NEPOZNATO O POZNATOM

HPV – mitovi i činjenice o infekciji virusom koji može biti opasan po život

Što je od onoga što znamo o humanom papiloma virusu točno, a što je mit? Saznaj sve o HPV-u koji uzrokuje čak 99 posto raka grlića maternice

HPV
Foto: profimedia.hr

Iako je HPV vrlo rasprostranjen, a neki tipovi mogu biti i opasni po život, znanje o humanom papiloma virusu i dalje je na prilično niskoj razini. Istraživanje koje je provela organizacija Jo's Cervical Cancer Trust pokazuje prilično porazne rezultate: nešto više od polovice ispitanih žena nije bilo svjesno da je HPV infekcija faktor rizika za rak vrata maternice, piše britanski Cosmopolitan.

Image
Česta dijagnoza

Sve što trebaš znati o miomima – najčešćim dobroćudnim tumorima maternice

Zato smo odlučile razotkriti što je istina, a što sve „ne drži vodu“ kad je humani papiloma virus u pitanju. Tako pak mnogi pogrešno vjeruju da se ovim virusom mogu zaraziti samo žene, ili pak da su muškarci smo prijenosnici. Prema nedavno provedenom istraživanju, gotovo svaki treći muškarac zaražen je visokorizičnim tipom HPV-a. Stopa infekcije posebno je visoka među mladim muškarcima - onima između 25 i 29 godina, piše jolie.de.

Image
Foto: Pexels

Istina je ta da HPV povećava rizik i od niza drugih vrsta rakova koji mogu dobiti i muškarci, kao što je rak penisa, rak anusa ili rak grla. Kako bismo zaštitili zdravlje važno je da se cijepe tinejdžeri oba spola prije stupanja u spolne odnose. Cjepivo ne znači da smo 100 posto zaštićeni od ovog virusa, ali smo ipak zaštićeni u velikoj mjeri – i to od najmanje 70 posto sojeva HPV-a koji uzrokuju rak. Evo još 5 vrlo čestih mitova koje treba što prije razotkriti i prestati ih širiti jer se šire jednako brzo kao i sam virus:

HPV virus u tijeku ostaje zauvijek

U slučaju da se u tijelu ne razvije rak uzrokovan humanim papiloma virusom, kod većine inficiranih osoba test na HPV nakon nekoliko će godina biti negativan. Ovisno o imunološkom odgovoru našeg organizma, veća je vjerojatnost da će se tijelo samo „očistiti“ od ovog virusa, nego da ćemo ga imati zauvijek. Kako bi poduprli naš imunitet, preporučuje se da se odlučimo za zdrav način života, a pogotovo da se odreknemo pušenja. Postoje i neki suplementi koji su namijenjeni upravo zaštiti stanica, a ako nam je potvrđen HPV svakako je važno redovito odlaziti na kontrole i neizostavne PAPA testove.

Svi koji imaju HPV dobit će rak

Zapravo, od 100 žena zaraženih HPV-om tek jedna do dvije žene imaju predkancerozne ili kancerogene lezije na grliću maternice, a osobito su pod rizikom one koje ne posjećuju redovito ginekologa i nisu radile PAPA test. U većini slučajeva naša obrana organizma je dovoljno jaka da zaštiti stanice i zaustavi maligne promjene. Ali zato je bitno jačati imunološki sistem i naravno, nikako ne propuštati ginekološke kontrole.

Image
Foto: Pexels

Kondom štiti od zaraze HPV-om

HPV je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti, a protiv takvih se infekcija obično štitimo prezervativima. No što je s HPV-om?

„Kondom nije stopostotna zaštita. Virusi nisu samo na penisu ili u vagini, već mogu biti i na drugim mjestima koja su došla u kontakt sa sekretom. Virus se svakako može prenijeti dodirom i poljupcem. Ali kondom je najbolji način da se zaštitite od virusa“, kazao je Franz-Karl Prohaska, ginekolog iz Marburga, za Brigitte.

Kondilomi znače da ćeš dobiti rak

Genitalne bradavice, još zvane i kondilomi, ne uzrokuju visokorizični sojevi HPV-a, već tip 6 i tip 11 koji se ne povezuju s rakom. Ipak, kondilomi zahtijevaju posjet liječniku i tretiranje:

„Ako je infestacija teška, obično je potrebna operacija. Postoje tri mogućnosti. Tretman smrzavanjem, koji se rijetko radi, spaljivanje kondiloma strujom te laserska metoda. Laserska metoda je najnježnija za kožu, ali ipak mogu nastati trajni ožiljci. Ako infestacija nije bila jaka, uvijek nastojim pacijente liječiti konzervativno, to jest lijekovima“, dodaje Prohaska.

Image
Foto: profimedia.hr

Ako se zaraziš HPV-om, znat ćeš

Nažalost, HPV je jedan od onih virusa koji dugo vremena mogu ostati neotkriveni jer obično nemaju očitih simptoma. To također znači da, ako si ušla u novu vezu i zatim saznala da imaš HPV, to ne mora nužno značiti da ti je virus prenio tvoj sadašnji partner. Ipak, postoje određeni znakovi koji upućuju na zarazu:

"Ovisno o tipu HPV-a koji imate, možete imati različite simptome. Niskorizični HPV rijetko se razvije u rak, ali može uzrokovati simptome, poput genitalnih bradavica oko genitalija i anusa. HPV visokog rizika – koji povećava rizik od raka – možda neće izazvati nikakve simptome stoga je važno redovito se kontrolirati putem pregleda vrata maternice i koristiti kondome“, pojašnjava Elizabeth Rogers iz britanskog zdravstvenog centra Bupa.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO PRIRODA POMAŽE U POBOLJŠANJU ZDRAVLJA