U posljednjih nekoliko godina bundeve su postale pravi hit posebno tijekom mjeseca listopada. Specijalitete od bundeva ili s okusom bundeve možemo pronaći na svakom koraku, od kafića do luksuznih restorana. Ljudi imaju podijeljena mišljena o ovom okusu, no bundeva zapravo ima velike prednosti za tvoje zdravlje.
Bundeve su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima. Još jedna idealna prednost je činjenica da ne sadrži puno kalorija, pa je tvoj idealni partner u dijeti. Antioksidansi koji se nalaze u njoj ojačavaju tvoj imunološki sistem, dobri su za održavanje zdravog vida, te smanjuju rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.
Ako si i ti jedna od ljubiteljica ovog zdravog povrća, baci oko na ova tri lagana i ukusna recepta koja će u tebi pobuditi pravi jesenski ugođaj.
Juha od bundeve s komadićima kruha i češnjakom
Ova zdrava i ukusna krem juha ima jako malo kalorija, a utoplit će te i tijekom najhladnijih, kišnih jesenskih dana.
Sastojci koji su ti potrebni su: Bundeva - oguljena i izrezana na velike komade.
Češnjak - tajni sastojak za bogat okus
Voda i mlijeko/vrhnje za kuhanje - Dodaje se na kraju kako bi dobila pun okus, no ovaj sastojak nije nužan
Komadići kruha - Dodaju se prije samog serviranja
Priprema: 1. U lonac ulij vodu i dodaj komade bundeve i češnjak.
2. Kuhaj 15 minuta dok bundeva potpuno ne omekša.
3. Štapnim mikserom izmiksaj bundevu dok ne dobiješ glatku teksturu.
4. Dodaj sol i papar, te mlijeko ili vrhnje za kuhanje. Prije samog serviranja juhu pospi komadićima kruha
Prženi ravioli s bundevom
Ovi fini zalogajčići su idealni za zdravi i brzi snack.
Sastojci koji su ti potrebni su: Tijesto - 250 g Pšeničnog glatkog brašna
250 g Pšeničnog oštrog brašna
300 ml vode
1 žličica soli
5 žlica maslinova ulja
1 žlica vinskog octa
Nadjev - 500 g očišćene žute bundeve
100 ml maslinova ulja
2 luka
sol
crni papar
kumin
ulje za prženje
Priprema: 1. Na zagrijanom ulju propirjaj sitno nasjeckani luk i bundevu narezanu na kockice dok tekućina ne ispari. Na kraju posoli i dodaj kumin i papar
2. Umijesi glatko tijesto, razvaljaj na 1/2 cm debljine i kalupom izreži krugove promjera 10 cm.
3. U sredinu svakog kruga stavi jednu žlicu nadjeva od bundeve, tijesto preklopi, a rubove pritisni vilicom.
4.Raviole pržii u dubokom ulju do zlatnožute boje, a zatim ih stavi na upijajući papir kako bi se upila suvišna masnoća.
Rolada od bundeve
Ako više voliš bundevu u slatkim kombinacijama ovaj recept je idealan za tebe
Sastojci koji su ti potrebni su: Biskvit - 1 šalica (od 2,5dcl) pasirane bundeve
1 šalica brašna
1 šalica smeđeg šećera
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice cimeta
1/4 žličice đumbira u prahu
1/4 žličica muškantnog oraščića
1/4 žličica pimenta (ili klinčića)
1 žličica arome vanilije
3 veća jaja
1/2 žličice soli
Krema - 250 gr krem sira
100 gr maslaca
1 šalica šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
šećer u prahu
Priprema -
1. Bundeve očisti i skuhaj u malo vode dok ne omekšaju. Ocijedi i propasiraj ili jednostavno vilicom izgnječi. U zdjeli izmješaj brašno , prašak za pecivo, soda bikarbonu, začine i sol . U drugoj zdjeli istuci cijela jaja, aromu vanilije i šećer dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Dodajte pire od bundeve i izmiješaj. Dodaj i mješavinu s brašnom. Veliki lim od pećnice obloži papirom za pečenje, ulij tijesto u lim. Peci u zagrijanoj pećnici na 180°C nekih 15 minuta.
2. Čistu kuhinjsku krpu pospi šećerom u prahu. Pečeni biskvit položi na krpu s šećerom na način da papir ostane gore. Pažljivo skini papir. Zarolaj pečeni biskvit i ostavi da se ohladi.
3. Dok se biskvit hladi, pripremi kremu.
U zdjeli istuci krem sir, šećer u prahu, maslac i ekstrakt vanilije sve dok ne dobiješ glatku finu kremu. Zatim pažljivo odmotajt biskvit, ravnomjerno ga namaži pripremljenom kremom i pomoću krpe, ponovo pažljivo zarolaj. Pospi šećerom u prahu i stavi u hladnjak na sat vremena da se fino stisne i rashladi.