Svjetski dan bubrega

'Tihi ubojica': Što je kronična bolest bubrega i kako je prepoznati?

Oslabljena bubrežna funkcija nosi ozbiljne posljedice i ugrožava druge organe. Jedna od 10 osoba pati od kronične bubrežne bolesti, a današnji Svjetski dan bubrega neka ti bude prilika da o njima vodiš više računa...

profimedia-0244452922.jpg
Foto: Profimedia.hr

Jesi li ikad bila na procjeni funkcije bubrega ili nedavno obavila osnovne pretrage urina i krvi? Ako nisi, trebala bi, posebice patiš li od visokog krvnog tlaka, dijabetesa, ako si starija od 60 ili pak imaš obiteljsku anamnezu zatajenja bubrega.

Bolesti bubrega pogađaju jednu od 10 osoba diljem svijeta pa se procjenjuje da Hrvatska ima oko 300 tisuća kroničnih bubrežnih bolesnika, a da svake godine 600 novih bolesnika treba dijalizu ili transplantaciju bubrega. Uz to, predviđa se da će u sljedećih dvadeset godina bolesti bubrega postati peti uzrok smrti u svijetu, a to su zabrinjavajuće brojke.

Image

7 popularnih namirnica koje mogu štetiti zdravlju bubrega

Zato se svakog drugog četvrtka u ožujku obilježava Svjetski dan bubrega. Ove godine je to 9. ožujka i tada se raznim akcijama nastoji podići svijest o rizicima kronične bubrežne bolesti – kako među općom populacijom tako i među liječnicima.

Prema stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kronična bolest bubrega smatra se poremećajem u funkciji i građi bubrega uslijed čega se u organizmu skuplja višak tekućine jer bubrezi gube funkciju njihova uklanjanja. To utječe na druge organe, štoviše, oštećuje ih što nosi dalekosežne posljedice.

Simptomi

To se ne događa preko noći nego bubrežna funkcija slabi kroz duže vrijeme, a najgore je što ova bolest u početnom stadiju nema uvijek vidljive simptome i najčešće se otkrije slučajno – u nalazu krvi i urina.

Image
Foto: Pexels

Čak i kad dođe do zatajenja bubrega, bolesnik može imati blage simptome, a kako ono napreduje, javljaju se izraženije smetnje u pogledu slabosti i smanjenih kognitivnih funkcija. Najčešći simptomi su:

  • Umor i iscrpljenost – smanjenje bubrežne funkcije rezultira nakupljanjem toksina i nečistoća što može dovesti do problema s koncentracijom, ali i umora jer toksini koji bi trebali 'napustiti' organizam ostaju u krvi. To remeti spavanje.
  • Potreba za češćim mokrenjem – naravno, potreba za čestim mokrenjem može se javiti iz niza razloga, a jedan od njih su i oštećeni bubrežni filtri. Isto se tako u mokraći može pojaviti krv ili prekomjerni mjehurići.
  • Suha koža koja svrbi – budući da bubrezi u uznapredovaloj fazi bolesti više ne mogu održavati balans minerala i hranjivih tvari, suha koža još je jedan od mogućih simptoma bubrežne bolesti.
  • Natečenost oko očiju i slab apetit (zbog nakupljanja toksina)
  • Natečeni gležnjevi i stopala – u slučaju bubrežne bolesti gležnjevi i stopala su natečeni jer se u tijelu zadržava natrij. Ipak, oticanje donjih ekstremiteta može biti i znak bolesti srca, jetre, ali i problema s venama
  • Grčenje mišića – jer zbog oslabljene bubrežne funkcije dolazi do neravnoteže elektrolita

Iako ovi simptomi mogu upućivati na bolest bubrega – i nažalost njegovu uznapredovalu fazu – u najvećem broju slučajeva ljudi nisu ni svjesni da pate od ove bolesti. Jedino ćeš godišnjim analizama krvi i urina te redovitim pregledima bubrega moći saznati funkcionira li sve kako bi trebalo.

Image
Foto: Unsplash

Zato ti današnji Svjetski dan bubrega može biti poticaj da vodiš računa o cjelokupnom zdravlju pa i o bubrezima – i to posebno patiš li od hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, ali i pretilosti. Tada je povećan rizik od razvijanja ove bolesti, no svima savjetujemo da redovito kontroliraju šećer i krvi tlak, jedu uravnoteženo, smanje unos soli, piju dovoljno vode te ne bježe od kontrolnih pregleda.