Headspace Guide to Meditation

Pronašle smo seriju koja će naučiti kako se opustiti i smiriti, ali i informirati

Nikada ne bismo pomislile da ćemo na Netflix ići u potrazi za boljom mentalnom higijenom, ali njihov novi serijal u suradnji s Headspace-om nas je potpuno oduševio

Meditacija
Foto: Unsplash

Nova godina, nove novogodišnje odluke. Neke od nas odlučile su više vježbati, neke više čitati, a mnoge jednostavno živjeti veseliji i opušteniji život. Dok je početak godine idealno vrijeme za nove i zdravije navike, držati ih se dugoročno može biti malo teže. Za to ti je potreban mirniji um i mentalna stabilnost do koje možeš doći meditacijom.

Image

Donosimo ti šest vođenih meditacija na hrvatskom jeziku - zahvalnost, ljubav, otpuštanje prošlosti...

I dok nam Netflix obično služi za cjelodnevno gledanje serija ili uživanje u omiljenim filmovima, nikada ne bismo pomislile da bi nam mogao poslužiti za meditaciju. Na popularnom streaming servisu se prije nekoliko dana pojavio nešto drugačiji serijal pod nazivom Headspace Guide to Meditation koji nam je došao kao naručen. Headspace je kompanija koja je poznata po vođenim meditacijama i mnogim savjetima za bolju mentalnu higijenu, a sada je udružila snage s Netflixom i stvorila emisiju koja će nas na praktičan način uvesti u svijet meditacije.

Uz pandemiju i potres, nikada nam meditacija i čišćenje uma nisu bili potrebniji. Većina vođenih meditacija dostupnih putem interneta mogu nam opisati kako se prepustiti meditativnom stanji i kako ga postići, ali nova emisija Headspace Guide to Meditation nas na zanimljiv i jedinstven način uči i kako nam može pomoći u svakodnevnom životu. Primjerice, mnoge od nas trenutno drži stres i strah od potresa zbog kojih teško spavamo. Netflixov serijal objasnit će nam kako pravilno disanje, čišćenje uma i meditiranje može pomoći prihvatiti te osjećaje, proživjeti ih i na kraju otpustiti.

Možda ti se na prvu ovaj serijal neće činiti nešto drugačijim od ostalih, ali svakako mu trebaš dati šansu. Ono što je nas posebno oduševilo je što osnivač Headspace-a, bivši budistički svećenik Andy Puddicombe, svojim staloženim glasom svaku tvrdnju potkrjepljuje znanstvenim istraživanjima i dokazima. Tako nas ovaj vodič kroz meditaciju ne tjera da mu slijepo vjerujemo, nego naše povjerenje želi pridobiti činjenicama. Primjeri koje donosi su realni, svi se u njima možemo pronaći i to je ono što čini ovaj serijal posebnim.

Serijal je podijeljen na osam epizoda, svaka od njih traje oko 20 minuta, a teme koje obrađuje su raznolike. Prva epizoda bavi se vjerojatno najvažnijom temom - kako započeti. Jednom kada svladamo početak, nastaviti sa zdravim navikama je puno lakše. No što ako te u životu muči stres, bol ili ljutnja? Za svaku od tih emocija i stanja pronaći ćeš odgovor.

Headspace Guide to Meditation ne moraš gledati nekim redoslijedom. Ako te zanima samo određeno poglavlje, pogledaj samo njega, no naša je preporuka da svakako pogledaš sve epizode jer možda pronađeš odgovor na problem koji te muči na mjestu za koje to najmanje očekuješ. Odličan je i kao informativna emisija čak i za sve one koji nikada nisu niti pomislili meditirati, a možda će uspjeti i pokojeg skeptika uvjeriti da poradi na svom mentalnom zdravlju i stabilnosti.

Bilo da ćeš tehnike meditacije uvesti u svoju svakodnevnu rutinu ili se o njima samo želiš informirati, svakako preporučujemo da pogledaš Netflixov serijal Headspace Guide to Meditation jer ćeš zasigurno razviti bolje razumijevanje za sebe i svoje emocije.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.