Veselo proljeće i ljeto

Rolanje je zabavna tjelovježba. Otkrij koliko kalorija možeš potrošiti

Rolanje je odličan aerobni trening koji poboljšava koordinaciju i ravnotežu, a najzabavniji je u društvu prijateljica

profimedia-0186816150.jpg
Foto: Profimedia.hr

Rolanje je omiljena aktivnost mnogih žena. Kada vrijeme postane dovoljno toplo ovo je jedan od najzabavnijih načina za druženje s prijateljicama. Osim što je veselo i zabavno, rolanje je sportska aktivnost uz koju se može čavrljati, a istovremeno se troše i kalorije. Gotovo savršen recept za druženje za otvorenom tijekom sunčanih dana!

Image
Popularne vježbe

Idealan oblik tjelovježbe: 5 razloga zašto je pilates dobar za cijelo tijelo

No ako još nisi izvadila svoje role onda je pravo vrijeme jer se često zaboravi da je rolanje odlična tjelovježba. Kada kažemo "trening" uvijek pomislimo na teretanu, trčanje ili jogu, ali ne smijemo zaboraviti da je rolanje fantastična aerobna vježba.

shimmer fallback

Ova vrsta treninga također jača bokove, stražnjicu, noge, kao i trup. Koje su sve prednosti rolanja i koliko kalorija možeš potrošiti, pročitaj u nastavku!

Koliko kalorija se može potrošiti tijekom rolanja?

Osim što rolanje može lijepo oblikovati tijelo i učvrstiti ga, također je vrlo učinkovito ako želiš zdravo izgubiti kilograme. Bez obzira o kojoj vrsti rolanja se radi možeš potrošiti kalorije. Oko 30 minuta rolanja može potrošiti 250 kalorija. Znači, ako se odučiš na polusatno rolanje pet puta tjedno potrošiš otprilike oko 1250 kalorija. Uz uravnoteženu prehranu ovo svakako može biti dobar način mršavljenja. Naravno potrošnja kalorija ovisi o težini osobe. Na primjer, ako se dvije osobe različite težine voze istom brzinom i isto vrijeme, ona koja je teže će sagorjeti više kalorija, a ovo vrijedi za svaku vrstu vježbanja. Osoba koja ima oko 70 kilograma potrošit će 480 kalorija za jedan sata rolanja.

shimmer fallback

Vježba za cijelo tijelo

Unatoč tome što pokreti kod rolanja izgledaju drugačije od klasičnog kardio treninga poput HIIT-a, rolanje je ista vrsta treninga jer se povećaju otkucaji srca. Trenerica Ruth Stone objašnjava da je rolanje aerobna aktivnost koja će pokrenuti rad srca i cirkulaciju kisika.

"Ovo je učinkovit trening za cijelo tijelo jer je aktivirana svaka mišićna skupina. Rolanje je sport u kojem rade mišići donjeg dijela tijela, a istovremeno se aktiviraju mišići u gornjem dijelu tijela", objašnjava fitness trenerica Annie Williams za Stylist. No dodaje da i aerobni učinak ovisi o uloženom trudu, odnosno što je rolanje energičnije to će biti brži otkucaji srca, kao i kod svakog treninga.

shimmer fallback

Poboljšava koncentraciju i ravnotežu

Iako često izgleda vrlo lagano, rolanje je vrlo zahtjevna vještina, a jača i prirodne reflekse. Ovo je dobra vježba za tijelo, ali i stvara mentalne izazove. Osoba stalno mora razmišljati gdje i kako se kreće te mijenjati smjer. Ovakva razina povezanosti tijela i uma može ti pomoći i kod drugih treninga. "Dok razmišljaš kako ostati uspravna i radiš sve druge pokrete održavaš ravnotežu, a to je vrlo važno i za druge aktivnosti", objašnjava Williams.

shimmer fallback

Poboljšava kondiciju

Osim što povećava i oblikuje mišiće, rolanje sigurno povećava i kondiciju. Dodavanje nekoliko uspona na treningu povećat će izdržljivost, ali će tijelo učinkovitije koristiti zaliha energija. Tako ćeš s vremenom moći rolati sve dulje i nećeš se osjećati iscrpljeno.

shimmer fallback

Manje opterećenje na zglobovima

Hodanje i trčanje stvaraju veći pritisak na zglobovima poput koljena i s vremenom stvoriti trajna oštećenja. Rolanje stvara puno manji pritisak na zglobove jer su pokreti fluidni te ima puno manje trzaja.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.