Što je limfna drenaža i kako je možeš sama napraviti kod kuće

Ako te muči otečenost tijela: nogu, lica, ruku... Isprobaj sama kod kuće raditi ručnu limfnu drenažu

Što je limfna drenaža i kako je možeš sama napraviti kod kuće

Ručna limfna drenaža je vrsta lagane, ritmične masaže u kojoj se koristi niz specijaliziranih i nježnih ritmičnih tehnika pritiska rukama kako bi se pokretala koža u pravcu toka limfe. Njome se stimuliraju limfne žile, protok limfe i kretanje tekućine. Limfne žile u našem tijelu igraju ključnu ulogu u prijenosu hranjivih tvari, antitijela i bijelih krvnih stanica do stanica tjelesnog tkiva i uklanja toksine, stanični otpad i odumrle stanice. Kad limfne žile ne funkcioniraju optimalno, zbog začepljenja - ne dolazi samo do natečenosti tijela, posebice nogu, već i opada tjelesni imunitet, što može rezultirati nizom oboljenja poput alergija, glavobolja, upala sinusa, čestih infekcija i pada energije.

Ručna limfna drenaža pomaže u otklanjanju tih zastoja i obnavlja limfni sustav u normalno funkcionalno stanje. Također pomaže u radu živčanog sustava, snizuje krvni tlak, smanjuje stres i poboljšava san.

Ručnu limfnu drenažu razvili su danski fizioterapeuti, doktori Emil i Estrid Vodder tridesetih godina prošlog stoljeća. Ova tehnika se razvila kao rezultat njihovih istraživanja limfnog sustava.

Tipični tretman ručne limfne drenaže kod fizioterapeuta ili masera traje otprilike jedan sat do sat i pol. No, limfnu drenažu možemo raditi i sami kod kuće.

Mogu li limfnu drenažu raditi sama?

Na YouTubeu je dostupno nekoliko jako dobrih tutoriala koji su jednostavni za praćenje - poput ovih u nastavku. Budući da se radi o vrlo laganom pritisku koji se primjenjuje na područja na tijelu do kojih možete doći (kao što su pazusi, vrat, zglobovi i noge) - zapravo ovu vrstu masaže možeš prilično lako primijeniti sama. Možda učinak neće biti toliko stručan kao kod profesionalca - no pomoći će barem ublažiti tvoje tegobe.

Koje su koristi ručne limfne drenaže?

Ručna limfna drenaža je preventivno i dopunsko liječenje. Ona daje poticaj vašem imunološkom sustavu. Pokazala se vrlo učinkovitom u liječenju bolesti poput edema, začepljenja sinusa, nadutosti, migrenskih glavobolja i reumatičnog artritisa.

Također pridonosi bržem izlječenju lomova, istegnutih ligamenata, uganuća i smanjuje bolove. Manualna limfna drenaža se također koristi za liječenje problema s kožom poput akni, za zalječenje rana i opeklina, za smanjenje ožiljaka i strija, te za uklanjanje celulita. Ima duboko opuštajući učinak na živčani sustav i odlična je za oslobađanje od stresa.

Ručna limfna drenaža se koristi u kombinaciji s drugim terapijama za liječenje primarnog i sekundarnog limfedema. Vrlo je učinkovita u liječenju oteklina koje su posljedica problema s cirkulacijom.