Gubitak kilograma

8 loših prehrambenih navika i jednostavni načini kako ih ispraviti

Kasni obroci, emocionalno prejedanje, nezdrava prehrana. Zvuči li ti ovo poznato? Izbjegavanje loših prehrambenih navika vodi do brzog mršavljenja

BeFunky-collage (3).jpg
Foto: Unsplash

Loša prehrana ili višak kilograma nema veze samo s nedostatkom volje ili nečega što nas tjera na prejedanje. Ponekad se radi o podmukloj navici koju smo razvili, a da toga nismo ni svjesni. Ujutro odlazimo na posao bez doručka, uživamo u čipsu pred omiljenom TV serijom ili jedemo usput, čak i dok hodamo.

Image
Korak po korak

Pretvori hodanje u pravi trening na ove jednostavne načine

No, nakon nekog vremena shvatimo da nas je to dovelo do viška kilograma ili nekih drugih zdravstvenih problema. No najgore u tome je što možda nismo ni osvijestili da imamo loše navike. Ako misliš da imaš slične probleme pogledaj u nastavku koje su najčešće loše prehrambene zbog kojih se možeš udebljati.

Loša navika: velike porcije

Psiholog sa Sveučilišta Cornell, dr. Brian Wansink, otkrio je da ako jedemo iz većeg tanjura ili zdjela, više hrane nesvjesno unosimo. U jednoj studiji, Wansink je otkrio da su gledatelji filmova koji su dobivali izuzetno velike posude ustajalih kokica i dalje jeli 45 posto više od onih koji su grickali svježe kokice iz manjih posuda.

Image
Foto: Unsplash

Savjet: Jedi iz manjih zdjela. Pokušaj zamijeniti svoj veliki tanjur za manji i nikada nemoj jesti iz velikih posuda ili pakiranja.

Loša navika: noćni obroci

Večernji i noćni obroci nikako nisu dobra ideja ako želiš smršavjeti. Iako mnogi stručnjaci kažu da je ovo mit, studije podupiru teoriju da se ne računa samo ono što jedemo, već i kada jedemo.

Image
Foto: Unsplash

Savjet: Stvori nove navike, nakon večere zatvori kuhinju, operi zube i zaboravi na hranu. Ako se pojavi želja za hranom, pričekaj 10 minuta i pusti da želja prođe. Ako želja za hranom ne prolazi, uzmi samo nekoliko zalogaja voća ili sira.

Loša navika: česti međuobroci

Vrlo loša navika zbog koje se često osjećamo krvi, jedemo non stop, često visokokaloričnu hranu punu praznih ugljikohidrata. Istraživanja sa Sveučilištu Sjeverna Karolina pokazalo je da to nije samo problem kod odraslih, i djeca sve češće jedu nezdrave obroke poput čips, gaziranih pića i slatkiša.

Image
Foto: Unsplash

Savjet: Neka ti nadohvat ruke budu samo zdravi zalogaji poput humusa, štapića mrkve i krastavca, jogurta i badema. Nemoj kupovati čips i slične namirnice ili kolače kojima ne možeš odoljeti.

Loša navika: preskakanje doručka

Znamo da je doručak doista najvažniji obrok u danu, ali s toliko drugih zadataka često zaboravimo na njega. Kad preskačemo obroke, metabolizam se počinje usporavati. No, doručak daje dodatnu energiju. Bez ovog goriva velike su šanse da ćemo se kasnije samo prejesti.

Image
Foto: Unsplash

Savjet: Pripremi zdravi obrok koju možeš brzo konzumirati, kaže Crandall. Ako si u žurbi, isprobaj jednostavne namirnice poput voća, jogurta, žitarica i smoothieja.

Loša navika: emocionalno prejedanje

Imala si loš dan na poslu, a kad dođeš kući otvoriš hladnjak i jedeš, to nije dobra navika. Brojna istraživanja potvrđuju da emocije, i pozitivne i negativne, mogu ljude poticati da jedu više nego što bi trebali, što onemogućava mršavljenje.

Image
Foto: Unsplash

Savjet: Ako si pod stresom, kada dođeš kući možeš prošetati umjesto da jedeš ili nazovi prijatelja koji će ti biti potpora. Odaberi bilu koju aktivnost koja ti sviđa samo da nisi u kuhinji.

Loša navika: prebrzo jedenje

Brzo jedenje onemogućava da u mozak stignu signali da je želudac pun. Mozak tek nakon 15 do 20 minuta javlja da smo siti. Ako pojedeš obrok za 10 minuta ili manje, mogla bi na kraju pojesti mnogo više nego što ti je potrebno. U istraživanju u kojem se sudjelovalo više od tri tisuće ljudi, japanski su istraživači otkrili da je prebrzo konzumiranje hrane snažno povezano s prekomjernom težinom.

Image
Foto: Unsplash

Savjet: Da bi usporila unos hrane, spusti žlicu ili vilicu između zalogaja, uzimaj manje zalogaje i svaki zalogaj temeljito žvači. Također, ispijanje vode tijekom obroka pomoći će ti da usporiš i osjećaš se sito.

Loša navika: nedovoljno sna

Znaš li da premalo sna može utjecati na mršavljenje? Prema analizi istraživača iz Tokija, otkriveno je da je veća vjerojatnost da će se udebljati muškarci i žene koji su spavali pet sati i manje nego oni koji su spavali sedam sati ili više.

Image
Foto: Unsplash

Savjet: Uspostavi rutinu i pokušaj otići u krevet i probuditi se u približno isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom. Neka spavaća soba bude mračna i udobna, a najmanje sat vremena prije spavanja izbjegavaj TV ili računala. Ako ti je potrebna dodatna motivacija za rano gašenje svjetla, zapamti da kvalitetno spavanje vodi prema boljem broju na kućnoj vagi.