Jača nokte i kosu, diže energiju i pomaže u mršavljenju: Sve što trebaš znati o vitaminu C na jednom mjestu

Jača imunitet, a zbog učinka na kožu jedan je od najpopularnijih sastojaka u kremama - usporava starenje, briše pigmentacijske mrlje i čini da zablistaš. No, to nisu svi aduti koje u rukavu krije vitamin C

Jača nokte i kosu, diže energiju i pomaže u mršavljenju: Sve što trebaš znati o vitaminu C na jednom mjestu

Dobrobiti vitamina C poznate su odavno. Iscijedit ćeš limun u čaj kada si bolesna ili ujutro popiti čašu vode u koju si dodala limunov kako bi potaknula probavu i osvježila se. Limun je asocijacija za vitamin C, no ovaj važni nutrijent nalazi se u brojnim drugim namirnicama, čak i u većim količinama, a njegov učinak puno je širi, nego što misliš.

Image

5 namirnica koje imaju više vitamina C od naranče


Jesi li znala da vitamin C jača nokte i kosu, pomaže ti riješiti se peruti, čuva vid, aktivira energiju u tijelu, poboljšava raspoloženje, vjeran je saveznik u mršavljenju i prirodna zaštita od sunca? Pa da krenemo:

 • Duga i zdrava kosa bez peruti

Vitamin C potiče cirkulaciju na tjemenu, a posljedično dobro djeluje i na kapilare što pak jača folikul vlasi i potiče kosu da brže raste. Pomaže tijelu da apsorbira željezo, što za rezultat ima jaču i zdraviju kosu koja nije suha ni sklona pucanju. Također sprječava razmnožavanje bakterije koja izaziva perut. 

 • Jaki i zdravi nokti

Osim što lijepo izgledaju, zdravi nokti štite te od ulaska virusa i bakterija u organizam, isto kao što to čini i zdrava koža. Svakodnevna konzumacija vitamina C pomoći će ti iznutra ojačati nokte te smanjiti rizik da se listaju i lome. 


(FOTO: Pexels)

Image
 • Prirodna zaštita od sunca

Vitamin C ne sadrži zaštitni faktor, no djeluje tako što potiče proizvodnju kolagena u koži i sanira štetu na stanicama nastalu djelovanejm slobodnih radikala, odnosno obnavlja kožu. Za najbolji učinak uz kremu za sunčanje koristi i vitamin C u serumu.

 • Briše pigmentacijske mrlje

Pigmentacijske mrlje na koži nastaju starenjem ili uslijed izlaganja suncu te čine da izgledaš starija, no što jesi. Vitamin C djeluje tako što smanjuje proizvodnju melanina, pigmenta koji koži daje boju i na taj način s nje briše mrlje. 

 • Povećava energiju

Jak imunitet je temelj zdravlja. Vitamin C pomaže stimulirati energiju smanjujući razinu karnitina, tvari slične aminokiselini, koja je odgovorna za pretvaranje masti u energiju. Također pomaže lučenje dopamina i njegovo cirkuliranje unutar živčanog sustava što pak potiče rad nadbubreže žlijezde i stvaranje metaboličke energije, što na koncu za tebe znači da ćeš, zahvaljujući redovitoj konzumaciji vitamina C biti poletna cijeli dan. 


(FOTO: Pexels)

Image
 • Čuva vid

Zbog konstantnog gledanja u ekran, oči su umorne i napete. Kako bi ih zaštitila, dobro je uzimati vitamin C jer će on neutralizirati činak oksidativnog stresa te smanjiti rizik od pojave mrene i gubitak vida uslijed makularne degeneracije. 

 • Poboljšava raspoloženje

Jedan od prvih znakova da tijelu nedostaje vitamina i minerala je loše raspoloženje, anskioznost i depresija. Studija provedena u Sveučilišnoj bolnici u Montrealu otkrila je da su pacijenti koji su sedam do deset dana uzimali vitamin C pokazali poboljšanje raspoloženja, piše portal L'Officiel.

 • Pomaže u mršavljenju

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da ljudi s visšom razinom vitamina C u organizmu mogu sagorjeti i do 30 posto više masnoća tijekom treninga umjerenog intenziteta, dodaje spomenuti portal. Osim toga, učinkovitom se pokazala i redovia konzumacija vode s limunom odmah nakon buđenja ujutro. Hidrirat će tijelo i potaknuti metabolizam, što znači da će ubrzati sagorijevanje kalorija. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Hrana koja obiluje vitaminom C

Limun i naranča poznat su izvor vitamina C, no ne i jedini izvor oovg vrijednog nutrijenta. Vitamin C u velikoj količini sadrži i:

 • paprika
 • bundeva
 • špinat
 • karfiol
 • brokula
 • papaja
 • kivi
 • jagoda
 • nar
shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Preporučena doza vitamina C

Preporučena doza vitamina C kod nas za odrasle osobe iznosi 60 mg, dok je u SAD-u 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Pušači bi trebali konzumirati 30 mg više vitamina C od ostalih.

Ako već nisi, krajnje  je vrijeme da svoju prehranu obogatiš gore navedenim namirnicama i na taj način poboljšaš svoje zdravlje, raspoloženje i izgled te usporiš starenje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.