Ljeti voliš spavati gola? Evo što stručnjaci kažu o tome

Ljeti voliš spavati gola ili samo u donjem rublju jer ti se čini da će te dodatna tkanina samo još više ugrijati, ali stručnjaci kažu da našem tijelu nije lakše zbog toga

Ljeti voliš spavati gola? Evo što stručnjaci kažu o tome

Zaspati tijekom vrućih ljetnih večeri nije lako. Zapravo je grozno, a ljeto je tek počelo. Sve to može smanjiti kvalitetu sna jer se često samo vrtimo i pokušavamo pronaći položaj u kojem ćemo moći zaspati.

Image

Čuvar čvrstog sna i bioritma: Upoznaj se s melatoninom, prirodnim rješenjem za nesanicu


Vjerojatno i ti pokušavaš ljeti učiniti sve kako bi lakše spavala - otvaranje prozora, lakši prekrivači, propuh, spavaš gola. Ali čini se da stručnjaci ne preporučuju ovo posljednje. Julius Patrick, glavni psiholog za spavanje iz bolnice Cromwell ne preporučuje da spavamo goli,  a evo i zašto.

"Može biti primamljivo spavati bez odjeće jer nam se čini da ćemo se rahladiti, ali to može pogoršati san. Kada spavaš gola, znoj se zapravo nakuplja na tijelu i ostaje ondje. Bez obzira na to koliko je vruće, nemoj zaboraviti da će se temperatura tijela spustiti tijekom noći", kaže Patrick. Umjesto toga preporučuje laganu pidžamu tijekom toplih noći.

"Ako za spavanje nosiš laganu pidžamu, ona će upiti znoj što će ohladiti tijelo", kaže dalje za Cosmopolitan. Pa iako stavljanje dodatnog sloja tkanine tijekom ljetnih vrućina može zvučati kao nešto jako teško čini se da je to ipak dobro za hlađenja tijela. S njim se slaže i liječnica Sophie Bostock koja također kaže da je važno da imamo laganu tkaninu na sebi koja će upiti znoj i tako nas rashladiti.

Image


(Foto: Pixabay)

Kako bismo se ipak ugodnije osjećali tijekom vrućih ljetnih dana, Patrick preporučuje da zavjese ili zastore u spavaćoj sobi držimo navučene tijekom cijelog dana kako bi se izbjeglo sunce. "Ako je unutra toplije nego vani, otvori sve prozore prije nego što ideš spavati. Ovo bi trebalo spustiti sobnu temperaturu, a onda će biti i lakše zaspati", objašnjava dalje.

Stručnjak dalje savjetuje da smanjimo količinu posteljinu. Tanke pamučne plahte pomoći će nam da se znoj upije. Također preporučuje tuširanje pola sata prije spavanja kako bismo ipak ugodnije spavali. "Brzo tuširanje prije spavanja može ti pomoći da se ohladiš, ali nije potrebno da je tuš hladan. Neki ljudi više uživaju u toploj kupki ili tuširanju jer im to pomaže da se smanji temperatura tijela, a onda lakše utonu u san", dodaje na kraju.