Ako si zaboravna - imamo dobru vijest za tebe

Dobra vijest za sve nas koje ponekad ne znamo tko nam glavu nosi...

Ako si zaboravna - imamo dobru vijest za tebe

Svi smo mi zaboravni s vremena na vrijeme, a dok ti neki mogu reći kako je to znak nedostatka inteligencije - zaboravnost je zapravo dobar znak. Barem tako tvrde rezultati novog istraživanja provedenog na Sveučilištu Toronto.

Jedan od autora istraživanja, profesor Blake Richland objasnio je zašto je zaboravnost važan alat i zapravo znak inteligencije:

"Važno je da mozak zaboravi nevažne detalje i umjesto toga se fokusira na one stvari koje će pomoći donijeti odluke u stvarnom svijetu. Zamo da tjelovježba povećava broj neurona u hipokampusu, ali to su upravo oni detalji u životu koji zapravo nisu bitni i koji vas mogu sprječavati od donoošenja dobrih odluka."

Profesor Richards je zajedno sa svojim istraživačkim timom otkrio da se pamćenje u mozgu koristi kako bi optimiziralo donošenje odluka, a to čini na način da zadržava vrijedne informacije i zaboravlja na nevažne stvari kako bi se napravilo mjesta za važnije informacije i znanja.

Oni stoga vjeruju kako je povremena zaboravnost zapravo pozitivna stvar, odnosno kada tvoj mozak zaboravi određene pojedinosti o nekom prošlom događaju, ali se i dalje sjeća one veće slike, to čini zbog toga da bolje generalizira prethodna iskustva, umjesto da pamti svaki detalj.

"Najbolja stvar u pamćenju događaja nije u pamćenju svakog detalja, jer je to nemoguće učiniti ako je vaš mozak konstantno bombardiran nekorisnim informacijama. Uvijek idealiziramo osobe koje znaju svaki detalj iz povijesti i opće kulture, ali poanta pamćenja nije u tome da ste sposobni zapamtiti tko je osvojio Wimbledon 1972.", dodaje prof. Richards. 

Stoga, ako si zaboravna - nemoj paničariti. Tvoj mozak jednostavno nema vremena zapamtiti nekorisne stvari jer je prezauzet brigom o važnim stvarima!