Narušava li kava zdravlje?

Mitovi o kavi: Sve što moraš znati o svom omiljenom napitku

Kavu možda piješ svaki dan, no znaš li kako taj crni napitak utječe na tvoje zdravlje? Stručnjaci otkrivaju koji su zaista zdravstveni rizici, a koje prednosti konzumacije kave

pexels-andrea-piacquadio-935743.jpeg
Foto: Pexels

Mnogi od nas ne mogu zamisliti početak dana bez svog omiljenog napitka – kave. O tome je li kava dobra za zdravlje ili ne vode se brojne rasprave pa su se tako i o kavi i o kofeinu pojavili brojni mitovi. Mnogi od njih su netočni ili pogrešno protumačeni.

Image
Metaboličko zdravlje

Sagorijevanje masnoća: Pomažu li kava i zeleni čaj zaista ubrzati metabolizam?

Ako voliš piti kavu, sigurno si i sama čula nekoga kako ti je rekao da je piješ previše kave i da je to štetno. No je li kava zaista tako loša za naše zdravlje ili je to samo jedan od mnogobrojnih mitova o ovom popularnom crnom napitku?

Image

Izvor: Giphy

Studije su pokazale da konzumacija kave u prekomjernim količinama može imati negativne posljedice za zdravlje. S druge strane, ispijanje dvije do tri šalice kave dnevno je korisno jer kava daje energiju, a sadrži i antioksidanse. Nadalje, može čak i smanjiti rizik od nekih bolesti. Dakle, ključ je u umjerenosti.

Ako si ljubitelj kave, nemoj dopustiti netočnim informacijama da te spriječe da uživaš u svom omiljenom ritualu, ali budi umjerena. U nastavku pročitaj koji su neki od najčešćih mitova o kavi i kofeinu.

Izaziva li kava dehidraciju?

Ovo je jedan od najčešćih mitova o kavi, kažu stručnjaci. Studije su pokazale da se kava može računati kao unos tekućine. Puno je bolje fokusirati se na simptome dehidracije i po potrebi nadoknaditi unos tekućine, nego u potpunosti izbaciti kavu iz svoje rutine. Dakle, nije stvar u konzumaciji kave, već u tome da pijemo dovoljno vode. Iako je kofein prirodni diuretik, njegov je utjecaj na dehidraciju zanemariv, ističu nutricionisti. Ipak, s obzirom na to da pretjerana konzumacija kave negativno utječe na nervni sustav i može nas učiniti nervoznima, voda je ipak najbolji oblik hidratacije. Popij svoju kavu ujutro, a onda tijekom dana nastoj popiti osam čaša vode.

Image
Foto: Unsplash

Može li kava pomoći kod mršavljenja?

Kofein je stimulans i često se koristi kao glavni sastojak u tabletama za mršavljenje. Iako šalica kave može potaknuti rad metabolizma, nema konkretnih dokaza koji bi potvrdili da kava zapravo pomaže kod mršavljenja. Osim toga, kavu najčešće pijemo s mlijekom, vrhnjem ili šećerom pa samim time unosimo dodatne kalorije. Ako se boriš s viškom kilograma, počni piti običnu crnu kavu bez šećera i drugih dodataka.

Image
Foto: Pexels

Kako je kava povezana s razvojem raka?

Ljudi često izbacuju kavu iz svoje rutine jer smatraju da je nezdrava. Kava je, međutim, na popisu namirnica koje mogu smanjiti rizik od razvoja raka koji je objavio Američki institut za istraživanje raka. Naime, kava sadrži visok udio antioksidansa, a oni štite stanice i održavaju ih zdravima. Razne su studije potvrdile povezanost kave sa smanjenim rizikom od razvoja nekih vrsta raka kao što su rak kože, jetre, dojke i prostate.

Image
Foto: Pexels

Utječe li kava loše na zdravlje srca?

Kod većine zdravih ljudi, kofein može uzrokovati kratkotrajno i privremeno povećanje krvnog tlaka, no gledano dugoročno on nije štetan. Zapravo, smatra se da je kofein izuzetno koristan u prevenciji začepljenja krvnih žila. Kako ističu dijetetičari, važno je ne pretjerivati jer tada se prednosti pretvaraju u nedostatke. Osobe s visokim krvnim tlakom ipak bi trebale porazgovarati s liječnikom o tome trebaju li ograničiti unos kofeina. Povezanost kofeina i krvnog tlaka nije posve jasna, no brojna istraživanja su pokazala da kod zdravih osoba kava nema značajniji utjecaj na pojavu hipertenzije.

Image
Foto: Pexels

Povećava li kava razinu kolesterola?

Ispijanje kave može utjecati na razinu kolesterola. Naime, kava sadrži kafestol, spoj koji je potencijalni stimulator LDL kolesterola. Ovaj se spoj nalazi u masnom dijelu kave pa sve ovisi o načinu pripreme kave. Primjerice, ako za kuhanje kave koristiš papirnati filter, ta komponenta se gubi. Mrežasti filteri, poput onih u francuskoj preši za kavu, neće eliminirati kafestol. Međutim, ako nemaš povišenu razinu kolesterola, onda ne trebaš brinuti, tvrde stručnjaci.

Image
Foto: Pexels

Može li kava izliječiti mamurluk?

Ako se osjećaš pomalo mamurno nakon neprospavane noći ispunjene brojnim avanturama, kava bi mogla pomoći. Naime, kava stimulira naš središnji živčani sustav i poboljšava fokus. Ipak, kava neće ukloniti alkohol iz tvog organizma stoga ju je bolje preskočiti, kažu nutricionisti. Najbolji lijek za mamurluk su voda i kvalitetan san.

Image

Izvor: Giphy

Kava zaustavlja rast?

Ako si kao mala htjela piti kavu, sigurno si barem jednom čula nekoga od odraslih da ti kaže da onda nećeš narasti. Iako u tome nema istine, kava se ipak ne preporuča djeci mlađoj od 18 godina. Kava i kofein ne usporavaju rast. Postoje neke studije koje sugeriraju da kofein uništava kalcij u kostima, no čini se da su starije osobe osjetljive od mlađe populacije. Ipak, količina je neznatna pa će samo malo povećani unos mlijeka nadoknaditi taj gubitak.

Image
Foto: Unsplash