Ovi znakovi govore da nešto nije u redu s tvojim zdravljem (a često ih ignoriraš)

Jesi li primijetila neki od ovih simptoma? Nemoj trpjeti i čekati, već odmah posjeti liječnika

Ovi znakovi govore da nešto nije u redu s tvojim zdravljem (a često ih ignoriraš)

Naša tijela se često mijenjaju ovisno o menstrualnom ciklusu ili drugim manjim problemima. Stoga često zanemarujemo znakove koji možda upućuju na neki ozbiljniji zdravstveni problem. Istraživanja su pokazala da mi žene, nakon što primijetimo znakove ozbiljnijih bolesti, čekamo prosječno čak 13 tjedana prije nego što se obratimo liječniku. 

Ovih 8 promjena na tijelu često zanemarujemo, a mogle bi ukazivati na neki veći problem. Ako ih slučajno primijetiš, odmah posjeti liječnika. Moglo bi biti nešto bezazleno ali, s druge strane, taj bi ti posjet možda mogao spasiti život.

1. Trbuh ti se pretjerano napuhuje

Nekim ženama je ovo najnormalniji period u menstrualnom ciklusu i u potpunosti je uzrokovan hormonalnim promjenama koje ga prate. No, ako ti se ovo inače ne događa, a odjednom ne prestaje tjedan do dva, nadutost bi mogla biti prvi znak tjelesnog disbalansa. Ona može ukazivati na endometriozu kod koje se želudac povremeno napuhne, bez ikakvih pravila. Nekad ostaje u tom stanju danima, a nekad traje par sati pa se vrati nakon nekoliko dana. 

2. Prištići na bradi i čeljusti

Oko 2 tjedna prije mjesečnice tvoje tijelo počinje proizvoditi veće količine estrogena i progesterona. Ova promjena u razini hormona često uzrokuje pojavu prištića ili čak akni, no ovi problemi uglavnom nestaju s mjesečnicom. No, ako se to ne dogodi i nečistoće na licu nikako da odu, možda imaš ozbiljnijih i trajnih problema s razinom hormona.


3. Osjećaš konstantnu bol u zdjelici prilikom vježbanja

Ako osjećaš bol u području zdjelici svaki put kada vježbaš, hodaš ili čak stojiš duži period vremena, to bi također moglo upućivati na endometriozu. Kod ove bolesti tkivo maternice širi se izvan područja same maternice i raste oko ostalih organa, što može uzrokovati bol i nemogućnost vježbanja.

4. Osjećaš bol u donjem dijelu leđa i nogama


To bi mogao biti još jedan znak endometrioze. Ako se ova bol pojavljuje zajedno s tenzijama u mišićima ramena i trncima u nekim dijelovima tijela, trebala bi posjetiti liječnika. Ova bol često je pojačava za vrijeme mjesečnice pa mnoge žene misle da je normalna.5. Primjećuješ krvne ugruške u mjesečnici

Svaka od nas ima drugačije menstrualno krvarenje. Krv može biti tamnija ili svjetlija, obilna ili rijetka i tako dalje. No, ako u krvi primijetiš ogromne ugruške, oni bi mogli biti znak fibroze maternice. Fibroza nije opasna ali može biti vrlo neugodna jer uzrokuje probleme s mjehurom i bolne mjesečnice.

6. Omiljena hrana ti se počela gaditi

Ako ti se u posljednje vrijeme šesto osjećaš sito i ne možeš dovršiti čak i malene obroke, ovo bi moglo biti jako ozbiljno. Gubitak apetita često je znak raka jajnika i nikako se ne smije ignorirati.

7. Počela ti je ispadati kosa

Ispadanje kose kod žena uglavnom ukazuje na hormonalnu neravnotežu. Ako se ne liječi na vrijeme, kosa bi ti mogla potpuno ispasti. No ne brini, kod žena se nakon uspješne terapije stanje najčešće vraća na staro, i kosa ponovo naraste ista kao i prije.


8. Stalno ti je ili prehladno ili prevruće

Ako ti nikada nije udobno, niti u jednom godišnjem dobu i niti u jednoj prostoriji, vjerojatno imaš problema s estrogenom. Ovo može ukazivati i na neke druge hormonalne probleme ali estrogen je najčešći krivac kod žena. Zbog nižih razina estrogena moglo i ti biti konstantno hladno, dok povišene razine estrogena uzrokuju osjećaj da ti je stalno prevruće.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.