Razdoblje promjene

Može trajati godinama: Sve što trebaš znati o perimenopauzi

Kod mnogih je žena razdoblje prije menopauze burno. Većina će se suočiti s tegobama poput neredovitih ciklusa, znojenja i promjena raspoloženja, no sve je to normalno. Evo što trebaš znati o ovom višegodišnjem razdoblju

profimedia-0343834401.jpg
Foto: Profimedia.hr

Postoje tri pojma koje mnogi pogrešno rabe. U četrdesetima - iako to može biti i nešto prije ili kasnije - žene se susretnu s nekim promjenama. Njihovo se tijelo mijenja, plodnost im se smanjuje i, kako bi se reklo, izlaze iz fertilne dobi. Menstruacije im postaju neredovite, dosta žena primijeti da im je seksualna želja manje izražena, a neke se bude noću zbog valova vrućine. Ako si blizu pedesetima, možda si primijetila i da ti je raspoloženje promjenjivo s čime se prije nisi susretala.

Image
Foto: Pexels

Ne brini, zakoračila si u perimenopauzu. Radi se, zapravo, o obrnutom pubertetu jer kao što se tvoje tijelo u tinejdžerskim danima postupno razvijalo i pripremalo za prvu mjesečnicu, tako se i sada priprema za posljednju - odnosno menopauzu. Koja je razlika između perimenopauze i menopauze i što sve možeš očekivati u ovom razdoblju promjene - pročitaj u nastavku.

Razlika između perimenopauze i menopauze

Iako ljudi sve ove promjene nazivaju menopauzom, stvar je zapravo drugačija. I promjene raspoloženja i valunzi i neredovite mjesečnice i problemi s mokraćom… - sve to mogu biti znakovi perimenopauze. Kao neki obrnuti pubertet. Perimenopauza može trajati godinama i nema striktnog pravila kad bi se trebala suočiti s ovim 'simptomima'.

Prema nekim podacima, neugodne znakove perimenopauze iskusit će tri četvrtine žena. I dok će kod nekih sve ovo biti gore od puberteta, neke neće ni znati da se njihovo tijelo mijenja i ulazi u novo razdoblje. Većina će biti negdje između što znači da im perimenopauza neće bitno utjecati na svakodnevicu, ali će ipak znati da im menstruacije nisu kao prije i da hormoni više nisu tako uigrani. Također, kod nekih će ovo prijelazno razdoblje trajati šest ili sedam godina, a kod nekih bitno kraće - prosječno dvije do četiri godine. Sve je individualno i te promjene nisu nešto čega te treba biti strah ili sram.

Image
Foto: Unsplash

One će rezultirati menopauzom - tvojom zadnjom mjesečnicom. S obzirom na to da ti je u tom životnom periodu ciklus vjerojatno nepravilan, nećeš moći odmah znati da je to bila zadnja menstruacija. No, ako ona izostane 12 mjeseci, može se reći da si doživjela menopauzu.

Dakle, perimenopauza sa svojim više ili manje neugodnim simptomima vodi do menopauze. To ti se može dogoditi rano (prije četrdesete) što znači da i ovi popratni simptomi kreću ranije ili kasno (ako si zadnju mjesečnicu imala nakon 55. godine života). Ipak, u prosjeku žene zadnju menstruaciju doživljavaju oko 51. godine.

Zašto se to događa?

Jer ti se tijelo mijenja i postupno jajnici prestaju stvarati i oslobađati jajne stanice. Uz to, u razdoblju perimenopauze počinje se proizvoditi manje spolnih hormona, estrogena i progesterona. Simptomi 'promjene' javljaju se zbog niske razine estrogena.

Napadaji vrućine najčešća je tegoba. Radi se o iznenadnom, kratkotrajnom osjećaju vrućine na licu i prsima. Neke se žene žale da tada, uslijed obilnog znojenja, trebaju mijenjati odjeću, a najgore je to što to može narušiti kvalitetu sna. Nakon vrućine, moguće je da će te snaći osjećaj hladnoće i drhtanja. Zašto? Jer je poremećen sustav za regulaciju tjelesne temperature: prvo se žile previše šire, a kad se temperatura 'izgubi', tijelo je pokušava nadomjestiti drhtanjem. Ako ti ovi valovi dugoročno remete san i raspoloženje, dobro se obratiti liječniku.

Uz to, još neki od tegoba ovog razdoblja su suha koža, krhki nokti s tim da se oni obično javljaju kasnije, u postmenopauzi. To je razdoblje u kojem je žena već prošla kroz ove promjene i izgubila menstruaciju, no neke tegobe mogu ostati - pogotovo kako osoba stari.

Image

Kako si pomoći?

Razdoblje prije gubitka menstruacije vjerojatno je najburnije, no zapamti da je sve to što osjećaš i prolaziš normalno. Perimenopauza ti ipak ne bi trebala narušiti kvalitetu života, a dogodi li ti se to, potraži pomoć.

Nastoji živjeti zdravo i ostati aktivna. Uravnoteženo se hrani te pokušaj izbjegavati masna i začinjena jela, alkohol i duhan te, najvažnije, izdvoji vrijeme za fizičku aktivnost. Iako u perimenopauzi, ali i nakon zadnje mjesečnice spolni odnosi mogu biti bolni zbog vaginalne suhoće, to ne znači da trebaš zaboraviti na trenutke nježnosti. Aktivan seksualan život povoljno utječe na sve aspekte tvog života, a neka istraživanja pokazuju da i poboljšava koncentraciju. Samo zato što prolaziš ili si prošla kroz promjenu, ne znači da ne smiješ uživati, povezati se s partnerom i istraživati što vam odgovara.

Možda poze neće biti lude kao u dvadesetima, ali je važno da u svim aspektima prigrliš razdoblje prije i nakon menopauze. To je dio života i kad-tad će sustići sve nas.

Image
Foto: Pexels