UČINI NEŠTO ZA SEBE

Meditacija u pokretu: Svjesno hodanje je jednostavna i učinkovita aktivnost

Svjesno hodanje ili meditacija u hodu korisna je praksa koju bi svatko trebao uvrstiti u rutinu, a donosi čitav niz dobrobiti fizičkom i mentalnom zdravlju

BeFunky-collage (3).jpg
Foto: Profimedia.hr

Dokazano je da je hodanje vrlo zdrava aktivnost te ima brojne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Meditacija u hodu ili tijekom šetnje ima svoje korijene u budizmu i koristi se kao tehnika relaksacije i kao dio sve popularnije 'mindfulness' prakse.

Image
Preispitivanje je dobro

Važnost mentalnog zdravlja: 5 znakova da psihoterapija ne ide kako bi trebala

Ova tehnika ima brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje, a pomaže nam da se osjećamo prizemljeno, spokojno i uravnoteženo. Također nam omogućava da razvijemo dublju svijest o sebi, svojim mislima i svojoj okolini, piše Healthline.

Zen redovnici i učenjaci hodanje su koristili kao duboku kontemplativnu praksu koja im je omogućavala da umire svoje misli i da postignu ravnotežu između uma, duha i tijela. Prilikom meditacije u hodanju važno je voditi računa o svakom svom koraku i disanju. Hod je lagan i opušten, a disanje je duboko. Smisao je pronaći povezanost između disanja i koraka, a osim što produbljujemo vezu sa svojim tijelom, ova praksa omogućava nam da postanemo svjesniji svoje okoline i da osnažimo odnos s Majkom Zemljom.

Svjesno hodanje odnosno meditaciju u hodu svatko može dodati u svoju svakodnevnu ili tjednu rutinu, a neke od najznačajnijih prednosti ove zanimljive prakse izdvajamo u nastavku.

Pogledaj video: Kako biti sretan?

Jača protok krvi

Meditacija u hodu jako je korisna za ljude koji puno sjede. Ova praksa potiče protok krvi, posebice u nogama te sprečava osjećaj tromosti. Svjesno hodanje također je odličan način za poticanje cirkulacije, kao i za podizanje energije.

Image
Foto: Pexels

Poboljšava probavu

Šetnja nakon jela fantastičan je način za poticanje probave, osobito ako se nakon obroka osjećaš teško ili tromo. Kretanje povoljno utječe na probavni trakt i može spriječiti pojavu konstipacije.

Smanjuje anksioznost i depresiju

Poznata je činjenica da hodanje pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje i poboljšava nam raspoloženje. Meditacija u hodu idealan je izbor za smanjenje stresa, a studije su otkrile da hodanje može ublažiti i simptome anksioznosti i depresivnih stanja. Redovit boravak u prirodi smanjuje i rizik od pojave depresije.

Image
Foto: Pexels

Poboljšava cirkulaciju

Istraživanje iz 2016. godine potvrdilo je da praksa meditacije u hodu pozitivno djeluje na razinu šećera u krvi i na cirkulaciju kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Pozitivno djeluje na raspoloženje

Kad god je moguće, trebali bismo šetati prirodom, parkom ili šumom, jer osim što nam pomaže da ostanemo u dobroj formi, hodanje može poboljšati i naše raspoloženje i pomoći nam da se osjećamo uravnoteženije. 'Forest bathing' odnosno šumsko kupanje vrlo je popularna praksa u Japanu zbog svojih prednosti za ljudsko zdravlje, poput relaksacije i poboljšanja kognitivnih funkcija. Osim toga, šetnja šumom poboljšava raspoloženje, smanjuje anksioznost i uravnotežuje krvni tlak.

Image
Foto: Unsplash

Doprinosi boljem snu

Ljudi koji imaju problema s nesanicom trebali bi uvrstiti hodanje u svoju svakodnevnu rutinu. Dokazano je da redovita tjelovježba, čak i umjerene aktivnosti poput hodanja, pozitivno utječu na kvalitetu sna. Hodanje poboljšava fleksibilnost i smanjuje napetost u mišićima, a pomaže i da se oslobodimo stresa i tjeskobe. Sve te prednosti u konačnici omogućavaju bistrinu uma i pomažu nam da se osjećamo smirenije pa ćemo lakše utonuti u duboki san.

Image
Foto: Pexels

Pomaže nam da ostanemo u ravnoteži

Studija iz 2019. godine sugerira da svjesno hodanje može potaknuti bolju ravnotežu, ojačati svijest o gležnjevima te poboljšati koordinaciju. Osobito se preporuča starijim osobama.

Image
Foto: Pexels

Budi kreativnost

Vježbanje mindfulnessa odnosno svjesnosti donosi nam jasnoću i fokusiranost te pozitivno utječe na naše obrasce razmišljanja, a može potaknuti i kreativnost. Vezu između mindfulnessa i kreativnosti potvrdile su i neke studije. Uz to, svjesno hodanje može poboljšati naše vještine rješavanja problema i pobuditi nam kreativnost za razvijanje novih ideja.