Puno smo puta tijekom godina čule o popularnom 'zlatnom mlijeku', ali nismo u potpunosti razumjele njegove zdravstvene prednosti. Zbog brojnih recepata na internetu, znale smo da sadrži kurkumu koja mu daje tu veličanstvenu zlatnu boju i ime, ali sve dok jednom prilikom nismo imale priliku probati ga i istražiti o čemu se zapravo radi, nismo imale pojma koliko je zdrav, iscjeljujuć i ukusan ovaj kremasti topli napitak.
Za sve koji uopće nisu upućeni, kurkuma latte iliti 'zlatno mlijeko' tradicionalni je indijski napitak koji svoje korijene vuče iz ayurvedske medicine.
Također poznato i kao haldi doodh, 'zlatno mlijeko' na dobrom je glasu zbog svojih ljekovitih, protuupalnih svojstava, uglavnom zahvaljujući kurkuminu koji se nalazi u kurkumi. Kurkuma se u ayurvedskoj medicini koristi tisućama godina za stanja poput problema s disanjem, bolova u zglobovima, umora, problema s probavom i još mnogo toga.
Moderna istraživanja također tvrde da je kurkuma moćan antioksidans s antimikrobnim i antikancerogenim učinkom. Iako kurkuma dobiva najviše pažnje u ovom napitku, i ostali začini u 'zlatnom mlijeku' također djeluju na zdravlje - i đumbir i cimet poznati su po svojim protuupalnim i antimikrobnim blagodatima.
Postoje brojne varijante ovog napitka, a mi najčešće radimo sljedeću, gotovu u doslovno pet minuta.
Naš omiljeni recept za popularni kurkuma latte
Sastojci:
- 120 ml mlijeka po izboru
- 1 žličica kurkume u prahu
- pola žličice kokosovog ulja
- komadić naribanog svježeg đumbira ili pola žličice đumbira u prahu
- pola žličice cimeta u prahu
- prstohvat papra
- med ili neki drugi zaslađivač po izboru (kokosov šećer, agavin ili javorov sirup) količinski ovisno o želji slatkoće
Priprema:
U lončić dodaj mlijeko i sve ostale začine te miješaj na srednje jakoj vatri. Kuhaj mijepšajući oko 4 minute i neposredno prije vrenja makni s vatre. To je to - uživaj u toplom napitku!