Hodanjem do zdravlja

Znaš li koliko je koraka dnevno potrebno da živiš dulje i zdravije?

Hodanjem možeš poboljšati zdravlje srca, mozga, ali i imunitet

jad-limcaco-fRggLY1DQTM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Hodanje je odličan način kako uvesti tjelovježbu u svakodnevni život. Ono ne zahtijeva posebnu opremu, nije štetno za zglobove, a uz to čini čuda za tvoje zdravlje. Već je 8 tisuća koraka dnevne dovoljno da vidiš pozitivnu promjenu na svom tijelu.

Image
VRLO LAGANO

Koliko kalorija možeš sagorjeti hodanjem? Provjeri potrošnju prema svojoj težini

Za razliku od trčanja ili vožnje biciklom, hodati može svatko, neovisno o fizičkoj spremi. Hodanje nam se uglavnom niti ne čini kao tjelovježba nego jednostavno način transporta, no uz nekoliko savjeta hodanje može biti dio tvoje fitness rutine. Bilo da se odlučiš hodati u prirodi ili na pokretnoj traci u teretani, sigurno ćeš osjetiti pozitivan učinak na zdravlje.

Postoji nekoliko stvari na koje trebaš obratiti pažnju prije nego što kreneš u šetnju. Iako se ne radi o vrlo zahtjevnoj tjelovježbi, dobra je ideja zagrijati mišiće prije šetnje, ali ih i istegnuti nakon. Također bi bilo dobro da na nogama imaš udobnu obuću te po mogućnosti da broj koraka pratiš pametnom narukvicom, satom ili u krajnjem slučaju mobitelom.

Kako bi hodanje postalo svakodnevni dio tvoje rutine na putu do zdravlja, izdvojile smo nekoliko činjenica o prednostima hodanja koje će te uvjeriti da dnevno prehodaš barem 8 tisuća koraka. Benefite ćeš osjetiti već nakon samo nekoliko dana, a nakon mjesec dana bit će vidljivi i tvojoj okolini.

Sagorijeva kalorije

Hodanje troši gotovo jednako mnogo kalorija kao i trčanje, ali je znatno ugodnije i nakon šetnje se nećeš osjećati istrošeno kao nakon trčanja. Želiš li sagorjeti više kalorija, jednostavno ubrzaj tempo šetnje ili se odvaži na šetnju brdovitim krajolikom.

Jača srce

Istraživanja su pokazala da pola sata šetnje dnevno, odnosno oko 8 tisuća koraka, pet dana u tjednu, smanjuje rizik od koronarnih bolesti za čak 20 posto. Kako broj prijeđenih koraka raste, tako se rizik smanjuje još više, posebno u starijoj dobi.

Daje ti energiju

Možda ti se kontraintuitivno čini da ti iscrpljujuća radnja daje energiju, ali to je istina. Jedna šetnja od pola sata dat će ti više energije nego šalica kave. Razlog tomu je povećana oksigenacija krvi, ali i razina hormona koji razbuđuju tijelo.

Popravlja ti raspoloženje

Hodanje ne pomaže samo fizičkom nego i mentalnom zdravlju. Brojna istraživanja su pokazala da redovito hodanje pomaže u nošenju sa stanjima kao što su depresija i anksioznost. Također nam mogu pomoći s niskim samopouzdanjem i lošom slikom o vlastitom tijelu. Ove benefite osjetit ćeš ako samo tri dana u tjednu hodaš po 8 tisuća koraka, a šetnju možeš podijeliti na tri kraće udaljenosti u različito doba dana.

Jača imunološki sustav

Istraživanja su pokazala da ljudi koji prehodaju oko 8 tisuća koraka dnevno imaju čak 43% manju šansu dobiti prehladu ili gripu. Čak i ako se prehlade, simptomi su značajno blaži i prije nestaju.