
Hrana za mozak: Dvanaest zdravih namirnica za britak um i bolje pamćenje

Ako doista jedeš zdravo, hrana koju odabireš kao obrok mnogo je više od održavanja linije struka - ona gradi mišiće na cijelom tijelu, uključujući i one u tvom mozgu.
Orašasti plodovi i maslac koji se od njih najbolji je izvor vitamina E, ključnog antioksidansa za zaštitu od razgradnje stanica, koji je povezan s Alzheimerovom bolešću.
Ovo zeleno voće puno je mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E, korisnih za zdravlje mozga. Pokušaj dodati avokado omiljenim salatama, kao prilog uz jaja ili kao tajni sastojak u deserte: Možeš ga koristiti i kao zamjenu za maslac u puno tradicionalnih recepata.
Većina orašastih plodova bogato je biljnim proteinima i zdravim mastima, ali orasi su posebno poznati po svom kognitivnom pojačanju. Alfa-linolenska kiselina (poznata kao ALA) jedna je od glavnih omega-3 masnih kiselina koja se nalazi u orasima i poznata je po svojim kardiovaskularnim učincima, kao i sposobnosti 'hranjenja uma'.
Svaka narančasta hrana dobra je za zdravlje srca i mozga, najviše zbog antioksidansa koji se nalaze u karotenoidima (narančasti pigment).
Baš poput jarko obojenog povrća, bobičasto voće je bogato hranjivim tvarima zbog prirodnih biljnih pigmenata poznatih kao flavonoidi. Ne samo da flavonoidi daju bobičastom voću karakterističnu intenzivnu nijansu, no nedavna istraživanja ukazuju da bobičasto voće bogato flavonoidima s godinama može pomoći u održavanju (ili čak poboljšanju) kognitivne funkcije.
Biljke krstašice djeluju protuupalno i bogate su antioksidansima, vitaminom C, selenom, folatom i kalijem - koji su povezani sa smanjenjem rizika od kognitivnog pada.
Ova riba iz porodice plosnatica bogata je vitaminom D (50 posto dnevne vrijednosti), vitaminom B12 (20 posto) i vitaminom B6 (25 posto), što je čini pametnim izborom za obrok. Uz to, vitamin B12 (koji je važan za kognitivne funkcije) može se naći samo u životinjskim proizvodima, tako da je manje kalorična, zdrava riba najbolji izbor za maksimalne zdravstvene koristi.
Grah i mahunarke, a posebno crni grah - bogat je izvor važnih B-vitamina, neurofaktora folata i vitamina B6. Folat je posebno važan jer je odgovoran za pretvorbu homocisteina u aminokiselinu metionin, koji pomaže u regulaciji jetre.
Glavni sastojak curryja - kurkuma - povezana je s glavnim zaštitnim prednostima protiv kognitivnog pada. U stvari, istraživanje objavljeno u časopisu Stem Cell Research & Therapy pokazalo je da su pojedinci koji su samo povremeno konzumirali curry (otprilike jednom mjesečno) i dalje uspješniji na standardiziranim testovima od onih koji su rijetko ili nikada jeli curry.
Cjelovite žitarice poput ječma bogate su vitaminima B skupine, kao i vlaknima, što također može pomoći u snižavanju kolesterola i poboljšanju zdravlja mozga.
Zeleni čaj se pije već tisućama godina, a poznat je po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, a između ostalog i svojstvima u borbi protiv raka. Mnoge prednosti zelenog čaja potječu od specifičnog polifenola poznatog kao EGCG.
Kava ima 2u1 učinak kada je u pitanju spoznaja. Prethodne studije ukazuju na zaštitne učinke umjerenog unosa kofeina na pad kognitivnih sustava i opću stimulaciju središnjeg živčanog sustava. Nekoliko je studija ranije ilustriralo da je to zapravo reakcija na dozu. Drugim riječima, što više kofeina piješ, to bolje.