MOŽEŠ VJEŽBATI I U UREDU

Protiv bolova i za bolju pokretljivost: Najbolje vježbe za jačanje mišića vrata

Kad su mišići vrata slabi ili napeti, to može uzrokovati bolove u vratu, ograničeno kretanje i loše držanje tijela, ali i migrenske glavobolje. Evo što možeš učiniti

profimedia-0309005997.jpg
Foto: profimedia.hr

Vrat je jedno od najvažnijih područja tijela koje utječe na naš svakodnevni život i dobrobit. Snažni i pokretljivi mišići vrata ne podržavaju samo glavu i vratnu kralježnicu, već također pomažu u sprječavanju ozljeda, poboljšavaju držanje tijela i smanjuju rizik od bolova u vratu.

Image
Trening u dnevnoj sobi

'Cozy kardio': novi trend treniranja idealan za lijene dane kad bi najradije ostala u krevetu

Mišići vrata ključni su za stabilnost i pokretljivost vrata te podržavaju glavu u različitim položajima. Kada su mišići vrata slabi ili napeti, to može uzrokovati bolove u vratu, ograničeno kretanje i loše držanje tijela. Osim toga, oslabljeni mišići vrata mogu doprinijeti migrenskim glavoboljama i drugim problemima sa kralježnicom. Redovitim vježbanjem možeš ojačati to područje i poboljšati opće zdravlje i dobrobit, piše Zadovoljna.si.

Najbolje vježbe za jačanje mišića vrata

Okretanje glave

Kod ove vježbe možeš sjediti ili stajati. Polako okreni glavu ulijevo, usmjeravajući pogled prema ramenu. Zadrži tu poziciju nekoliko sekundi, zatim se vrati u početni položaj. Zatim okreni glavu udesno, ponovno zadržite poziciju nekoliko sekundi i vrati se u početni položaj. Izvedi 10-15 ponavljanja ove vježbe.

Držanje glave rukama

I ovu vježbu možeš izvoditi sjedeći ili stojeći. Stavi ruke na stražnji dio glave tako da su prsti na vratu. Nježno gurni glavu prema naprijed i zadrži tu poziciju nekoliko sekundi, zatim se opusti. Ponovi ovu vježbu otprilike deset puta.

Image
Foto: profimedia.hr

Gledanje prema stropu

Polako podigni glavu prema gore tako da gledaš prema stropu. Zadrži tu poziciju nekoliko sekundi, zatim se vrati u početni položaj. Izvedi 10 ili 15 ponavljanja ove vježbe.

Točno tako! Redovito izvođenje vježbi za jačanje vratnih mišića može značajno poboljšati gibljivost, snagu i stabilnost vrata, a istovremeno smanjiti rizik od ozljeda i bolova. Održavanje zdravih vratnih mišića ključno je za održavanje dobrog držanja i općeg zdravlja vrata. Stoga je važno uključiti ove vježbe u svoju rutinu vježbanja.

POGLEDAJ VIDEO: ISPROBAJ SPOJ PILATESA I JOGE - JOGILATES