Ne mora biti teško

Promjena prije promjene: 5 stvari koje možeš učiniti prije menopauze

Razumijevanje što je perimenopauza je vrlo važno jer se tako žene mogu pripremiti i olakšati vrijeme menopauze

profimedia-0231367379.jpg
Foto: Profimedia.hr

Puno žena često ima vrlo dramatična razmišljanja o menopauzi, da je to ekstreman period u životu jer se pojavljuju valunzi i dramatično znojenje iako je siječanj, a znoj probija kroz majicu. No, predmenopauza i onda menopauza su često puno manje dramatičnije nego što se misli.

Image
Vrijeme promjena

Predmenopauza: Što očekivati u ovom životnom razdoblju?

Predmenopauza odnosno perimenopauza je nešto čega se svaka žena može bojati, ali ne mora. Ovih sljedećih nekoliko činjenica može ti pomoći da se osjećaš smireno i pripremljeno, ali i da pripremiš svoje tijelo i mozak što je bolje moguće.

Predmenopauza je proces

Službeno, menopauza nastupa kada žena nije imala mjesečnicu 12 mjeseci. No nije tako jednostavno kao što prethodna rečenica zvuči jer menopauza se ne događa odjedanput. Perimenopauza, faza prije menopauze, može potrajati nekoliko mjeseci ili čak do desetljeća. U prosjeku, perimenopauza počinje u 40-ima i traje oko četiri godine.

"Tijekom ove faze jajnici proizvode manje estrogena, a reproduktivni sustav polako ostaje bez goriva", objašnjava ginekologinja Judith Evans za Health.Clevelandclinic.org. To znači da se menstrualni ciklusi mijenjaju zbog promjene u razinama hormona. Mjesečnice mogu biti češće ili rjeđe, ponekad obilne, a ponekad ne. Na kraju će mjesečnica potpuno prestati.

shimmer fallback

Upoznaj simptome predmenopauze

Kod prvih znakova perimenopauze žena se može osjećati kao tinejdžerica, ali ne na zabavan način. Osim tih neredovitih mjesečnica, žena može imati osjetljive grudi i snažan PMS. U jednom trenutku plače, a u drugom je razdražljiva. Sve ovo mogu biti znakovi predmenopauze.

Kako je menopauza sve bliže simptomi se mogu pojačati, a to može značiti da se mogu pojaviti nesanica, suhoća vagine, nizak libido (seksualni nagon) i zloglasni valunzi (iznenada osjeća toplinu ili crvenilo bez ikakvog razloga).

shimmer fallback

Promjene u razini estrogena pokreću valunge, a to za neke žene može biti kao vrtuljak. No, ne treba očajavati. "Postoji mnogo žena koje prolaze kroz ovu tranziciju bez ikakvih problema", kaže dr. Evans. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom ako smatraš da ti je potrebna pomoć. Hormonski nadomjesni tretmani i promjene načina života (poput pravilne prehrane i upravljanja stresom) mogu smiriti ovaj vrtuljak.

Menopauza možda nije uzrok nekih promjena

No, možda neki simptomi koje imaš uopće nisu posljedica menopauze. "Baš kao što je Freud za sve krivio majke, mi smo sklone za sve kriviti svoje jajnike i maternicu. No, menopauza nije uvijek glavni krivac", kaže dr. Evans. Mnogi simptomi oponašaju znakove menopauze, ali mogu postojati i drugi uzroci. U srednjim godinama postoji mnogo faktora koji utječu na fizičko i mentalno zdravlje žena. Neki od njih mogu oponašati znakove menopauze.

shimmer fallback

Na primjer, žongliranje s poslom, djecom i starijim roditeljima mogu dovesti do pojave anksioznosti i depresije. Povećanje tjelesne težine, često se pripisuje menopauzi, ima više veze s metabolizmom starenja. Poremećaji štitnjače također mogu oponašati menopauzu. Važno je ne pretpostaviti i misliti to je sad moj život, nego treba provjeriti što se događa i kako to najbolje riješiti.

Način života može olakšati menopauzu

"Kada hormoni rade zajedno onda je to je prekrasan ples", kaže dr. Evans. Kako bi lakše prošla kroz menopauzu razmisli o ovim segmentima života i promijeni što je potrebno:

  • uravnotežena prehrana s puno kalcija
  • redovito vježbaj
  • nauči kako smanjiti stres
  • ograniči kofein i alkohol
  • spavaj dovoljno
  • otkrij što utječe na tebe (na primjer začinjena hrana ili vruć tuš mogu izazvati valunge)
shimmer fallback

Hormonska nadomjesna terapija može donijeti olakšanje

No, ako se ovi simptomi ne smiruju onda mogu pomoći lijekovi. Razgovaraj sa svojim liječnikom o niskim dozama kontracepcijskih pilula, koje mogu regulirati obilne ili neredovite mjesečnice tijekom rane perimenopauze. Bliže menopauzi, hormonska terapija može poboljšati simptome kao što su valunge.

"Liječenje je posebno korisno ako valunzi ometaju kvalitetu spavanja", dodaje dr. Evans. Žene se često osjećaju puno bolje nakon što se valunzi i noćno znojenje smanje. Na kraju dana važno je zapamti: menopauza je faza života, a ne bolest kojoj je potreban lijek. I možeš nastaviti živjeti i dalje svoj najbolji život.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.