Ako se svakodnevno borite s nemogućnošću gubitka kilograma i iscrpljeni ste od brojanja kalorija, vrijeme je da promijenite prehrambene navike i to sa smanjenim konzumiranjem hrane koja sadrži veće količine raznih vrsta šećera, odnosno imaju visoki GI (glikemijski indeks).
Dakle, trebate se fokusirati smanjenje količine šećera u krvi, te održavanje njegove ravnoteže, bez velikih i čestih skokova i padova. Što više razina tijekom dana varira, to će potreba za hranom biti veća, a kilogrami će se teže topiti.
Evo načina na koji to možete spriječiti.
Nije svakih 100 kalorija jednako
U teoriji, ako želite izgubiti višak kilograma, trebate trošiti više kalorija na dan, nego što ih unosite u organizam.
No, nije isto ako pojedete 100 kalorija brokule i 100 kalorija čipsa. Naime, razlika je upravo u tom GI-u. Dok će se od brokule u tijelo apsorbirati brojni potrebni hranjivi sastojci, što će utažiti vašu glad, od čipsa ćete biti još gladniji jer će doći do naglog povećanja, a nakon toga i naglog pada šećera u krvi, što je zapravo uzrok gladi.
Bez tableta
Nemojte očekivati da vam neka magična pilula pomogne u gubitku kilograma, pa tako ni u regulaciji razina šećera u krvi.
Liječnici i specijalisti često linijom manjeg otpora prepisuju lijekove za smanjenje šećera u krvi, što u mnogim slučajevima nije potrebno, jer bi se problemi mogli riješiti pravilnom prehranom. No, za to bi trebala postojati edukacija o zdravoj prehrani, kao prevenciji šećerne bolesti, povišenog kolesterola pa tako i nakupljanja viška kilograma.
Hrana s visokim GI-jem
Potrebno je izbjegavati hranu koja programira tijelo za pohranjivanje masnoća. Naime, kada jedemo hranu s visokim GI-jem (hrana s puno šećera i bijelog brašna), to dovodi po povećanja proizvodnje inzulina, koji iz krvi oduzima energiju i pohranjuje ju u masne naslage.
Nakon toga vrlo brzo dolazi do pada šećera i pojave gladi.
Kruh deblja
Kruh, posebno onaj od bijelog brašna, iako svaki pekarski krug sadrži podosta šećera, ima vrlo visoki GI, te ga zbog toga treba jesti umjereno ili prema mogućnosti izbjegavati. Pokušajte radije s kruhom koji je spravljen za dijabetičare ili pecite kruh kod kuće. Ako pak kupujete pekarski kruh, neka bude onaj od cjelovitih žitarica.
Izbjegavajte mliječne proizvode
Konzumacija mliječnih proizvoda za 300 posto povećava proizvodnju inzulina, pa prema tome i debljanje. Pokušajte sa zamjenskim mliječnim proizvodima kao što je mlijeko od badema. Obvezatno provjerite na ambalaži da ne sadrži karagenan, koji može izazvati crijevne smetnje.
Klonite se hrane s „malo masnoća“
Jeste li znali da proizvodi s manje masnoća u sebi sadrže velike količine šećera? Naime, kada se iz hrane maknu masnoće, ona više nije ukusna, a šećer je jedan od načina da se vrati dobar okus. Zato nije neobično da osobe koje konzumiraju namirnice s malo masnoća, zapravo sebi čine „medvjeđu uslugu“ jer se debljaju. Osim toga, kod osoba koje su konzumirale veće količine te „nemasne“ hrane su počele patiti od probavnih smetnji uzrokovanih velikim količinama šećera, a neke su čak počele patiti od metaboličkog sindroma, anksioznosti, lošeg raspoloženja, depresije.
Kuhajte kod kuće
Kako biste bili sigurni što stvarno jedete, sami spremajte obroke kod kuće. U hrani koju niste sami spremili ne znate što se krije – masnoće, šećeri, aditivi, pa i na kraju i koje je porijeklo namirnica...
Uzalud mjerite unos kalorija ako se hranite nepravilno i nezdravo