Noćne more: Zašto ih sanjaš i ima li nešto dobro u njima?

Sigurno si se, ne jednom, probudila usred noći, sva u znoj i grču, prestravljena do kostiju, a zadnja stvar koju si htjela napraviti u tom trenutku bila je - ponovno zaspati. No, noćne more imaju i svoje dobre strane

Noćne more: Zašto ih sanjaš i ima li nešto dobro u njima?

Zbog čega ti se događaju noćne more i nosi li taj horor, dostojan potpisa Stevena Kinga, sa sobom išta dobro?

Možda ćeš se iznenaditi, ali odgovor je potvrdan. Strašni snovi imaju pozitivnih strana. 

Noćne more najčešće su kod djece. Javljaju se prije desete godine života, a najintenzivnije su između treće i četvrte. One su sasvim normalna pojava sve dok djetetu ne krenu toliko remetiti san da mu to utječe na kvalitetu svakodnevice.

Kod odraslih su noćne more rjeđe, no kod djece. Zanimljivo, žene ih češće doživljavaju od muškaraca.

Image

Što znače tvoji snovi?


shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Znanost još uvijek jako malo zna o snovima, a time i o noćnim morama. Prema jednoj od teorija, piše portal Everyday Health, noćne more su povezane s anatomijom mozga. REM faza sna (ona u kojoj najdublje spavaš), stimulira regiju u mozgu koja je zadužena za učenje. Tijekom ove faze, mozak nasumično šalje različite signale, a korteks (dio mozga zadužen za interpretaciju i organizaciju informacija)  im pokušava dati smisao, pretvarajući ih u priču ili san. Ako je ova teorija točna, snovi, a time i noćne more, nemaju dublji smisao. 

No, s druge strane, psiholozi među kojima je i Sigmund Freud, vjeruju da su snovi ogledalo podsvijesti i da se u njima pokazuju tvoji najdublji strahovi i želje. Prema toj teoriji svaki san za tebe ima značenje, samo ga moraš naučiti iščitati.

Noćne more mogu biti posljedica tjelesne i psihičke traume poput operativnog zahvata, automobilske nesreće ili zlostavljanja u djetinjstvu koje je osoba potisnula. 

Stres i anksioznost su također uzroci loših snova. Možda ćeš primijetiti da ti se noćne more pojavljuju uoči velikih životnih događaja ili tijekom njih. Primjerice, promjena karijere, trudnoća, selidba ili trenutačna situacija u kojoj zbog pandemije koronavirusa ništa nije kao prije i postoji velika neizvjesnost što budućnost nosi. 

Uzrok noćnih mora može biti i potpuno fizički, u kojem tijelo reagira na određeno stanje ili podražaje poput vrućice, alkohola, opijata, lijekova, ali i apneje.

No, prema nekim teorijama, loši snovi su nasljedni, odnosno za njih postoji genetska predispozicija.

shimmer fallback


(FOTO: Pixabay)

Kako god bilo, utješno je da taj iskonski strah koji proživljavaš usred noći, ima i svojih dobrih strana:

  • Noćne more te psihički jačaju

Teški i loši snovi mogu ti pomoći da se bolje nosiš s izazovnim situacijama na javi. Kroz noćne more, mozak se suočava s najdubljim i najvećim strahovima, simulirajući ih u sigurnoj, "virtualnoj" stvarnosti kakva je san. 

Kada se probudiš i sjećaš se noćne more, to ti (iako ti se zasigurno tako ne čini) pomaže da se bolje nosiš sa stresnom situacijom u javi. Neugodne osjećaje i strahove ostavljaš u prošlosti (u snu), što izaziva olakšanje. 

  • Noćne more poboljšavaju tvoje tjelesno zdravlje

Za vrijeme ovih "živih" strašnih snova, cirkulacija u mozgu se smanjuje, a jača u mišićima i vitalnim organima te im omogućava da se regeneriraju i oporave od svakodnevnog stresa. To za posljedicu ima pozitivan utjecaj na hormon rasta i kortizol (hormon stresa), imunološki sustav, srce i krvni tlak. To se događa dok si u REM fazi sna. 


shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

  • Pomažu ti razumjeti potisnute emocije

Dok proživljavaš noćnu moru, oslobađaju se emocije koje je razum blokirao kako bi ti život bio lakši i bezbolniji. Te neugodne emocije isplivavaju na površinu u noćnim morama. To se zove discijacija, a ona ti pruža mogućnost da se suočiš s osjećajima koje je tvoj obrambeni mehanizam zaključao. 

Interpretacija snova i noćnih mora izuzetno je korisna za tvoj unutarnji rast pa ti preporučujemo da vodiš dnevnik snova, a osobitu pažnju pokloniš onima najstrašnijim među njima. Mogla bi se iznenaditi rezultatom. 


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.