Hush, hush

Seks za vrijeme menstruacije da ili ne? Ovo su neke prednosti

Menstruacija nije nešto čega bismo se trebale sramiti i sve dok obje strane žele seks za vrijeme menstruacije, on može biti jednako dobar ili čak i bolji od regularnog seksa. Evo i zašto

pexels-cottonbro-3737816.jpg
Foto: Pexels

Menstruacije traju između 4 i 8 dana i nastavljaju se sve do menopauze, što se obično događa oko 50-e godine. Dakle, ako si se odrekla seksa za vrijeme menstruacije - ti dani bez seksa definitivno se 'nakupe'.

Seks za vrijeme menstruacije dugo je bio na lošem glasu, ali posljednjih godina mnogi su shvatili da ne samo da je potpuno normalan, već ima i mnoge prednosti. Ipak, postoje mnoge zablude. Dakle, kako bismo prošle kroz najvažnije činjenice o seksu za vrijeme menstruacije, pronašle smo nekoliko stručnih savjeta.

Image
Zanimljivosti o onim danima u mjesecu

9 bizarnih činjenica o menstruaciji koje vjerojatno nisi znala

Je li seks za vrijeme menstruacije siguran?

"Spolni odnos za vrijeme menstruacije definitivno je siguran, sve dok nastavljate s istim postupcima za sprječavanje trudnoće i spolno prenosivih bolesti koje biste radili kad nemate mjesečnicu", objašnjava ginekologinja Jane van Dis. Ipak, imaj na umu da prije seksa svakako ukloniš tampon ili menstrualnu čašicu ukoliko ih koristiš.

Image
Foto: Unsplash

Seks za vrijeme menstruacije i higijena:

  • Izbjegavaj najobilnije dane (poput 2. dana) ako bi radije da seks bude čišći
  • Biraj mjesta popout tuša ili kade
  • Baci ručnik na krevet
  • Potencijalno izbjegavaj položaje poput 'kaubojke' zbog gravitacije
  • Ili učini to kako god želiš i istuširaj se nakon

Za većinu se ponajviše radi o prelasku mentalne barijere. Menstruacije nisu nešto čega bismo se trebale sramiti i sve dok obje strane žele seks za vrijeme menstruacije, on može biti jednako dobar ili čak i bolji od regularnog seksa. Zbog toga smo u nastavku izdvojile najveće prednosti seksa za vrijeme menstruacije.

Ublažavanje menstrualnih grčeva

Prilično je poznato da čak i najmanja seksualna aktivnost može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva. "Da, orgazmi (i njihove kontrakcije mišića maternice) povezani su s oslobađanjem kemikalija i neurotransmitera koji pružaju dobar osjećaj - što prirodno može pomoći kod boli", objašnjava za Greatist ginekologinja Alyssa Dweck.

Jedno staro istraživanje iz 1988. pokazalo je da su žene koje su imale veću učestalost orgazama imale manje menstrualnih bolova. Novija studija otkrila je da bi moždana aktivnost tijekom orgazama mogla biti čimbenik za smanjenje boli.

Image
Foto: Pexels

Ublažavanje glavobolje

Kad te boli glava tijekom menstruacije, možda je seks posljednja stvar o kojoj razmišljaš, ali seksualna aktivnost bi zapravo mogla pomoći tvojoj glavobolji. Studija iz 2013. pokazala je da seksualna aktivnost ima potencijal pomoći u ublažavanju boli u napadima migrene i glavobolja.

Image
Foto: Unsplash

Prirodni lubrikant

Ne može svatko zaobići kulturološki nametnuti faktor seksa za vrijeme menstruacije, ali to zapravo nije velika stvar. Razmišljaš li o njemu kao o prirodnom lubrikantu, moglo bi ti biti puno zabavnije. Nema razloga da itko bude zgrožen nečim tako prirodnim i uobičajenim.

Image
Foto: Unsplash

Pojačani libido

Osim toga, ističe ginekologinja, mnoge žene također imaju pojačan libido tijekom menstruacije - što uvijek dovodi do boljeg seksa. Mala studija iz 2013. pokazala je da seksualno uzbuđenje može biti veće oko ovulacije, što ukazuje na to da tvoj interes za seks može varirati ovisno o hormonima i drugim promjenama vezanim uz menstruaciju.

Image
Foto: Unsplash