Kasno je, a još si gladna? Istražile smo što možeš grickati bez grižnje savjesti

Možda nije najzdravija ideja prejesti se prije spavanja, ali neke grickalice čak su i poželjne ako želiš imati miran san

Kasno je, a još si gladna? Istražile smo što možeš grickati bez grižnje savjesti

Sigurno si se našla u situaciji da ti se nešto opasno jede prije spavanja, ali cijeli dan si zdravo jela i ne želiš si to uništiti obilnim obrokom u ponoć. I za to postoji rješenje i zapravo je puno bolje nego što bi pomislila. Pronašle smo 10 snackova koje možeš pojesti prije spavanja s kojima ćeš zaokružiti zdravi dan

Image

Put do mora je dug zato se opremi ovim ukusnim i zdravim grickalicama za cijelu obitelj


Grickalice ne moraju uvijek biti nezdrave, pogotovo ne ako ih jedeš prije spavanja. U narodu postoji ogromna stigma prema obrocima nakon 20 sati jer je prvo što pomislimo ako nešto kasno pojedemo da nam ide ravno u bokove. Ove grickalice nisu neki čarobni i skupi sastojci koje nemaš kod kuće.


Radi se o uobičajenoj hrani poput svježeg sira, voća i jaja, ali serviranih bez ostalih namirnica koje čine doručak ili ručak. U nastavku saznaj što to točno možeš prigristi prije spavanja da je brzo dostupno, zasitno i neće uzrokovati neželjeno nakupljanje kilograma. 

Svježi sir


Svježi sir je odličan snack prije spavanja jer je bogat proteinima koji tijekom noći hrane tvoje mišiće i sprječavaju odumiranje koje nastupa s godinama. Čak i ako nisi gladna bilo bi dobro da prije nego što kreneš u krevet pojedeš žlicu svježeg sira, tvoji mišići će ti biti zahvalni. 

Trešnje


Ovaj niskokaloričan snack ne samo da će te zasititi nego ti i pomoći lakše zaspati. Trešnje prirodno u sebi sadrže melatonin, hormon koji potiče pospanost. Prije nego što uđeš u krevet pojedi šaku svježih ili sušenih trešanja i pošteno se naspavaj. 

Kuhana jaja


Baš kao i svježi sir, jaja su odličan izvor proteina za obnovu mišića. Najbolji način pripreme je kuhanje jer ćeš tako izbjeći dodatne kalorije od ulja ili masti. 

Pistacije


Još jedan prirodni izvor melatonina su pistacije. Samo 30 grama pistacija ima oko 6.5 miligrama melatonina, što je više nego bilo koja druga namirnica. Ako znaš da je za bolji san dovoljno od 0.5 do 5 mg melatonina, onda ti je jasno koliko su pistacije moćne. 

Banana s maslacem od badema


Ovo je odličan obrok prije spavanja ako si jako gladna. Osim što je prepun zdravih masti i minerala, jedna mala banana i žlica maslaca od badema sadrže oko 165 kalorija što je odlično jer ćeš se za malo kalorija jako zasititi. 

Kivi


Ovo čupavo voće najbolji je prijatelj vitke linije. Dva kivija sadrže manje od 100 kalorija, a zasitit će te i pripremiti za san. Kivi prirodno sadrži veliku količinu serotonina koji te opušta, ali i služi kao prekursor za proizvodnju melatonina. 

Jogurt


Jogurt je odličan izvor kalcija koji ne samo da održava zdrave kosti nego i pomaže bolje spavati. Kalcij je neophodan za proizvodnju melatonina, a jogurt baš kao i svježi sir, sadrži veliku količinu proteina. 

Bučine sjemenke


Bučine sjemenke su bogate magnezijem, još jednim mineralom koji će ti pomoći lakše spavati. Magnezij opušta tvoje mišiće, a samo 30 grama sjemenki sadrži čak 37% dnevne preporučene doze magnezija.

Edamame


Ukusan i nešto drugačiji snack je edamame. Radi se o nezrelim mahunama soje kratko prokuhanim u slanoj vodi. U Aziji je vrlo popularan snack, a možda bi ga i ti mogla uvrstiti u prehranu jer je prepun proteina 

Smoothie


Smoothie je najjednostavniji način kako organizam nagraditi cijelim nizom nutrijenata. Jednostavno izaberi sastojke s ovog popisa i zblendaj ih sve zajedno i uživaj.