VRIJEDAN MINERAL

Podupire imunitet: Znakovi da ti nedostaje cinka (i zašto je važan)

Cink trebamo u malim količinama, no jako je važan. Već i mala količina ovog minerala rezultira zdravstvenim dobrobitima, dok nedostatak cinka može utjecati na cijelo tijelo. Kako – saznaj u nastavku!

profimedia-0161081112.jpg
Foto: Profimedia.hr

Zdrava i uravnotežena prehrana važna je jer obiluje hranjivim tvarima i nutrijentima. Jedan od vrijednih nutrijenata na koje neke žene možda slabije obraćaju pažnju jest i cink. Cink nam pomaže u regulaciji šećera u krvi, ali i podupire imunitet. Već i mala količina ovog minerala rezultira zdravstvenim dobrobitima, dok nedostatak cinka može utjecati na cijelo tijelo. Žene starije od 19 godina trebaju osam miligrama cinka dnevno, trudnice 11, a dojilje 12 miligrama'', kaže nutricionistica Amy Gorin za portal Women's Health.

Image
Ukusne i zdrave

Top 8 namirnica bogatih željezom za borbu protiv anemije

Na sreću, tijelu možeš lako dati te male doze cinka. Konzumiranjem mesa peradi, zobi, ali i kamenica možeš napraviti pozitivnu promjenu. Tu su, naravno, i dodaci prehrani, no prije se uvijek bolje savjetovati sa stručnjakom.

Saveznik u borbi protiv virusa i upala

Cink, naime, pomaže u obrani od toksina, ali i upala. Saveznik ti je u borbi protiv kancerogenih stanica i virusa. Osim toga, cink je važan jer održava stabilnu razinu šećera u krvi. Ukratko, kako objašnjava Gorin, ovaj nutrijent igra ulogu u sintezi, skladištenju i oslobađanju inzulina u gušterači što znači da utječe na održavanje stabilne razine šećera u krvi.

Uz to, imaš li dovoljno cinka, rane bi ti mogle brže zarasti. Dakako, regeneracija rana ovisi od osobi, ali i slučaju, no nutricionistica kaže da bi dovoljno cinka moglo ubrzati proces. Jako je bitan i jer djeluje kao kofaktor u mnogim gastrointestinalnim aktivnostima što znači da tijelo bez njega ne može pravilno probaviti hranu i apsorbirati hranjive tvari. U tom smislu, istraživanje iz 2016. sugerira da nedostatak cinka može rezultirati probavnim tegobama poput mučnine ili proljeva. Također simptomi nedostatka cinka mogu gubitak kose, gubitak apetita i oštećenja kože i očiju (povećanje dijoptrije). Cink igra važnu ulogu u pokretanju osjetila, pogotovo okusa i mirisa. Osobe koje imaju problem s nedostatkom cinka primijetit će kako je njihova hrana postala bezokusna.

Lako ga je nadomjestiti

Sve u svemu, ovaj nutrijent pomaže metabolizirati proteine, masti i ugljikohidrate pa bi ti, nemaš li ga dovoljno, moglo nedostajati energije. Mogla bi se osjećati manje usredotočenom i tromom. Simptomi nedostatka cinka uključuju i probleme s crijevima, sporije zacijeljivanje rana, ali i promjene u kognitivnim funkcijama.

Image
Foto: Profimedia.hr

Naravno, u tom slučaju ne treba pretjerati s cinkom, već se bolje držati preporučene doze od nekoliko miligrama dnevno. Kako to postići? Ako kraj sebe nemaš kamenice, nema problema jer dozu cinka možeš naći i u mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama, zobi, grahu, piletini i jogurtu. Jednostavno, drži se zdravog jelovnika i tijelo će ti biti zahvalno.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I ZDRAVO JESTI CIJELI TJEDAN?