Negativne strane sunčanja

Ovog ljeta prigrli blijedu put: Zašto bi se trebala kloniti sunca?

Unatoč velikoj popularnosti preplanule puti, ovog bi se ljeta trebala držati hlada. Donosimo ti nekoliko razloga zašto je sunčanje štetno za tvoju kožu i zdravlje

suncanje.jpg
Foto: Unsplash

Svakog ljeta željno iščekujemo odlazak na more, a sunčanje na plaži jedna je od omiljenijih aktivnosti za sve žene koje se s mora žele vratiti preplanule. I dok neke obožavaju sunčanje i preplanulu put, druge se drže hlada i ni za što ne bi mijenjale svoju svijetlu put, no jedno je sigurno - preplanuli ten posljednjih je godina vrlo popularan.

Image
Za mladoliku i njegovanu kožu

Zaštiti lice od starenja i isušivanja ovim kremama za sunčanje

Nakon što se godinama blijedu put smatralo znakom aristokracije, prije 100 godina upravo je Coco Chanel popularizirala sunčanje i preplanulu put, koja je postala simbol privilegiranog života i odmora i više se nije povezivala s radnicima.

Sunčanje i dalje, čini se, ne izlazi iz mode, no prekomjerno izlaganje suncu sa sobom nosi niz negativnih posljedica, što na tvoju kožu, što na tvoje zdravlje. Upravo zato, izdvojile smo nekoliko razloga zašto bi ovog ljeta trebala izbjegavati prekomjerno sunčanje i prigrliti svoju blijedu put - a tvoja će ti koža na tome biti zahvalna.

Opekline

Opekline od sunca možeš dobiti za manje od 15 minuta, iako ih možda nećeš primijetiti idućih dva do šest sati nakon izlaganja suncu. Ovaj oblik opeklina zračenjem dolazi zbog prekomjerne izloženosti ultraljubičastim ili UV zrakama. Crvenilo kože često prate bol i mjehurići, a ako je crvenilo jako, može doći i do opeklina drugog stupnja. Zato uvijek treba paziti kada se izlažemo suncu i koristiti odgovarajuće kreme sa zaštitnim faktorom.

shimmer fallback

Starenje kože

Čak i ako si te sreće da ne izgoriš lako i gotovo nikad nisi dobila opekline od sunca, prekomjerno izlaganje UV zrakama tijekom života ubrzava starenje kože. Možda ćeš primijetiti više bora na svojoj koži, koja će izgledati beživotno i suho, a mogu se pojaviti i pigmentne promjene poznate kao "staračke pjege".

shimmer fallback

Rak kože

Prekomjerno izlaganje suncu može dovesti do promjena na stanicama kože, a samim time i do raka kože, najčešćeg od svih oblika karcinoma. Ultraljubičasto zračenje povećava rizik od tri vrste karcinoma kože - melanoma, karcinoma bazalnih stanica i karcinoma skvamoznih stanica. Važno je napomenuti da opekline od sunca koje se javljaju u djetinjstvu vrlo su opasne za razvoj melanoma kasnije u životu, a iz zaklade Skin Cancer Foundation upozoravaju da pet ili više opeklina od sunca u mladosti povećavaju rizik od melanoma za 80 posto.

shimmer fallback

Toplinski udar

Toplinski udar može započeti kao toplinski grčevi, nesvjestica ili iscrpljenost, ali kako napreduje, može oštetiti mozak i druge unutarnje organe. U kombinaciji s dehidracijom, dugotrajno izlaganje ekstremnoj vrućini uzrokuje zatajenje tjelesnog sustava za kontrolu temperature, što rezultira temperaturom većom od 40 stupnjeva, a uobičajeni simptomi toplinskog udara uključuju vrtoglavicu, pulsirajuću glavobolju, mučninu i povraćanje, slabost, ubrzan rad srca, a ponekad i gubitak svijesti.

shimmer fallback

Dehidracija

Prekomjerno izlaganje suncu može dovest i do dehidracije, a ona se događa kada se iz naših stanica i tijela odvodi više vode od one količine koju unosimo pijenjem. Neki od znakova dehidracije su povećana žeđ, nemogućnost znojenja, vrtoglavica i slabost, suha usta, natečeni jezik i nesvjestica, a kako bi to spriječila, uvijek sa sobom imaj bočicu vode i - koliko možeš - kloni se sunca.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.