Ne možeš zaspati i budiš se često tijekom noći? Vrijeme buđenja otkriva koji dio tijela nije dobro

Teško zaspiš ili se često budiš u četiri ujutro. Tradicionalna kineska medicina kaže da nam tijelo šalje signale i da svako vrijeme označava određeni organ i emocionalno stanje

Ne možeš zaspati i budiš se često tijekom noći? Vrijeme buđenja otkriva koji dio tijela nije dobro

Problemi, stres, ali i prehrana mogu dovesti do velikih problema sa spavanjem. Istraživanja pokazuju da čak 26 posto Hrvata pati od nesanice. Ovi podaci svakako nisu dobri jer znamo koliko kvaliteta spavanja znači za zdravlje. Zato je vrlo važno otkriti što nam tijelo signalizira.

Image

Čuvar čvrstog sna i bioritma: Upoznaj se s melatoninom, prirodnim rješenjem za nesanicu

Tradicionalna kineska medicina kaže da se odgovori nalaze u vremenu u kojem se budimo tijekom noći jer različiti organi tijela potiču određene emocije i fizička stanja. Spavanje je jako važno i presudan je aspekt naše fiziološke dobrobiti u kineskoj medicini. Jedna teorija koju liječnici koriste za objašnjenje našeg ciklusa spavanja je shen - opisuje misao, stanje svijesti i mentalne funkcije.

Naša su tijela dizajnirana da prate prirodni ritam, a shen to pomno slijedi. Znači, ostaje miran noću dok se odmaramo, a zatim se budi tijekom naših dnevnih funkcija. Kad se nemir pojavi tijekom vremena u kojem trebamo spavati, naš shen je previše stimuliran što uzrokuje probleme sa spavanjem. Ako se redovno budiš svake večeri u isto vrijeme, nemoj zanemariti signale koje ti tijelo šalje. Ovisno o tome kada si se probudila, organi u tvom tijelu pokušavaju ti nešto poručiti.

Image


(Foto: Pixabay)

Evo što tradicionalna kineska medicina kaže o tome kad ne možeš rano zaspati ili kad se neprestano budiš noću u isto vrijeme.

Ne možeš zaspati između 21 i 22 sata - stres

Čini se da je stres riječ koja se postala svakodnevni dio naših života. Konstantno razmišljamo o deset stvari istovremeno i od nas se očekuje da sve napravimo savršeno. Kada konačno legnemo u krevet, naša glava je potpuno "zatrpana" mislima. Problemi na poslu, briga o djeci i zdravlju, vrijeme za vježbanje i tako popis ide dalje...

Tradicionalna kineska medicina preporučuje večernju meditaciju. Meditacija omogućuje tijelu da uđe u stanje mira i spokoja pomažući mu da se odmori od stresnog dana. Možeš slušati i umirujuću glazbu pola sata prije odlaska na spavanje jer to pomaže usporiti moždanu aktivnost u pripremi za noćni odmor. Uz to, diši duboko i polako kako bi usporila otkucaje srca.

Budiš se između 23 sata i 1 ujutro - emocionalno razočaranje

Tradicionalna kineska medicina ovo vrijeme buđenja pripisuje žučnom mjehuru, a on je dio sustava koji kontrolira naše emocije. Chinese Medicine Living navodi da je žučni mjehur zadužen za našu strast prema životu, djelovanju i aktivnom zalaganju za sebe. Kada je žučni mjehur uravnotežen osjećamo se sretno i zadovoljno, ali ako imamo nedostatak strasti, probleme s donošenjem odluka ili plahošću onda žučni mjehur nije u ravnoteži. 

Image


(Foto: Pexels)

Budiš se između 1 i 3 ujutro - ljutnja

Je li tvoj partner po stoti put zaboravio oprati posuđe? Jesi li se opet naljutila zbog kolegice na poslu? Netko ti je ponovno oduzeo prednost u vožnji? Da, ljuta si. Ljutnja je povezana s jetrom. Kada u sebi držimo ljutnju, ona će se s vremenom "nakupiti" u njoj. Tijekom noći dok se pokušavamo odmoriti tijelo te podsjeća na te mučne osjećaje iz noći u noć.

Kako bi to prevladala, važno je prepoznati svoju potrebu za iskazivanjem emocija. Kad pustimo svoje osjećaje van, imamo mogućnost jačanja odnosa kao i oslobađanja negativnih energija iz našeg tijela. Držanje emocija u sebi dovodi do konstantnog velikog tereta koji će se pojaviti noću tijekom razdoblja mirovanja.

Image


(Foto: Pexels)

Budiš se između 3 i 5 ujutro - depresija i tuga

To je vrijeme kada su pluća najaktivnija. U tradicionalnoj kineskoj medicini pluća su odgovorna za kretanje energije kroz cijelo tijelo, kao i za stvaranje imunološke zaštite, a vjeruje se i da signaliziraju stanja depresije i tuge. Ako prolaziš kroz teško razdoblje u svom životu i ne možeš prevladati zadatke koji su pred tobom, možda trebaš čuti što ti 'više sile' žele reći. Kad se probudiš u to vrijeme, odvoji trenutak da se opustiš i udahneš.


(Foto: Pixabay)

Budiš se između 5 i 7 ujutro - emocionalne blokade

Kada se probudiš tijekom noći u ovo doba, tvoja probava je preaktivna. Uznemirujuća iskustva u životu mogu dovesti do povlačenja u sebe i oslanjanja samo na sebe, umjesto da riskiramo da možda budemo povrijeđeni od drugih ljudi. Ako imaš poteškoća s otvaranjem prema drugim ljudima ili ne možeš pustiti neke stvari, možda je došlo do neravnoteže u debelom crijevu. Osnovna svrha probavnog sustava je primanje otpada i odlaganje onoga što nam ne treba. Fizička funkcija ovog organa usko je povezana s duhovnim aspektom. Emotivna svrha crijeva je "otpustiti one stvari koje nam ne služe".

Image


(Foto: Pixabay)