Zbog čega kosa opada?

Pitali smo stručnjaka: Gubitak kose nakon preboljenja Covid 19

Od pojave COVID-19 epidemije sva pažnja je usmjerena na posljedice vezane uz pluća i kardiovaskularni sustav. COVID-19 također ostavlja posljedice i na kožu i vlasište kod velikog broja pacijenata. Dermatološke ambulante su opterećene pregledima vezanim uz osipe i ispadanje kose nakon preboljenja.

_DSC2300.jpg
Foto: Bojan Zibar

Ispadanje kose je fenomen koji se zove 'telogeni odljev' (eng. telogen effluvium). Telogeni odljev karakterizira difuzni gubitak kose unutar nekoliko mjeseci od značajnog sistemskog stresora zbog preranog prijelaza folikula iz anagena (aktivna faza rasta) u telogen (faza mirovanja). Telogena faza traje otprilike 3 mjeseca, nakon čega dolazi do prekomjernog gubitka kose. Oko 90 posto vlasi na našem tjemenu je u fazi rasta, koja se zove anagena, a oko 10 posto vlasi je u fazi mirovanja. Ta faza se naziva telogena. Na našem tjemenu anagena faza traje oko tri godine, a zatim vlasi počinju prelaziti u telogenu fazu, koja traje između dva do šest mjeseci.

Na kraju telogena, dlake se izbacuju iz svojih folikula i postupno se zamjenjuju novim dlačicama koje su u anagenoj fazi. Zatim se ciklus rasta nastavlja.

U prosjeku, ljudima otpadne oko 100 do 150 vlasi dnevno. U stresu, kao što je infekcija COVID-19, organizam može prerano prebaciti većinu anagenih dlačica u stanje telogene faze, tj. mirovanje. Čak do 50 posto vlasi može biti u fazi mirovanja i opadanja, što je puno više od normalnog.  

shimmer fallback

Što uzrokuje otpadanje kose? Mnogo je faktora koji mogu uzrokovati obilno ispadanje kose, primjerice virusna oboljenja, teške bolesti, operativni zahvati, porod, emocionalni stres, nadomjesna hormonska terapija, disfunkcija štitne žlijezde, ulazak u premenopauzu i menopauza.

 Faza teloga traje otprilike tri do šest mjeseci, kada otpadaju sve one dlake koje su prerano prebačene u fazu mirovanja. Tijekom odljeva telogena se ne gubi folikul kose.

Kada to razdoblje završi, ciklus rasta i otpadanja kose se vraća u normalu. Iako kosa možda neće privremeno rasti, folikuli dlake su još uvijek prisutni, a kosa će na kraju ponovno izrasti.

Nakon što je opadanje prestalo, pacijenti mogu primijetiti da im kosa nije tako gusta kao što je nekad bila. Kosa u prosjeku sporo raste, što je oko centimetar mjesečno, ako netko ima kosu dužine do ramena, može proći više od dvije godine da nove vlasi ponovno dosegnu tu duljinu.

shimmer fallback

U manje od 10 posto slučajeva, pacijenti mogu doživjeti stanje zvano kronični odljev telogena, gdje prekomjerno opadanje kose može trajati dulje od šest mjeseci. Za ovo stanje je potreban pregled u specijalističkoj ambulanti i započinjanje adekvatnog liječenja. Kronično ispadanje kose u može biti simptom u pacijenata s dugotrajnim COVID sindromom. To je vjerojatno zato što su njihova tijela podvrgnuta značajnoj količini stresa i još uvijek se nisu vratila u normalu. Pacijenti koji imaju kronični odljev telogena da neće izgubiti svu kosu, jer udio telogenih dlačica nikada ne prelazi 50 posto.

Liječenje gubitka kose zahtjeva puno vremena i strpljenja. Pacijenti mogu sami pratiti stanje. Može se napraviti 60-sekundni test četkom za kosu i skupiti vlasi na kup kako bi se procijenio gubitak na dnevnoj ili tjednoj razini. Zatim, s vremenom, pacijent može dobiti osjećaj popravlja li se njegovo stanje.

U većini slučajeva se stanje spontano samo oporavi. Postoje lijekovi protiv ispadanja kose, no teško je procijeniti kada započeti s terapijom i kada je završiti. Ne savjetuje se započinjanje liječenja tijekom akutne faze otpadanja kose, terapija ima smisla kod pacijenata kojima otpada kosa više od četiri mjeseca. Gubitak kose može biti značajan emocionalni stresor, koji sam po sebi može doprinijeti opadanju kose ako se ne riješi. Iako je potpuno razumljivo biti uznemiren, cilj je poticanje pacijenata da prate vlastiti napredak kod kuće.

Morana Kosanović – Bajić, spec. pulmologije.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.