
Crvena: boja zdravlja

Slično revoluciji u znanosti zbog otkrića vitamina s početka prošlog stoljeća, danas je u tijeku revolucija zbog otkrića djelovanja fito i zookemikalija, nenutritivnih tvari iz namirnica biljnog i životinjskog podrijetla kojima se dokazuju brojni povoljni učinci na zdravlje. Stoga je i interes znanstvene zajednice za fitokemikalijama zaslužnim za intenzivne boje voća i povrća u neprestanom porastu.
Voće i povrće boju duguje pigmentima; klorofil je zeleni pigment, rajčica i lubenica su crvene boje zbog likopena, kukuruz je žut zbog ksantofila. Borovnica je ljubičasta zbog antocijana, mrkva i marelica su narančaste zbog beta-karotena, meso divljeg lososa je također narančasto zbog karotenoida koji su prehrambenim lancem u meso lososa dospjeli iz algi.
Manje je poznato da je bioraspoloživost likopena značajno bolja kada je rajčica kuhana nego kada je sirova. Toplina je važna zato što razgrađuje stanični matriks rajčice, čime se povećava dostupnost likopena pa ga možemo asimilirati u većoj količini. Važnost topline je i u tome što “trans” oblik likopena iz rajčice pretvara u bioraspoloživiji “cis” oblik. Nadalje, budući da je likopen topljiv u mastima, njegova je apsorpcija bolja ako se kuha s dodatkom masnoće (najbolje maslinova ulja).
I bobičasto voće je karakteristično po svojoj intenzivnoj crvenoj i ljubičastoj boji. Nosioci ove boje su pigmenti iz skupine flavonoida, točnije antocijani. Ovi spojevi djeluju kao snažni antioksidansi, a u njihovoj aktivnosti pridružuju im se i vitamini s antioksidativnom aktivnošću – vitamini C i A - koje također nalazimo u tamnom bobičastom voću. Uz navedene vrijedne tvari, ovo voće sadrži i željezo, kalij, prehrambena vlakna, folnu kiselinu te pregršt fitokemikalija.
Danas na tržištu postoji čitav spektar dodataka prehrani koji sadrže izolirane pigmente (likopen, resveratrol i sl.) iz crvenog voća i povrća. No, kada nam je dostupno, bolje je konzumirati voće i povrće u izvornom obliku i to kad je na vrhuncu sezone jer je tada najbogatije nutrijentima i drugim korisnim tvarima poput biljnih pigmenata. Kada se nalaze u prirodnom okružju, pigmenti su bolje iskoristivi, a ujedno njihovom djelovanju pridonose i druge tvari prisutne u pojedinom voću i povrću.
Proljeće i ljeto jedinstven je dio godine kada možemo uživati u blagodatima crvenog i ljubičastog bobičastog voća (borovnice, crni i crveni ribiz, kupine) koje je proglašeno supervoćem jer je krcato antioksidansima.
Voće i povrće crvene boje čine samo dio šarenila koju pruža priroda. Uživajući u spektru namirnica najrazličitijih boja, ujedno uživamo u spektru različitih fitokemikalija s blagotvornim djelovanjem na zdravlje. To su znali još i naši drevni preci, a mi danas dolazimo do znanstvenih potvrda povoljnih učinaka tih tvari.


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
