Emocije mogu uništiti tvoje zdravlje na čak šest načina

Fizičko i mentalno zdravlje itekako je važno, stoga smo pronašle neke psihosomatske razloge za razvoj određenih bolesti

Emocije mogu uništiti tvoje zdravlje na čak šest načina

Naše tijelo često nam se obraća i govori, a ponekad i fizičko stanje može biti povezano s našim emocijama. Kada nismo u stanju osloboditi negativne osjećaje, to se može manifestirati fizičkim problemima. Logično - što osoba više izražava svoje emocije, to je manje fizički bolesna

Izdvojile smo neke psihološke razloge za uobičajene bolesti kako bismo ti pomogle izbjeći nepotrebne zdravstvene probleme. 

Strah može uzrokovati alergije i dermatitis

Istraživači kažu da se neki uobičajeni alergijski uvjeti mogu povezati s mentalnim zdravljem. Ekcem, visoka temperatura i astma mogu biti uzrokovane mentalnim bolestima. 

Možda si godinama patila od alergija, ali alergen je još uvijek nepoznat. Imaj na umu da i unutarnji strahovi mogu potaknuti ovo stanje. Simptomi astme i dermatitisa mogu se poboljšati ili izliječiti smanjenjem opterećenja psihosocijalnih čimbenika.

Opsesija može 'probuditi' probleme s težinom

shimmer fallback

(Foto: www.profimedia.hr)


Problemi s težinom, između ostalog, mogu biti uzrokovani i potaknuti opsesijom ili preokupacijom neprimjetnih ili zamišljenih mana. Možda se previše brineš oko bora, malih grudi, velikog nosa i slično. Briga o tijelu iznimno je važna, ali fanatizam može voditi neželjenim ili opasnim rezultatima.

Strah i opsesije mogu uzrokovati simptome različitih bolesti istovremeno

Možda se počinješ brinuti o nekoj ozbiljnoj bolesti, iako zapravo nemaš razloga za to. I tada nakon previše razmišljanja, zbilja počneš osjećati simptome u tijelu. Opsesija i fiksacija definitivno mogu uzrokovati bolesti. Ponekad preuveličavamo probleme, a fiksiranje na negativne osjećaje može samo pogoršati situaciju i učiniti bolest puno realnijom. 

Stres i emocionalni konflikti mogu izazvati probavne smetnje

Naš želudac je kontroliran složenim sustavom. Životni stres može modulirati impulse i izazvati neželjene reakcije unutar njega. Primjerice, upala želuca i gastritis mogu biti uzrokovani sukobom u sferi naših osjećaja: nemogućnošću preuzimanja odgovornosti, odrastanjem i pronalaženjem izlaza iz teških konflikata i situacija. Kada odbijemo vidjeti unutarnji sukob, on se pretvara u fizički kako bi mozak zapravo obratio pozornost.

Samokritičnost i strahovi mogu uzrokovati glavobolje i migrene

shimmer fallback

(Foto: www.profimedia.hr)


Samokritiziranje, nisko samopoštovanje i unutarnji strahovi razlozi su zbog kojih možeš biti zabrinuta i pod stresom konstantno. Možeš se osjećati poniženo, nekako podcijenjeno, i da moraš raditi više i teže kako bi sama sebi oprostila u nekim trenucima. U tvojoj glavi ima previše informacija! Ponekad očekujemo previše od sebe i to može uzrokovati druge fizičke probleme.

Depresija i tjeskoba mogu potaknuti srčane bolesti

Ponavljajuća depresija i tjeskoba povezani su sa značajno povećanim rizikom od koronarne bolesti srca. Depresivni poremećaji također mogu izazvati kritične događaje povezane sa srcem. Možeš se osjećati tjeskobno i nervozno sve više i više svaki dan i osjećati da tvoje srce počinje jako brzo kucati i upravo to može potaknuti i izazvati srčane probleme.

Što učiniti?

  • Jednako kao što je važno posjetiti liječnika ukoliko imaš bilo kakve fizičke simptome, također je važno posjetiti psihologa kako bi pronašla uzrok svojih problema i dobila odgovarajuće terapijske intervencije. 
  • Meditacija i trening 'usredotočene svjesnosti' dobro je rješenje za smanjenje stresa.
  • Stručnjaci kažu da nam 'mindfulness' iliti 'usredotočena svjesnost' pomaže da naučimo kako preusmjeriti našu pozornost. Važno je ne osuđivati sebe i druge ljude i ponekad jednostavno isključiti um.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.