Pretjeruješ li s vodom? Nije bezopasno, a ovo su znakovi da je piješ previše

Tijelo najbolje zna što mu i u kojoj količini treba. Govori ti kroz simptome, a tvoje je da ga slušaš

Pretjeruješ li s vodom? Nije bezopasno, a ovo su znakovi da je piješ previše

Hidratacija je od vitalne važnosti za život jer se naš organizam sastoji većim dijelom od vode. Adekvatni unos vode u njega omogućuje mu da nesmetano obavlja sve funkcije, uključujući regulaciju temperature, zaštitu (jak imunitet) te detoksikaciju, među ostalim i kroz mokrenje.

U nastojanju da izbjegneš dehidraciju, nemoj pretjerati s vodom jer se možeš dovesti u stanje čak i opasno po život. Voda će isprati iz organizma elektrolite koji su esencijalni za brojne stanične procese.

Image

Kako topla voda pomaže kod mršavljenja?(FOTO: Pexels)

Najčešće dolazi do hiponatremije - nedostatka natrija u tijelu, što rezultira probavnim problemima, mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita, a u težim slučajevima može uzrokovati oticanje mozga, zatajenje bubrega i komatozno stanje.

Pročitaj koji simptomi upućuju na to da piješ previše vode i začepi bocu. 

Boja mokraće

Boja mokraće reći će ti piješ li premalo, dovoljno ili previše vode. Ako je pretamna, nedostaje ti tekućine, a ako je prozirna ili presvijetla, definitivno pretjeruješ s vodom. No, nema razloga za paniku. Samo smanji s unosom vode.

Image


(FOTO: Profimedia.hr)

Prečesto mokriš

Prosječna, zdrava osoba mokri svaka tri do četiri sata. Ako moraš češće na zahod, a nisi prehlađena, vrlo vjerojatno previše vode unosiš u organizam.

Grče ti se mišići

Kao što smo rekle, previše vode dovodi do ispiranja elektrolita iz tijela, a manjak elektrolita uzrokuje grčenje mišića i slabost. Kako bi nadoknadila elektrolite pojedi, primjerice, bananu s namazom od kikirikija i smanji unos tekućine.

Image


(FOTO: Pexels)

Piješ i kada nisi žedna

Suha usta znak su dehidracije, normalni osjećaj žeđi signal je da trebaš popiti vodu. Vrlo jednostavno, za ne? Ne treba ići u  krajnosti. Ako nisi žedna, nemoj piti. Naravno, to ne vrijedi u situaciji u kojoj se pojačano znojiš - tijekom treninga ili ljeti. Slušaj svoje tijelo, ono će ti najbolje reći što mu treba.