Prehrana ima ogroman utjecaj na tvoju mjesečnicu – evo što bi trebala jesti (a što ne)

Prehrana je ključan faktor zdravlja, pa tako ima i ogroman utjecaj na tvoju mjesečnicu. Njome možeš pobijediti većinu svojih menstrualnih problema

Prehrana ima ogroman utjecaj na tvoju mjesečnicu – evo što bi trebala jesti (a što ne)

Mnogim ženama je najlogičniji izbor hrane a vrijeme mjesečnice – čokolada. Žudnja za šećerom samo je jedan od simptoma mjesečnice, a ona često dolazi ruku pod ruku s problemima spavanja, probavnim smetanjama i ostalim tegobama. Osim problema koje donosi mjesečnica, mnoge se žene susreću i s problemima same mjesečnice. Ona nekad uopće ne dođe, a neke od nas je potpuno nepravilna i nepredvidiva.

Iako se za većinu ovih problema najbolje obratiti liječnici, mnoge od njih možeš uspješno regulirati prehranom. Mjesečnica je nekad dobar pokazatelj da si u deficitu s osnovnim nutrijentima, ili da možda nešto drugo u prehrani radiš krivo.

Hrana koja pojačava neugodne simptome mjesečnice

Veliki krivac za većinu tvojih problema s mjesečnicom je estrogen. Sam za sebe, ovaj hormon je bezazlen, kao i svi drugi hormoni kada su u ravnoteži. No kada se razine estrogena u tijelu povećaju, to može uzrokovati glavobolje, dobitak kilograma, osjetljivost u grudima, obilna krvarenja, iritiranost i promjene raspoloženja.

Mnoge stvari mogu doprinijeti porastu estrogena, a među njima je i određena hrana. Stoga je dobro izbjegavati:

  • Hranu s visokim udjelom šećera, rafinirani ugljikohidrati, mliječni proizvodi i kofein mogu uzrokovati neravnoteže u razinama šećera u krvi, a to može pojačati menstrualne tegobe
  • Hrana zagađena pesticidima može poremetiti razine hormona i blokirati receptore hormona
  • Meso (osim onog iz organskog uzgoja) i soja također doprinose povećanju razina estrogena. Životinje iz industrijskog uzgoja primaju velike količine hormona i antibiotika koje prelaze na tebe kada ih jedeš. 
  • ?Čak i neke zdrave dijete mogu povećati menstrualne tegobe, pa tako dijete koje se temelje na jako malom udjelu masnoća mogu uzrokovati kratke, lagane i neredovite mjesečnice

Kako ostati sretna, zdrava i puna energije za vrijeme mjesečnice?

Prehrana je kamen temeljac kada je u pitanju mjesečnica i problemi koje donosi. Ako se mučiš s prenaglašenim simptomima PMS-a, neredovitim mjesečnicama i pretjeranim bolovima, moraš se fokusirati na hranu koja ima protuupalne učinke, bogata je vlaknima i ima dovoljno ostalih nutrijenata. 

B vitamini – ovo je obavezno za sve koje imaju obilne i duge mjesečnice. Hrana bogata B vitaminima i željezom najveći je prioritet za vrijeme i prije mjesečnice. Ovi nutrijenti osnovni su za izgradnju krvi, a najbolji izbor je meso iz organskog uzgoja, zeleno lisnato povrće i avokado.

Omega 3 – za ovo sve znamo, omega 3 kiseline imaju mnogih dobrobiti za zdravlje, a mogu popraviti raspoloženje, imaju protuupalne učinke i ublažavaju menstrualne bolove. Najbolji izvori su hladnovodne ribe (losos, srdele, inćuni), orasi i sjemenke konoplje.

Povrće bogato vlaknima – trudi se da ti je barem pola tanjura za ručak i večeru popunjeno povrćem s visokim udjelom vlakana. Fokusiraj se na zeleno lisnato povrće, te zeljanice i stablašice, a izbjegavaj povrće bogato škrobom poput krumpira, graška i tikve.

Pobrini se da unosiš dovoljno magnezija – hrana bogata magnezijem od ključne je važnosti, pogotovo ako imaš velikih problema s grčevima. Dobar izbor su brazilski orasi, špinat, indijski orasi, i dodatak prehrani s magnezijem u obliku magnezijevog klorida.


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.