Prekid veze za vrijeme korone može biti posebno težak, evo kako se lakše nositi s posljedicama

Situacija s karantenom dovoljno je stresna i bez velikih emocionalnih događaja, no prekid veze u ovo posebno vrijeme može imati i svoje prednosti

Prekid veze za vrijeme korone može biti posebno težak, evo kako se lakše nositi s posljedicama

Prolaziti kroz prekid veze dovoljno je traumatično iskustvo samo po sebi. Period je to kada imaš svako pravo biti pod stresom, osjećati se izgubljeno i potreseno. Još kada tome dodaš pritisak samoizolacije i manjak društvenog kontakta s prijateljicama, dolazimo do pravog recepta za narušeno mentalno zdravlje. No iako ti se može činiti da je ovo najgore vrijeme za prekid, probaj na situaciju gledati drugačije. Prednost je što sada imaš vremena svoje emocije proživljavati u privatnosti svoga doma, bez socijalnog pritiska kolega s posla ili okoline. 

Image

Koliko je vremena potrebno da prebolite bivšeg?


Svi tradicionalni načini pomoću kojih bi se mogla lakše nositi s prekidom, poput odlaska na koktel s prijateljicama, noćnog izlaska, putovanja ili čak započinjanja neke nove ljubavi, trenutno su nedostupni. Zato smo pronašli nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći da i za vrijeme karantene iz prekida izađeš još jača i svjesna sebe

You Is Smart, You Is Kind, You Is Important GIF from Smart GIFs


Razgovaraj s prijateljicama

Ono što cijelo vrijeme krivo shvaćamo je to da trenutno ne trebamo prakticirati društvenu izolaciju nego samo fizičku. To znači da odnose sa svojim prijateljicama i dalje trebaš održavati, samo što se ne bi trebale družiti osobno. Uz današnju tehnologiju nema potrebe da teške trenutke proživljavaš sama. Dopisuj se s prijateljicama preko poruka ili ih nazovi video pozivom. A ako trebaš dodatnu pomoć, postoje web stranice i aplikacije preko kojih možeš razgovarati s profesionalnom osobom poput psihoterapeuta. Osjećaje koji se u tebi javljaju najbolje ćeš osvijestiti i proživjeti ih ako o njima pričaš. 

Mean Girls4Way Call Mad GIF from Meangirls4waycall GIFs

Dobro se odmori

Ako nemaš potrebu istog trenutka sve prepričati prijateljicama, i to je u redu. Nekada je nabolje da se nakon traumatičnog događaja poput prekida dobro naspavaš i odmoriš kako bi razumno mogla pristupiti situaciji i osjećajima koji se u tebi razvijaju. Umoru će pridonijeti i kolektivno stanje panike u kojem se svi oko tebe trenutno nalaze. Zato bi bilo dobro da se odmoriš i svoj um zaokupiš primjerice omiljenom serijom koja će te opustiti i uspavati.

Goodnight GIF from Goodnight GIFs

Razmisli o cijeloj situaciji

Jednom kada si se pošteno odmorila, probaj dobro razmisliti o cijeloj situaciji. Jedini način da se nosiš s emocijama koje ti naviru je da ih proživiš. Zato ako ti se plače, plači. Ako si ljuta, ljuti se. Nemoj se sputavati u osjećajima jer ćeš potiskivanjem samo produžiti agoniju. Osjeti cijeli raspon emocija koje ti dolaze i prihvati ih. Razmišljanje o sebi i svojim osjećajima omogućit će ti da iz ove situacije izađeš još jača i svjesna onoga što u idućoj vezi očekuješ od partnera, ali i što partner može očekivati od tebe. 

New Girl GIF from Girl GIFs

Obriši bivšeg partnera s društvenih mreža

Neka ti ne bude neugodno obrisati bivšeg partnera sa svih društvenih mreža. Zadnja stvar koja ti sada treba je konstantan podsjetnik na sve lijepe trenutke koje ste proživjeli zajedno. A pogotovo se nećeš moći oporaviti i krenuti naprijed ako svako malo provjeravaš što on radi. To je jedna od stvari koje trebaš obavezno prestati raditi.

Problem je nešto veći ako si u izolaciji s bivšim partnerom u istom domu. U tom slučaju trebate postaviti jasna pravila i granice što se tiče mjesta na kojem će tko spavati i aktivnosti koje ćete obavljati. Za tako što ne postoje univerzalna pravila, jednostavno komunicirajte i dođite do rješenja zajedno. 

Blocking Someone On Twitter Or Instagram. GIF from Rihanna GIFs

Ugodi sama sebi

Budi blaga prema sebi, bez obzira na situaciju i razloge zbog kojeg ste prekinuli vezu. Napravi popis stvari koje te vesele i jednostavno kreni. Raspored ispuni aktivnostima koje ti donose sreću i utjehu jer će takve aktivnosti zaokupiti tvoj um i maknuti fokus s anksioznosti i nemira koji osjećaš zbog prekida. Nastavi tako sve dok karantena ne završi, a tada bi se mogla iznenaditi koliko si daleko došla. Zapamti da je život jedan i da ga ne trebaš provesti misleći na prošlost nego se trebaš fokusirati na nove avanture koje se nalaze pred tobom. 

Vote Rosiethe Riveter GIF from Vote GIFs

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.