VAŽNI ZA JELA

Peršin ili korijander? Kako ih razlikovati, ali i zašto bi ih trebala češće koristiti

Ove dvije biljke vrlo su slične, ali imaju potpuno drugačiji okus. Oko arome korijandera vrlo su podijeljena mišljenja zato je dobro znati kako ih razlikovati

korijander
Foto: Profimedia

U svijetu začina i bilja, peršin i korijander često se koriste u različitim jelima, ali ih mnogi ljudi još uvijek brkaju. Obje biljke su popularne u kuhinji, ali imaju svoje specifične karakteristike koje ih čine jedinstvenima. U nastavku donosimo kako prepoznati razliku između peršina i korijandera, te koje su njihove kulinarske i zdravstvene prednosti.

Razlika korijandera i peršina

Iako peršin i korijander izgledaju slično, postoji nekoliko ključnih razlika koje vam mogu pomoći da ih razlikujete:

  • Izgled - Peršin ima deblje, čvršće listove, dok su listovi korijandera tanji i nježniji.
  • Miris - Peršin ima blag, zemljani miris, dok korijander ima intenzivan, citrusno-pikantan miris.
  • Okus - Peršin ima svjež, blag okus, dok korijander ima snažan, pikantan okus koji neki ljudi opisuju kao sapunast. Neki ljudi opisuju okus peršina kao svjež, ali i pomalo ljutkast dok je korijander limunastijeg okusa i nešto više zemljane arome.

Iako su različitog okusa, obje biljke imaju slično djelovanje na organizam. Odličan su izvor vitamina A i C koji su jaki antioksidansi, ali i vitamina K koji pomaže u održavanju jakih kosti i bržem zacjeljivanju rana. I peršin i korijander jedinstvenim sastavom flavonoida i enzima pomažu u održavanju zdrave razine šećera u krvi, ali i regulaciji kolesterola.

Međutim, način korištenja ovih začina u kuhinji potpuno je drugačiji. Peršin se dodaje u jelo za vrijeme kuhanja, rijetko na kraju, dok se korijander dodaje na gotovo jelo. Obje biljke mogu se koristiti kao ukras na tanjuru. Bilo da se odlučite za peršin ili korijander, obogatite svoja jela ovim ukusnim i zdravim biljem.

Što je korijander?

Korijander (Coriandrum sativum), također poznat kao korion, kineski peršun, kornikovec, cimavica, živica, kišnec i cilantro je jednogodišnja biljka iz obitelji štitarki. Svi dijelovi biljke su jestivi, ali najčešće se koriste listovi i sjemenke. Korijander ima vrlo specifičan okus koji ljudi ili vole ili ne vole.

Korijander se često koristi u azijskoj, meksičkoj, indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Svježi listovi korijandera dodaju se jelima poput tacosa, curryja, salata i umaka poput salse i guacamolea. Sjemenke korijandera koriste se kao začin u mnogim jelima, dajući blag, limunast okus.

Image
Foto: Unsplash

Zdravstvene prednosti korijandera

Korijander je bogat vitaminima A, C i K, te mineralima poput kalcija, željeza i magnezija. Također ima antioksidativna svojstva i pomaže u detoksikaciji tijela, smanjenju upala i podržavanju zdravlja probavnog sustava.

Što je peršin?

Peršin (Petroselinum crispum) je dvogodišnja biljka koja potječe iz Mediterana. Postoje dvije glavne vrste peršina: kovrčavi peršin i ravni (ili talijanski) peršin. Ova biljka je poznata po svom svježem, blagom okusu i širokoj upotrebi u kuhinji.

Peršin se često koristi kao sastojak u salatama, juhama, umacima i jelima od mesa. Njegov blag okus čini ga svestranim dodatkom koji može poboljšati okus mnogih jela bez preuzimanja dominantne uloge.

Zdravstvene prednosti peršina

Peršin je bogat vitaminima A, C i K, te mineralima poput željeza i kalcija. Također sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i podržavaju zdravlje imunološkog sustava.

Image
Foto: Unsplash
Image
VRTLARSKI SAVJETI

Evo kako jednostavno možeš uzgojiti začinsko bilje