Ključ je u umjerenosti

Možeš li piti previše kave? Možeš, a ovo su znakovi da to i činiš

Koliko kave je previše? Po ovim znakovima ćeš prepoznati da pretjeruješ s konzumacijom svog omiljenog crnog napitka

pexels-karolina-grabowska-6633732.jpeg
Foto: Pexels

Dokazano je kako kava može imati prednosti za naše zdravlje, ali samo ako u njoj uživamo u umjerenim količinama. S druge strane, pretjerivanje s kavom može loše utjecati na tvoje zdravlje te izazvati čitav niz problema.

Image
Kako tijelo reagira na tjeskobu

15 fizičkih simptoma anksioznosti koji dokazuju da 'nije sve u glavi'

Omiljenom crnom napitku teško je odoljeti, osobito u onim danima kada se osjećamo umorno, bezvoljno i iscrpljeno. I dok ti dvije-tri šalice dnevno neće naškoditi, sve više od toga može izazvati negativne efekte.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Tjeskoba, nervoza, probavne smetnje i nesanica samo su neki od rizika koje pretjerivanje s kavom donosi, a nuspojave od prevelikog unosa kofeina ponekad su samo suptilne. U nastavku doznaj zašto nije dobro pretjerivati s kavom i kako ta ovisnost može utjecati na tvoje zdravlje.

Otkrivamo ti sedam znakova koji pokazuju da piješ previše kave.

Osjećaš se anksiozno

Stručnjaci ističu kako bi osobe koje pate od anksioznosti trebale izbjegavati kofein. Zašto? Previše kave može pogoršati simptome anksioznosti te uzrokovati osjećaj tjeskobe. Studija iz 1990. godine objavljena u časopisu Psychosomatic Medicine dokazala je kako muškarci koji redovito piju kavu imaju viši krvni tlak te veću razinu stresa.

shimmer fallback

Boli te trbuh

Ako pretjeruješ s kavom, mogla bi osjetiti i snažne bolove u trbuhu. Naime, europski znanstvenici su 2017. godine provodili istraživanje i otkrili kako određeni spojevi u kavi mogu potaknuti lučenje želučane kiseline i tako izazvati smetnje. Iako uzimanje određenih lijekova može kratkotrajno neutralizirati kiselinu, možda bi trebala smanjiti unos kave – osobito ako je piješ u prekomjernim količinama.

shimmer fallback

Srce ti ubrzano kuca

Ubrzani rad srca još je jedan od simptoma koji upućuju na to da si možda pretjerala s unosom kave. Palpitacija i ubrzani otkucaji srca mogu biti uzrokovani konzumacijom previše kave i kofeina, nikotina i alkohola. Ponekad se uz ubrzani rad srca može pojaviti i vrtoglavica ili čak i nesvjestica. Osobama koje imaju problema s ubrzanim otkucajima srca liječnici preporučuju da izbjegavaju kofein.

shimmer fallback

Muče te probavne smetnje

Kava ima laksativan učinak pa pretjerana konzumacija (više od tri šalice dnevno) može izazvati probavne smetnje i proljev. Ako te često muče takvi problemi, probaj smanjiti unos kofeina.

shimmer fallback

Ne možeš spavati

Nesanica i nemiran san mogu biti uzrokovani prevelikim unosom kofeina. Kava se u našem organizmu zadržava oko pet sati. Dakle, ako piješ kavu kasnije navečer, to bi se moglo loše odraziti na tvoj san i poremetiti ti ritam spavanja. Ako se često budiš noću ili navečer teško zaspeš, izbjegavaj piti kavu u popodnevnim satima.

shimmer fallback

Nervozna si

Osim što može potaknuti tjeskobu, pretjerivanje s kavom može izazvati i nervozu te tremu. Kava potiče budnost, ali ponekad to može biti previše intenzivno. Preveliki unos kofeina loše utječe na središnji živčani sustav i tako izaziva nervozu.

shimmer fallback

Imaš česte glavobolje

Umjerena količina kofeina može pomoći u ublažavanju glavobolje pa čak i potaknuti djelovanje lijekova protiv bolova, pokazuju studije. Upravo iz tog razloga kofein je sastojak mnogih lijekova protiv glavobolje.  Međutim, ako piješ previše kave, to može imati suprotan učinak te izazvati glavobolju i umor, otkrili su istraživači sa sveučilišta Johns Hopkins. Ako te često boli glava ili si stalno umorna, možda bi trebala smanjiti unos kofeina.  

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.