DIJETA '8 ZA 7'

Uz ovu blic dijetu navodno je moguće skinuti više kilograma u tjedan dana

Ova 'crash' dijeta navodno je popularna među manekenkama, ali teško da može biti zdrava. Ipak, odlučili smo je pobliže proučiti

profimedia-0672410752.jpg
Foto: profimedia.hr

Nisi baš bila disciplinirana tijekom godine i sada ne staneš u svoju omiljenu svečanu haljinu, a party sezona samo što nije stigla. Mnoge su žene u ovoj situaciji pa razmatraju brzinske dijete koje obećavaju skidanje nekoliko kilograma u vrlo kratkom roku - to su tako zvane crash dijete koje u pravilu nisu dobre za zdravlje, a osobito su riskantne za osobe koje, na primjer, boluju od dijabetesa ili gihta.

Image
TOP 3 ZA ZDRAVLJE

Jesu li ovo najzdravije namirnice na svijetu?

Iako ova dijeta čak djeluje kao nešto što nije nemoguće provesti, nutricionisti upozoravaju kako je ovdje, kao i kod drugih sličnih dijeta riječ uglavnom o gubitku vode iz organizma:

“Čak i kad biste mogli izgubiti osam kilograma u sedam dana, uglavnom biste izgubili vodu, mišićnu masu i najviše jedan kilogram masti. Svaki plan prehrane koji uključuje izbjegavanje cijelih skupina namirnica apsolutno nije uravnotežena i održiva prehrana. Postavlja se i pitanje možete li unositi dovoljno mahunarki, poput graha ili leće. To biste svakako trebali jer (takve namirnice) osiguravaju proteine,” savjetuje Erin Palinski-Wade, nutricionistkinja i autorica knjige 'Belly Fat Diet for Dummies'.

Njezin je savjet skidati kilograme zdravo - a to znači najprije pronaći uzrok debeljanja te onda tu namirnicu ili više njih prekrižiti sa svog jelovnika. Osim toga smatra kako je najmudrije jesti obroke koji se u omjeru od 50 posto sastoje od povrća i voća, a izvori proteina mogu biti mahunarke, soja i nemasno meso ili riba. Važne su i zdrave masnoće kao što je maslinovo i laneno ulje te orašasti plodovi, a mliječni bi proizvodi trebali biti sa što manjim postotkom masnoće. Što se ugljikohidrata tiče, daleko su najbolji izbor proizvodi od integralnih žitarica te zob i sjemenke.

Dakle, sigurno je da ova blic dijeta nije zdrav način mršavljenja, ali smo ipak bile znatiželjne saznati o čemu je riječ - i funkcionira li. Evo kako izgleda jelovnik ove '8 za 7' dijete:

Prvi dan - voćni dan

Na jelovniku prvog dana nalazi se isključivo voće. Pri tom, zabranjene su banane, ali i zaslađeno voće iz konzerve ili kandirano voće. Dopuštene su, na primjer, jabuke, mandarine, naranče, bobičasto voće, ananas, mango i lubenica. Voće se može miksati i u smoothie, ali bez dodatka ičega osim vode.

Drugi dan

Drugog je dana na redu povrće - sirovo ili kuhano, bez dodatka ulja ili dresinga. Iako zvuči neobično, doručak se na primjer sastoji od kuhanog krumpira i brokole kuhane na pari, a za ručak će se na tanjuru rajčice i kuhani batat s prokulicama.

Image
Foto: Pexels

Treći dan

Treći je dan već nešto lakše osmisliti obroke jer se kombinirati smije povrće i voće, sve osim banana. Tako za doručak možeš pojesti zdjelicu lubenice, ananasa i manga, a za ručak, recimo, krumpiri s mrkvom i mladim lukom. Povrće možeš skuhati i kao juhu ili pojesti porciju raznovrsne salate.

Četvrti dan

Četvrtog dana trebat će ti čak 10 banana i 3 čaše mlijeka - kravljeg ili biljnog, ali tada je bitno da bude bez dodatnog šećera. Naravno, ove dvije namirnice možeš konzumirati i zajedno, kao frape.

Peti dan

Na jelovniku petog dana naći će se meso, ali ono nemasno, poput puretine i ribe. Osim toga, dopuštene su rajčice. Ono što je važno jest popiti tijekom dana 15 čaša vode kako bi se olakšalo izlučivanje kiseline iz tijela.

Šesti dan

U predzadnjem danu dijete treba jesti isključivo crveno meso, u kombinaciji s povrćem. Povrće je dopušteno jesti koliko god ti odgovara.

Image
Foto: Pexels

Sedmi dan

Na kraju, na posljednji dan ove blic dijete napokon je dozvoljena riža - ali samo smeđa il integralna. Doručak se opet sastoji od voća, s izuzetkom banane, a za ručak se na tanjuru može naći smeđa riža s povrćem. Za večeru je predviđen kuhani krumpir sa svježom salatom po izboru.

Pogledaj video: Kako brzo skuhati i jesti zdravo cijeli tjedan?