Umjesto da je ispečeš u pećnici, od nje napraviš bučnicu ili ju pretvoriš u kočiju, od bundeve napravi napitak koji će te "podići iz mrtvih", vratiti ti energiju, ojačati imunitet, ugrijati te, ali i divno zamirisati, što će tvom domu dati pravi zimski štih.
Bundeva obiluje jakim antioksidansom betakarotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A i ima snažan utjecaj na imunitet te sanira štetu na stanicama nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Osim toga, zaslužan je za žarku narančastu i žutu boju bundeve. Obiluje vitaminima C,K i E, vlaknima te kalcijem, željezom i kalijem zbog čega je treba konzumirati što češće jer pomaže sniziti loš kolesterol, potiče metabolizam, čuva crijeva, jača otpornost organizma, blagotvorno djeluje na oči i na prostatu.
Svakodnevnim ispijanjem ovog, nećemo pretjerati ako kažemo čarobnog napitka, (ipak se bundeva proslavila važnom ulogom u bajci na kojoj smo odrasle) dobro ćeš učiniti svom tijelu, ali i duhu jer će ti goditi baš kao i fini topli kakao, omiljeni čaj ili kava. S obzirom na to da sadrži kofein preporučujemo ti da njime započneš dan.
Sastojci za dvije šalice
- 2 žlice pirea od bundeve
- 2 žličice smeđeg šećera (po želji jer cimet i vanilija također daju slatkoću)
- ravna žličica mješavine začina u kojoj su cimet, klinčići, đumbir u prahu
- kap ekstrakta vanilije
- dva espressa ili šalica jače turske nezaslađene kave
- mlijeko, bademovo mlijeko ili vrhnje za kavu (izaberi što inače stavljaš u kavu, u količini po želji)
Postupak
U veću džezvu ili lončić stavi pire od bundeve, dodaj mlijeko i sve začine, dobro pomiješaj i pusti da zavrije. U drugoj džezvi ili na aparat skuhaj kavu. Bundevu i mlijeko prebaci u blender i izradi da dobiješ svilenkastu teksturu. Ulij u šalice, dodaj kavu, promiješaj i posluži. Možeš posuti cimetom ili kakaom, a ako ti se da istuci vrhnje pa ukrasi njime svaku šalicu ( vrhnje dodaje kalorije pa ti neće pomoći u skidanju kilograma, ali obogaćuje okus pa će ti podignuti raspoloženje).