Centar za preliminarna istraživanja iz San Diega objavio je rezultate istraživanja koje pokazuje kako navika jedenja krumpira (pečenog, kuhanog ili pire krumpira) nije povezana s razvojem pretilosti, dijabetesa tipa 2 ili povišene razine C reaktivnog proteina (CRP) koji ukazuje na sustavne upale. Ta su saznanja ispravna, pod uvjetom da su ostali faktori, poput dobi, spola, rase ili stupnja educiranosti, uzeti u obzir i kontrolirani. Naime, prijašnje su studije zanemarile utjecaj demografskih faktora koji su mogli utjecati, pa čak i zbuniti istraživače.
„Jedna od postavki ovog istraživanja bila je pretpostavka da demografski faktori – prvenstveno (socio)ekonomski status, mogu utjecati na konzumaciju krumpira, ali i pojave pretilosti i dijabetesa. Zato smo ih posebno kontrolirali“, rekao je Adam Drewnowski, dr. filozofije, profesor epidemiologije i voditelj programa nutricionističkih znanosti na Sveučilištu u Washingtonu.
Dr. Drewnowski i njegovi suradnici su ispitali i analizirali dnevni unos hrane i zdravstvene kartone na uzorku od 5800 odraslih osoba u dva vremenska perioda (od 2003. do 2004. godine i od 2005. do 2006. godine). Nakon što su uzeli u obzir i demografske varijable, istraživači nisu pronašli nikakvu vezu između učestalosti konzumacije krumpira i pretilosti, dijabetesa ili povišene razine C reaktivnog proteina.
Dakle, dame naše - konačno možete prestati izbjegavati krumpir. Sve dok ga ne spremate s (ili pečenog u) puno masnoća - krumpir je odlična namirnica i za osobe na dijeti.
***
Ovo je istraživanje podržala United States Potato Bord, marketinška organizacija i mrežna stranica koja ima za cilj srušiti predrasude o krumpiru te pružiti relevantne rezultate istraživanja i ideje za konzumaciju krumpira.
Novo istraživanje negira vezu između jedenja krumpira i pretilosti, dijabetesa tipa 2 ili sustavnih upala