
Namirnice za koje mislimo da su zdrave, a zapravo štete zdravlju

O zdravoj prehrani puno se govori i piše, a mišljenja stručnjaka često su i kontradiktorna. Ponekad zbog toliko različitih informacija više ne znamo što je zdravo, a što ne. Postoje namirnice za koje ljudi često misle da su 'zdrave', a ustvari bismo ih trebali izbjegavati jer štete našem tijelu.
Studije o zdravoj prehrani često su pogrešno interpretirane, a nedavni primjer je studija koja je pokazala da voćni sok može dovesti do smanjenja krvnog tlaka ako se konzumira u umjerenim količinama. Takva otkrića, ako se shvate zdravo za gotovo, često dovode do naslova poput onih o tome kako su voćni sokovi zdravi, što je, nažalost pogrešno.
Naime, nutricionisti i zdravstveni stručnjaci reći će nam da voćni sokovi, čak i ako ne sadrže aditive ili dodane šećere, zapravo i nisu najbolji izbor za naše zdravlje. I to se ne odnosi samo na sokove. Puno je drugih namirnica koje se u trgovinama prodaju s etiketama koje ukazuju na njihove zdravstvene prednosti, a zapravo su ultra-prerađene i kao takve loše za zdravlje.
Medicinska znanstvenica i nutricionistkinja Federica Amati za
Upravo zato je jako važno prilikom kupnje namirnica obratiti pažnju na sastojke, a ne na zavaravajuće etikete. Na taj način ćemo znati što točno kupujemo (i konzumiramo). Ako hrana ili piće sadrži niz sastojaka za koje nikad nisi čula, velika je vjerojatnost da je riječ o nezdravoj, ultra-prerađenoj namirnici.
Nutricionisti su otkrili pet namirnica za koje ljude misle da su zdrave, a ustvari su loš izbor za naše zdravlje:
Pogledaj video: Kako se zdravo hraniti na poslu?
Kupovni sokovi i smoothieji
Većina voćnih sokova i smoothieja koji se prodaju u trgovinama hranom ustvari su slatki napici koji sadrže puno šećera i raznih aditiva te izravno doprinose pojavi karijesa, povećavaju rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2 kod odraslih.
Proteinske pločice
Često ljudi misle da su proteinske pločice i čokoladice jako zdrave jer sadrže proteine ili nizak udio šećera, no ustvari su ti proizvodi prepuni umjetnih zaslađivača i emulgatora koji loše djeluju na crijevnu floru i na zdravlje općenito.
Žitarice za doručak
Klasične žitarice za doručak reklamiraju se kao zdrave, a na kutijama često vidimo natpise 'izvor vitamina D' ili 'napravljene od cjelovitih žitarica', ali uglavnom je riječ o visoko prerađenim namirnicama s visokim udjelom šećera ili zaslađivača. Takvi proizvodi imaju nisku nutritivnu vrijednost i nisu dobar izbor za početak dana. Postoje puno zdravije opcije za doručak.
Pecivo i kruh iz supermarketa
Nažalost, kruh i pecivo tipičan su primjer ultra-prerađene hrane jer sadrže različite vrste konzervansa, emulgatore, škrob te umjetna bojila. Za svježi kruh ili pecivo potrebni su samo brašno, voda, kvasac te malo soli, a najzdraviji su oni koje sami radimo kod kuće.
Dječje grickalice
Proizvođači grickalica koriste razne marketinške alate kako bi zavarali djecu i njihove roditelje, no nažalost ovi su proizvodi ultra-prerađeni stoga ih je bolje izbjegavati. Unaprijed zapakirana hrana djeci je ukusna i fina, no to bi trebala biti samo povremena poslastica, a ne veći dio njihove prehrane, upozoravaju nutricionisti.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
