ubrzati procese starenja. Koža reagira na ovakve upale i posljedice su vidljive u obliku bora, otečenosti i akni", objašnjava nutricionistkinja Johna Burdeos. Očito je da prženje nije najzdraviji način konzumacije krumpira, nešto blaža verzija je pripremanje u fritezi na vrući zrak ili u pećnici.
Više energije za vježbanje
Prema nutricionistkinji Goodson, krumpir je bogat ugljikohidratima. Krumpir srednje veličine sadrži oko 26 grama složenih ugljikohidrata i postaje gorivo za vježbanje. No uvijek treba imati na umu da je važno izbjegavati prženje kada se priprema krumpir, a češće ga kuhati ili peći s manjom količinom masnoće.