Na 31. Međunarodnom simpoziju o dijabetesu i prehrani u organizaciji Studijske grupe za dijabetes i prehranu (DNSG), dr. Wendy Russell održala je predavanje o utjecaju sastava prehrane na regulaciju glukoze u krvi. Rukopis tog preglednog rada prihvaćen je za objavu u časopisu Critical Reviews in Foods, Science and Nutrition koji primjenjuje metodu stručne recenzije radova.
Istaknula je kako je održavanje normalnih razina glukoze u krvi zahvaljujući primjerenoj prehrani strateški cilj prevencije i liječenja dijabetesa tipa II. Razumijevanje utjecaja hrane na glikemijsku regulaciju i drugih osnovnih čimbenika vezanih za dijabetes preduvjet je primjene takvog pristupa.
Prehrambene navike utječu na postprandijalnu glikemiju
U svom je radu dr. Russell sažeto prikazala rezultate intervencija u prehranu ljudi u cilju istraživanja utjecaja sastavnica prehrane na razine glukoze u krvi. Napravljen je sustavan i obuhvatan pregled literature s najvišom razinom kvalitete podataka. Pregled je obuhvatio različite sastavnice prehrane, uključujući glavne makronutrijente (ugljikohidrati, bjelančevine i masti), mikronutrijente poput vitamina i minerala, nenutritivne fitokemikalije, alkohol i niskokalorična sladila.
Sastavnice prehrane za koje je utvrđeno da najučinkovitije poboljšavaju regulaciju glukoze u krvi:
U svom predavanju, dr. Russell je istaknula sljedeće sastavnice prehrane koje su se pokazale kao najkorisnije. To su:
- prehrambena vlakna,
- mono-nezasićene masne kiseline kao zamjena za zasićene masti,
- hrana bogata fitokemikalijama (poput bobičastog voća i orašastih plodova),
- niskokalorična sladila.
Važnost za smanjivanje raširenosti dijabetesa tipa II
Očito je da neke sastavnice prehrane imaju znatan i klinički relevantan utjecaj na modulaciju glukoze u krvi što je važno za prevenciju i liječenje dijabetesa tipa II.
To upućuje na zaključak da će integrirani pristup koji obuhvaća smanjivanje prekomjerne tjelesne težine i povećanje tjelesne aktivnosti zajedno s režimom prehrane koji regulira razine glukoze u krvi biti koristan za zdravlje stanovništva i smanjiti sve rašireniju prisutnost dijabetesa tipa II diljem svijeta.
Autor: Wendy R. Russell, w.russell@abdn.ac.uk