Pozdravima Suncu do zdravlja

Svakog jutra protegni i razgibaj tijelo uz ovu 10-minutnu joga rutinu

Uspori svega 10 minuta i odvoji vrijeme za ovu vježbu. To će u potpunosti promijeniti tvoj život!

kike-vega-F2qh3yjz6Jk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

"Surya Namaskar" iliti Pozdrav Suncu jogijski je skup vježbi kojima se započinju tradicionalne joga prakse i sati, a sastoji se od tek jednog slijeda od 12 asana koje se ponavljaju s noge na nogu, a istežu i zagrijavaju sve skupine mišića tijela, pomažu nam da razgibamo kralježnicu kao i da se mentalno opustimo. Iako ih je dobro raditi u bilo koje doba dana ili noći, stručnjaci sugeriraju da se benefiti Pozdrava Suncu najbolje osjete ako ih izvodimo u ranim jutarnjim satima te tako na jogijski način pozdravimo dan pred nama.

Image
Prijateljica kad ti je najpotrebnije

Verbena - lijepa i ljekovita biljka koja malo traži, a puno daje

Smatra se da onaj tko radi Pozdrav Suncu odaje poštovanje kako unutrašnjem, tako i vanjskom suncu – centralnoj kreativnoj sili univerzuma, koja se prema jogi također manifestira u tijelu čovjeka. U mnogim kulturama svijeta, sunce je simbol svjesnosti, duhovnosti i vitalnosti. U Indiji se sunce (Surya) odavno smatra simbolom zdravlja i prosperiteta, vitalnosti i životne snage.

Image
Foto: Unsplash

Pozdrav Suncu je vježba lagana za izvođenje, a ne oduzima puno vremena. Ovaj sustav vježbi osmišljen je ustvari tako da ujedinjuje filozofiju joge i pranajama (jer usklađuje dah i pokret), također se može izvoditi uz ponavljanje mantri (ponavljanje određenih zvukova) ili uz meditaciju povezanu s čakrama. Postoji puno varijacija ovih vježbi a svaka uključuje različite varijacije položaja, ovisno o težini i stupnju fleksibilnosti osobe koja praksu izvodi.

Dobrobiti Pozdrava Suncu su mnogi – vjeruje se da ove vježbe obnjavljaju živčani sustav, jačaju imunološki sustav, promiču zdravlje pluća, stimuliraju probavu i u konačnici smanjuju postotak masnoća u tijelu. Također, potiču pravilno držanje te štite zdravlje kralježnice, a uz sve to će i očistiti tvoj um od kaotičnih misli. Nije li to sjajno, s obzirom da se radi o ciklusu vježbi koje možeš raditi bilo gdje i bilo kada, bez ikakvih pomagala?

S obzirom da znamo da je mnogima zbog pretrpanih rasporeda teško odvojiti vrijeme za vježbu ujutro, preporučujemo ti tek 10-minutnu praksu uzastopnih izvođenja ciklusa Pozdrava Suncu koji će te odlično zagrijati te vam protegnuti tijelo nakon noćnog ležanja. Najbitnije je da odradiš minimalno 12 ponavljanja, dakle zapravo 6 Pozdrava Suncu po strani tijela.

U nastavku pogledaj video koji će ti detaljno objasniti i pokazati kako da izvedeš ove lagane, a toliko učinkovite vježbe. Pokreni svoje tijelo odmah ujutro i garantiramo da će ti ono biti dugoročno itekako zahvalno!